Πότε υπολογίζεται η έναρξη της τουριστικής περιόδου - Τα εμβόλια και τα δεδομένα
Η επανεκκίνηση του κυπριακού τουρισμού, αλλά και η αύξηση γενικότερα της ταξιδιωτικής κίνησης, δεν περνά μόνο από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και των αγορών από τις οποίες το νησί μας δέχεται επισκέψεις, αλλά, όπως όλα δείχνουν, και από την πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων στην Κύπρο και το εξωτερικό. Εντούτοις, για την ώρα ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών και η απουσία επαρκών ποσοτήτων διαθέσιμων εμβολίων δείχνει πως η τουριστική σεζόν δεν θα ξεκινήσει πριν τον Μάιο – Ιούνιο.
Αυτή είναι και η εντύπωση που εξέφρασαν στο σύνολό τους σχεδόν οι τουριστικοί παράγοντες του τόπου, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που έγινε την περασμένη Πέμπτη μεταξύ του υφυπουργού Τουρισμού με ξενοδόχους και άλλους φορείς της βιομηχανίας. Στο επίκεντρό της βρέθηκε το θέμα των εμβολίων, όπου και πάλι όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν πως η πορεία των εμβολιασμών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις φετινές επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας, με τις προσδοκίες για την ώρα να παραμένουν θετικές, αφού εκτιμάται πως φέτος θα αρχίσει σταδιακά η ανάκαμψη των αφίξεων.
Εν αναμονή κατεύθυνσης
Το σχέδιο της Κύπρου
Όπως, όμως, πληροφορείται ο «Φ», η ισχύς της πρόνοιας που αφορά σε όσους έχουν εμβολιαστεί θα εξαρτηθεί από τις κατευθύνσεις και συνεννοήσεις που θα υπάρξουν σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη, όμως, υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγή της πρόνοιας προκειμένου όσοι έχουν εμβολιαστεί να εξαιρούνται μεν του μοριακού ελέγχου (PCR), αλλά να πρέπει αναγκαστικά να προβαίνουν σε rapid test με την άφιξή τους στην Κύπρο.
Στην ουσία, από την 1η Φεβρουαρίου οι υφιστάμενες κατηγορίες θα αλλάξουν από Α, Β και Γ σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη και θα δημιουργηθεί και μια γκρίζα κατηγορία, ωστόσο, η αξιολόγηση όλων των χωρών θα διεξάγεται από το Υπουργείο Υγείας με τον τρόπο που ακολουθείται και σήμερα και όλες οι χώρες θα μπορούν να ενταχθούν σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες- ακόμα και στην γκρίζα που προβλέπει καραντίνα. Από την 1η Μαρτίου, όμως, οι κατηγορίες θα ταυτίζονται με την κατηγοριοποίηση που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενώ επιπρόσθετα διασφαλίζεται πως οι επιβάτες όλων των χωρών της ΕΕ αλλά και συγκεκριμένων τρίτων χωρών που ενδιαφέρουν τουριστικά την Κύπρο - Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Λευκορωσία – δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα.
Η προϋπόθεση, όμως για προσκόμιση αρνητικού PCR, για την πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία θα συνεχιστεί. Συγκεκριμένα, για την κατηγορία πορτοκαλί θα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής ανάλυσης PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση, πρακτική που ισχύει και σήμερα, ενώ για την κόκκινη κατηγορία θα απαιτείται διπλή εργαστηριακή ανάλυση, δηλαδή αρνητική εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση και ακόμα μία εργαστηριακή ανάλυση PCR με την άφιξη στην Κύπρο. Για την κατηγοριοποίηση των χωρών, από την 1η Μαρτίου το Υπουργείο Υγείας θα βασίζεται στην εβδομαδιαία έκθεση/αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Για τα κράτη τα οποία δεν υπάρχει αξιολόγηση από το ECDC, η αξιολόγηση θα γίνεται από το Υπουργείο Υγείας.
.
Ρεπορτάζ: Αδάμος Αδάμου / Φιλελεύθερος