Πότε καταβάλλονται τα συμπληρωματικά επιδόματα του Υπ. Εργασίας


Εργάζεται για τη διόρθωση των αιτήσεων στα Σχέδια καταβολής Επιδομάτων εργαζομένων που είχαν λάθη, καθώς και για την καταβολή των συμπληρωματικών πληρωμών το Υπουργείο Εργασίας. 


Μιλώντας στην ιστοσελίδα REPORTER η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε πως αύριο ή μεθαύριο θα γίνει η καταβολή των επιδομάτων σε αυτούς που είχαν λάθη οι αιτήσεις τους και διορθώθηκαν.


«Έχει σημασία να πούμε και για τα πρώτα Σχέδια και για τις αιτήσεις που εντοπίστηκαν λάθη. Προσπαθούμε επικοινωνώντας με το κάθε πρόσωπο που είχε λάθος η αίτησή του, να τις διορθώσουμε για να μπορέσουμε να τους πληρώσουμε και εκείνους. Έχουμε πάρα πολλά λάθη που δεν αναγνώρισε το σύστημα, αφού κάποιοι έβαζαν λάθος κοινωνικών ασφαλίσεων. Κάνουμε επικοινωνία με τον καθένα για να μπορέσουμε να τα επιλύσουμε. Μιλούμε για κάποιες εκατοντάδες άτομα».


Σ’ ότι αφορά στα επιδόματα που εμπίπτουν στα επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των εργαζομένων για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι είναι σχεδόν έτοιμο το μηχανογραφικό σύστημα που θα δεχθεί τις αιτήσεις.


«Για τα νέα Σχέδια, αυτή τη στιγμή διορθώνεται το μηχανογραφικό σύστημα με τους νέους κανόνες, επειδή έπειτα από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχουν αλλάξει κάποιοι κανόνες. Δώσαμε οδηγίες και διορθώνεται το μηχανογραφημένο σύστημα, ώστε να μπορέσουμε να τρέξουμε νέες πληρωμές. Αυτή την εβδομάδα θα βγάλουμε τις νέες αποφάσεις για να αρχίσουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις. Δεν άρχισαν να καταβάλλονται τα επιδόματα, αυτά. Χτες κάναμε το τεστ στο σύστημα και ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να στέλλονται και τα συμπληρωματικά. Έπρεπε να βάλουμε ένα κατώτατο όριο, για να μην παίρνει κάποιος πολύ χαμηλό επίδομα. Γι αυτό βάλαμε το όριο και το ποσό θα σταλεί συμπληρωματικά».

 

Τα λάθη, όπως σημείωσε, η υπουργός Εργασίας έγιναν λόγω του ότι δεν ήταν εξοικειωμένος ο κόσμος στην ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων.


«Είχαμε περιπτώσεις που έβαζαν αντί τον αριθμό κοινωνικών ασφαλίσεων, έβαζαν αριθμό ταυτότητας. Ήταν πολλά τα λάθη και προσπαθούμε τώρα ένα προς ένα να τα διορθώσουμε. Θα περιμένουμε ακόμη μία μέρα, να είναι έτοιμο το σύστημα και για τα συμπληρωματικά επιδόματα, για να σταλούν όλα μαζί. Ελπίζω ότι αύριο ή μεθαύριο  θα σταλούν αυτά τα επιδόματα. Για τα υπόλοιπα (συμπληρωματικά), πρέπει να είναι έτοιμο το μηχανογραφικό σύστημα».


Κληθείσα να απαντήσει κατά πόσον πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις από όλους η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε πως «αυτό θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσον υπήρξαν αλλαγές στην απασχόληση. Για παράδειγμα στο Σχέδιο για τη Φροντίδα παιδιών, κάποιος μπορεί να είχε δηλώσει τρεις μέρες. Πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία τώρα να βάλει ημερομηνίες, αφού μπορεί να χρειάζεται περισσότερες μέρες. Άρα δεν μπορούμε να μείνουμε στις παλιές αιτήσεις. Να σας πω ακόμη ένα παράδειγμα. Ένας εργοδότης μπορεί να έβαλε κάποιους υπαλλήλους για ανεργιακό. Πιθανόν, ειδικά εάν ήταν στο Σχέδιο Μερικής Αναστολής Εργασιών, να θέλει να αλλάξει κάποιους υπαλλήλους. Έτσι θα δώσουμε το δικαίωμα εάν κάποιος θέλει να αλλάξει την αίτησή του, τις ημερομηνίες, τα πρόσωπα κ.λπ να μπορεί να το κάνει».


Η υπουργός Εργασίας ερωτήθηκε και για τις αλλαγές που επέρχονται λόγω της χαλάρωσης των μέτρων που θα επιτρέψει σε αρκετούς εργαζόμενους να επιστρέψουν στις εργασίες τους.


«Εάν συνεχίζουν οι επιχειρήσεις να έχουν μείωση πέραν του 25% του κύκλου εργασιών τους, θα συνεχίσει η ίδια στήριξη. Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις επιχειρίσεις».


Καταλήγοντας η Ζέτα Αιμιλιανίδου, υπέδειξε πως πρόκειται για ένα τεράστιο όγκο εργασίας. «Κάθε βράδυ είμαστε μέχρι τα μεσάνυχτα όλοι εδώ. Κάποιοι μένουν και μέχρι τις πέντε το πρωί. Ότι πρέπει να διορθώσουμε, εξαρτάται από τη διόρθωση του μηχανογραφημένου συστήματος, που είναι άλλη ομάδα υπό του Υφυπουργείου Καινοτομίες. Μετά πρέπει να κάνουμε τεστ στο πρόγραμμα. Είναι πολύ μεγάλος ο όγκος εργασίας».


ΠΗΓΗ: ΡΕΠΟΡΤΕΡ