Πότε και πώς χρησιμοποιείται η προστατευτική μάσκα από τα παιδιά;


Συστάσεις για τη χρήση μάσκας προσώπου στα παιδιά, ως μέτρο πρόληψης έναντι του Covid-19, εξέδωσε η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τα βασικά μέτρα πρόληψης σε προσωπικό επίπεδο, όπως η τήρηση αποστάσεων, ο καλός αερισμός κλειστών χώρων, το καλό και συχνό πλύσιμο ή αντισηψία  των χεριών και η χρήση μάσκας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της και σε σχέση με το για ποιες ηλικίες η χρήση μάσκας είναι ασφαλής, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου αναφέρει ότι «για όλα τα άτομα ηλικίας άνω των δύο ετών, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, η χρήση μάσκας είναι ασφαλής και δεν προκαλεί κανένα κίνδυνο για την υγεία ενώ αντενδείκνυται σε άτομα με χρόνιες καταστάσεις αναπνευστικής δυσχέρειας, με απώλεια αισθήσεων ή που αδυνατούν να αφαιρέσουν την μάσκα τους χωρίς βοήθεια».

Προσθέτει ότι σε άτομα με διανοητικές ή αναπτυξιακές διαταραχές ή με διαταραχές συμπεριφοράς θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις και να επιδειχθεί προσοχή και γενικά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η αναγκαιότητα της μάσκας να συζητείται ξεχωριστά.

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου σε σχέση με το «πότε και πώς θα χρησιμοποιείται η μάσκα στους χώρους του σχολείου» αναφέρει ότι αυτό «θα καθοριστεί με τα αντίστοιχα πρωτόκολλα που ετοιμάζονται για τους χώρους των σχολείων» ενώ για το είδος της μάσκας υιοθετεί τη θέση ότι «παιδιά που έχουν καλή κατάσταση της υγείας τους μπορούν να φορούν μη ιατρική ή υφασμάτινη μάσκα».


Εξηγεί ότι «η μάσκα αυτή μπορεί να εμποδίσει τον ιό να μεταδοθεί προς τους άλλους σε περίπτωση που την φορά ασθενής με λοίμωξη αναπνευστικού και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση που ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί με τον ιο, ενώ εννοείται ότι η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζει καλά και να καλύπτει το στόμα και την μύτη».

Η χρήση μόνο χειρουργικής μάσκας επιβάλλεται «σε περίπτωση που το παιδί πάσχει από υποκείμενο νόσημα όπως χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού όπως κυστική ίνωση, καρκίνο ή ανοσοκαταστολή ενώ στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνεται συνεννόηση με τον ιατρό που παρακολουθεί το παιδί». Επίσης, συνεχίζει η Παιδατρική Εταιρεία Κύπρου, χειρουργική μάσκα χρησιμοποιείται «στις περιπτώσεις που το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με COVID-19 τα οποία περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πόνο στο λαιμό, εύκολη κόπωση, μυαλγίες».

Για το ρόλο της προσωπίδας (faceshield) σημειώνει ότι «δεν περιλαμβάνονται στις μάσκες προσώπου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σαν επιπρόσθετο προστατευτικό μέτρο». «Οι προσωπίδες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν προστασία κυρίως των ματιών από πιτσιλίσματα βιολογικών υγρών (εκκρίσεις αναπνευστικού), ή από χημικές ουσίες και κατά συνέπεια προσφέρουν μερική προστασία και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την μάσκα προσώπου», αναφέρει καταλήγοντας η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.