Το ποσό που θέλουν οι Τ/κ για τα Βαρώσια - Υπόθεση στο ΕΔΑΔ


Περιθώριο μέχρι τις 4 Νοεμβρίου έδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην τουρκική πλευρά για να υποβάλει τις παρατηρήσεις της στην υπόθεση που αφορά ε/κ περιουσία στο Βαρώσι, στην οποία το ΕΒΚΑΦ παρουσιάζεται ως ενδιαφερόμενο μέρος.

Την ίδια ώρα που από τ/κ πλευράς εγείρονται αξιώσεις για περιουσίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποχαρακτηρισμένο έγγραφο του 1960δείχνει ότι οι συνολικές απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την βρετανική αποικιοκρατική Κυβέρνηση, ως αποζημίωση για την κακοδιαχείριση των βακουφίων, ανέρχονταν σε σχεδόν 4 εκ. στερλίνες, με την τ/κ πλευρά να αναγνωρίζει σε δική της έκθεση ότι «θα ήταν αδύνατο για την [αποικιοκρατική] Κυβέρνηση να αποκαταστήσει» τις περιουσίες που απώλεσε το ΕΒΚΑΦ κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας.

Η διευθέτηση που συμφωνήθηκε στα πλαίσια της παραχώρησης ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιορίστηκε τελικά σε 1,5 εκ. στερλίνες, σύμφωνα με το παράρτημα U της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος της εταιρείας “K.V. Mediterranean Tours”, Αχιλλέας Δημητριάδης, εξαντλήθηκαν τα περιθώρια επίτευξης φιλικού διακανονισμού με την τουρκική πλευρά και η υπόθεση, που αφορά ένα συγκρότημα πολυκατοικίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, συνεχίζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο παρόν στάδιο, είπε, η τουρκική πλευρά έχει περιθώριο μέχρι τις 4 Νοεμβρίου για να υποβάλει τις παρατηρήσεις της, ενώ σύμφωνα με την πληροφόρηση του δικηγόρου, το Δικαστήριο ζήτησε την περασμένη εβδομάδα και από την Κυπριακή Δημοκρατία να τοποθετηθεί κατά πόσο θα συμμετάσχει ή όχι στη διαδικασία.

Η υπόθεση, που ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου 2010 με προσφυγή της εταιρείας στην ‘επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας’ (ΕΑΙ) για αποκατάσταση της περιουσίας της στα Βαρώσια και αποζημίωση για την απώλεια χρήσης, κατέληξε το 2016 σε τέλμα με την απόφαση του «ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου» του ψευδοκράτους να αποφαίνεται ότι το ΕΒΚΑΦ θα πρέπει να συμπεριληφθεί ως τρίτο μέρος στη διαδικασία.

Το ΕΒΚΑΦ υποστηρίζει ότι η εν λόγω περιουσία ήταν εγγεγραμμένη στο «Ίδρυμα Αμπντουλάχ Πασά» που διαχειρίζεται το ίδιο και επομένως έχει λόγο ενώπιον της ‘ΕΑΙ’, επιχείρημα που απορρίπτει η πλευρά της εταιρείας. Η “K.V. Mediterranean Tours” αποτάθηκε στο ΕΔΑΔ παραπονούμενη για την παρατεταμένη διάρκεια και την αναποτελεσματικότητα της ‘ΕΑΙ’ και για το γεγονός ότι το ΕΒΚΑΦ έγινε αποδεκτό ως διάδικος, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, παρεμποδίζει στην ουσία την αποκατάσταση της περιουσίας.

Ο κ. Δημητριάδης σημειώνει ότι έχει ενδιαφέρον κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει στη διαδικασία ενώπιον του ΕΔΑΔ, όχι μόνο με νομικά επιχειρήματα, αλλά και μέσα από την εκτίμηση του Κτηματολογίου, για να στηριχθεί η απαίτηση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας. Όπως λέει, «η τουρκική πλευρά αναμένεται να δώσει τις δικές της εκτιμήσεις και η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος θα πρέπει να δώσει την επίσημη θέση»ώστε το Δικαστήριο να μην στηρίζεται στις εκτιμήσεις ενός ιδιώτη εκτιμητή που θα παρουσιάσει η εταιρεία.

Ζήτησαν 4 εκ. αλλά πήραν 1,5 εκ. στερλίνες για αποζημίωση

Όσον αφορά την εμπλοκή του ΕΒΚΑΦ στις υποθέσεις ε/κ περιουσιών στο Βαρώσι, με το επιχείρημα ότι αυτές ανήκαν σε βακούφια τα οποία έτυχαν κακοδιαχείρισης επί αγγλοκρατίας, ο κ. Δημητριάδης υπενθυμίζει ότι όλες οι απαιτήσεις της τ/κ κοινότητας, περιλαμβανομένου του Υψηλού Συμβουλίου του ΕΒΚΑΦ, διευθετήθηκαν από τους Άγγλους με το ποσό του 1,5 εκ. στερλινών.