Πόσος είναι ο μέσος μισθός στην Κύπρο;



Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές υπαλλήλων, καταγράφοντας αύξηση 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. 

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, οι απολαβές των υπαλλήλων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 εκτιμώνται στα €2.222 σε σύγκριση με €2.158 το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Σε ό,τι αφορά τις μέσες ακαθάριστες απολαβές διορθωμένες ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, το τέταρτο τρίμηνο του 2018 εκτιμώνται στα €1.949 σε σύγκριση με €1.898 το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Αναλυτικά οι απολαβές των αντρών διορθωμένες ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις κυμαίνονταν στα €2.085 και ήταν αυξημένες κατά 2,7% ή €47 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Σε ό,τι αφορά τις απολαβές των γυναικών διορθωμένες ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις ανήλθαν στα €1.785 σημειώνοντας αύξηση 3,1% ή €54 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Πού οφείλεται η αύξηση

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ιωάννη Τελώνη, που μίλησε στη «Σ», η αύξηση στις απολαβές των υπαλλήλων οφείλεται κυρίως στο ότι οι εργοδότες έχουν αναγνωρίσει το ότι για να προσλάβουν ικανό και προσοντούχο προσωπικό, πρέπει να αυξήσουν το μισθολογικό τους κόστος. «Υπήρξε για αρκετά χρόνια πίεση στους μισθούς.

Οι εργοδότες αναγνωρίζουν πως για να προσελκύσουν καλύτερο προσωπικό πρέπει να δώσουν αυξημένους μισθούς. Ειδικά στον τομέα των κατασκευών παρατηρείται έλλειψη στους προσοντούχους μηχανικούς. Οπόταν αναγκαστικά για να κρατήσεις το προσωπικό που θέλεις πρέπει να τους αυξήσεις το μισθό τους. Παράλληλα και στον τομέα της Υγείας, με τις νέες προσλήψεις που θα γίνουν στον δημόσιο τομέα, οι εργοδότες προσφέρουν αυξημένες απολαβές στο προσωπικό που θέλουν να κρατήσουν στην επιχείρησή τους».

Τι περιλαμβάνουν

Οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων περιλαμβάνουν τον βασικό μισθό, το τιμαριθμικό επίδομα, απολαβές υπερωριών, το ταμείο αδειών, οποιαδήποτε επιδόματα έλαβαν οι υπάλληλοι κατά την περίοδο αναφοράς, καθώς επίσης και αναδρομικές πληρωμές. Ο μέσος όρος των απολαβών υπολογίζεται διαιρώντας το σύνολο των ακαθάριστων απολαβών προτού αφαιρεθούν οποιεσδήποτε συνεισφορές στα υποχρεωτικά ταμεία των κοινωνικών ασφαλίσεων, με το σύνολο των υπαλλήλων που έλαβαν τις απολαβές αυτές.

Οι έκτακτες εισφορές των εργοδοτουμένων του ιδιωτικού τομέα και των αξιωματούχων και εργοδοτουμένων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι μειώσεις των απολαβών των αξιωματούχων και εργοδοτουμένων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν επηρεάζουν τον ακαθάριστο μισθό αλλά το διαθέσιμο εισόδημα των υπαλλήλων. Επομένως, δεν αντικατοπτρίζονται στα πιο πάνω στοιχεία. Τέλος να αναφέρουμε ότι τα στοιχεία περιλαμβάνουν όλους τους υπαλλήλους για τους οποίους ο εργοδότης κατέβαλε κοινωνικές ασφαλίσεις, με εξαίρεση τα άτομα που εργοδοτούνται από ιδιωτικά νοικοκυριά, δηλαδή τις οικιακές βοηθούς.

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή