Πότε υπολογίζεται η έναρξη της τουριστικής περιόδου - Τα εμβόλια και τα δεδομένα


Η επανεκκίνηση του κυπριακού τουρισμού, αλλά και η αύξηση γενικότερα της ταξιδιωτικής κίνησης, δεν περνά μόνο από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και των αγορών από τις οποίες το νησί μας δέχεται επισκέψεις, αλλά, όπως όλα δείχνουν, και από την πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων στην Κύπρο και το εξωτερικό. Εντούτοις, για την ώρα ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών και η απουσία επαρκών ποσοτήτων διαθέσιμων εμβολίων δείχνει πως η τουριστική σεζόν δεν θα ξεκινήσει πριν τον Μάιο – Ιούνιο.

Αυτή είναι και η εντύπωση που εξέφρασαν στο σύνολό τους σχεδόν οι τουριστικοί παράγοντες του τόπου, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που έγινε την περασμένη Πέμπτη μεταξύ του υφυπουργού Τουρισμού με ξενοδόχους και άλλους φορείς της βιομηχανίας. Στο επίκεντρό της βρέθηκε το θέμα των εμβολίων, όπου και πάλι όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν πως η πορεία των εμβολιασμών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις φετινές επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας, με τις προσδοκίες για την ώρα να παραμένουν θετικές, αφού εκτιμάται πως φέτος θα αρχίσει σταδιακά η ανάκαμψη των αφίξεων. 

Μέσα στο πλαίσιο της ίδιας τηλεδιάσκεψης τονίστηκε η ανάγκη πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν να έχουν εμβολιαστεί στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής του τουρισμού, όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με πελάτες, οδηγοί ταξί και το προσωπικό των αεροδρομίων. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως μας λέχθηκε από εκπροσώπους που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, θα δημιουργούσε ασπίδα για προστασία της δημοσίας υγείας, αλλά και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την τουριστική Κύπρο που θα μπορούσε να κοινοποιηθεί και στους συνεργάτες μας στο εξωτερικό. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο υφυπουργός Τουρισμού αναμένεται να συζητήσει το θέμα και με τον υπουργό Υγείας, με στόχο να υπάρξουν ρυθμίσεις για τον εμβολιασμό σημαντικού αριθμού εργαζομένων της τουριστικής βιομηχανίας πριν τον Ιούνιο.

Εν αναμονή κατεύθυνσης

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε εκτενώς και ο τρόπος χειρισμού των τουριστών που θα έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, για το θέμα δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις, αφού αναμένεται να υπάρξει κατεύθυνση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και από την ΕΕ που, όπως εκτιμούν τουριστικοί παράγοντες του τόπου, θα λύσει και τα χέρια της Κύπρου όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Η προσπάθεια που γίνεται, μας αναφέρθηκε, είναι να υπάρξουν παγκόσμια πρότυπα αποδοχής εμβολίων. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει και απόφαση της ΕΕ, τόσο για το ρωσικό εμβόλιο, όσο και για το κινεζικό. Μια πρώτη συζήτηση για τον χειρισμό των ταξιδιωτών που έχουν εμβολιαστεί αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 21 του μήνα, με αφορμή και σχετική επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν, με την οποία προτείνει στην ουσία την εισαγωγή πιστοποιητικού εμβολιασμού. Στην πρότασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρινίζει πως με το πιστοποιητικό δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, αλλά, προσθέτει, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Η πρόταση κατατέθηκε για επιστροφή σε κάποια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα και για διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών – Μελών, αλλά και με τρίτες χώρες.

Το σχέδιο της Κύπρου

Τον Δεκέμβριο, πάντως, στο τροποποιημένο Σχέδιο Δράσης για τη σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων και επαναλειτουργία των αερολιμένων υπήρχε πρόνοια για τους ταξιδιώτες που θα εμβολιάζονται, με αναφορά ότι αυτοί θα εξαιρούνται από τη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο, όπως είχε ανακοινωθεί στις 3 Δεκεμβρίου, «υπάρχει και πρόνοια για τα άτομα τα οποία θα είναι εμβολιασμένα, καθώς θα εξαιρούνται από τη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων». Ως γνωστόν, το σχέδιο, με το οποίο αλλάζει στην ουσία ο τρόπος κατηγοριοποίησης χωρών και αίρεται η καραντίνα και το απαγορευτικό που σήμερα ισχύει για πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου.

Όπως, όμως, πληροφορείται ο «Φ», η ισχύς της πρόνοιας που αφορά σε όσους έχουν εμβολιαστεί θα εξαρτηθεί από τις κατευθύνσεις και συνεννοήσεις που θα υπάρξουν σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη, όμως, υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγή της πρόνοιας προκειμένου όσοι έχουν εμβολιαστεί να εξαιρούνται μεν του μοριακού ελέγχου (PCR), αλλά να πρέπει αναγκαστικά να προβαίνουν σε  rapid test  με την άφιξή τους στην Κύπρο.

Για την ώρα, πάντως, οι υπόλοιπες πρόνοιες του σχεδίου δεν αλλάζουν, αν και η έναρξη του μεταβατικού σταδίου μέχρι την εφαρμογή του, την 1η Μαρτίου, μεταφέρθηκε την 1η Φεβρουαρίου αντί της 15ης Ιανουαρίου.

Στην ουσία, από την 1η Φεβρουαρίου οι υφιστάμενες κατηγορίες θα αλλάξουν από Α, Β και Γ σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη και θα δημιουργηθεί και μια γκρίζα κατηγορία, ωστόσο, η αξιολόγηση όλων των χωρών θα διεξάγεται από το Υπουργείο Υγείας με τον τρόπο που ακολουθείται και σήμερα και όλες οι χώρες θα μπορούν να ενταχθούν σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες- ακόμα και στην γκρίζα που προβλέπει καραντίνα. Από την 1η Μαρτίου, όμως, οι κατηγορίες θα ταυτίζονται με την κατηγοριοποίηση που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενώ επιπρόσθετα διασφαλίζεται πως οι επιβάτες όλων των χωρών της ΕΕ αλλά και συγκεκριμένων τρίτων χωρών που ενδιαφέρουν τουριστικά την Κύπρο  - Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Λευκορωσία – δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Η προϋπόθεση, όμως για προσκόμιση αρνητικού PCR, για την πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία θα συνεχιστεί. Συγκεκριμένα, για την κατηγορία πορτοκαλί θα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής ανάλυσης PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση, πρακτική που ισχύει και σήμερα, ενώ για την κόκκινη κατηγορία θα απαιτείται διπλή εργαστηριακή ανάλυση, δηλαδή αρνητική εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση και ακόμα μία εργαστηριακή ανάλυση PCR με την άφιξη στην Κύπρο. Για την κατηγοριοποίηση των χωρών, από την 1η Μαρτίου το Υπουργείο Υγείας θα βασίζεται στην εβδομαδιαία έκθεση/αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Για τα κράτη τα οποία δεν υπάρχει αξιολόγηση από το ECDC, η αξιολόγηση θα γίνεται από το Υπουργείο Υγείας.

Ρεπορτάζ: Αδάμος Αδάμου /  Φιλελεύθερος