Πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις δανείων κάθε μήνα


Δεν φθάνει που υπάρχει ακρίβεια, σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, που πιέζει συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα χιλιάδων νοικοκυριών, έρχεται να προστεθεί και νέα αύξηση στα επιτόκια. Χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων βρίσκονται σε αναμονή της νέας αύξησης επιτοκίων που θα αποφασίσει μεθαύριο Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πριν πάρουν μια ανάσα οι δανειζόμενοι από τις 21 Ιουλίου που ανακοινώθηκε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων (0,50%) μετά από 11 χρόνια, αναμένεται μεθαύριο ακόμη μια άνοδος, η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία, σε μια περίοδο που τα έξοδα είναι αυξημένα, η ακρίβεια είναι στα ύψη και η αβεβαιότητα ενισχύεται ενόψει του χειμώνα.

Το ποσοστό της αύξησης (0,50% ή 0,75%) δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, καθώς οι απόψεις εντός του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ διίστανται, στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστεί ο πληθωρισμός στο 2%.

Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη και πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις κάθε μήνα; Η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" στο σημερινό της φύλλο δίνει κάποια παραδείγματα για να έχουν μια πρώτη ιδέα οι πελάτες των τραπεζών που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Πριν τις 21 Ιουλίου το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου για ποσό €200.000 ήταν 2,4% και για εξόφληση σε 20 χρόνια η δόση δανείου ήταν 1.040. Μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου, το μέσο επιτόκιο αγοράς αυξήθηκε στο 2,9% και η δόση πήγε στα €1.099.


Στο σενάριο που το επιτόκιο θα αυξηθεί 0,50% την Πέμπτη, η μηνιαία δόση θα αυξηθεί στα 1.149 και στο σενάριο η αύξηση του κυμαινόμενου επιτοκίου να είναι 0,75% η δόση θα αυξηθεί στα €1.175. Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος των επιτοκίων 1% (0,50% στις 21 Ιουλίου και 0,50% στις 8 Σεπτεμβρίου) για ένα στεγαστικό δάνειο των €200.000 θα έχει αυξημένη δόση €50 τον μήνα. Αν τώρα επαληθευθεί την Πέμπτη το σενάριο για αύξηση του κυμαινόμενου επιτοκίου 0,75%, η αύξηση σε ενάμιση μήνα είναι 1,25%. Η δόση αυξάνεται τον μήνα €76. Ουσιαστικά, οι πελάτες των τραπεζών από το χαμηλό επιτόκιο των 2,4% θα πληρώνουν έξτρα τον μήνα €135 (με αύξηση 0,75% την Πέμπτη) και αύξηση €109 (με αύξηση 0,50% την Πέμπτη).

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο 9,1% τον Αύγουστο, ρεκόρ στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος και πολύ πάνω από το 2% που στόχευε η ΕΚΤ και αυτό θεωρήθηκε μονόδρομος για αύξηση των επιτοκίων. Μιλώντας στο ετήσιο συμπόσιο κεντρικών τραπεζών του Jackson Hole, στα τέλη Αυγούστου, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να δείξει «αποφασιστικότητα» και να τιθασεύσει τις αυξήσεις των τιμών.

Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, η Κεντρική Τράπεζα θα αντιδρούσε «πιο δυναμικά στην τρέχουσα περίοδο πληθωρισμού, ακόμη και με τον κίνδυνο χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερης ανεργίας», είπε. Στην ομιλία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Schnabel τόνισε την ανάγκη να «εμπιστευθούν» οι πολίτες ότι η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει την αγοραστική τους δύναμη.

Η ΕΚΤ προσπαθεί ήδη να καλύψει τη διαφορά με άλλες κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια πιο γρήγορα, ως απάντηση στον πληθωρισμό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα λαμβάνουν πλέον τις αποφάσεις τους «συνάντηση με συνάντηση», ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον Ιούλιο. Με αυτό, άνοιξε η πόρτα για την ΕΚΤ να ακολουθήσει τα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.