Πορεία διαμαρτυρίας ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά του νέου νομοσχεδίου

«Κάτω τα χέρια από τα κεκτημένα» φώναξαν σήμερα εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής και με το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, καταργούνται όλες οι πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας, που υποχρεώνει τα ξενοδοχεία να απασχολούν ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων σε όλες τις ειδικότητες και ρυθμίζει με κανονισμούς τη σχέση απασχόλησής τους, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους ξενοδόχους να πραγματοποιούν υπενοικιάσεις, κάτι που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θεωρούν ότι θα ανοίξει τον δρόμο για απολύσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.



Οι ηγέτες της ΣΕΚ και της ΠΕΟ διεμήνυσαν ότι το νομοσχέδιο απορυθμίζει την αγορά εργασίας, διασαλεύει την εργατική ειρήνη και την επικείμενη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της νέας συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, και δεν απέκλεισαν τη λήψη μέτρων ως επόμενο βήμα αντίδρασης, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η πορεία διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ξεκίνησε από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί, κρατώντας πανό που έγραφαν «νομική κατοχύρωση των συμβάσεών μας», «όχι στον νόμο για τις υπεργολαβίες στα ξενοδοχεία», «χρυσώνετε τους ξενοδόχους, πετάτε στον δρόμο τους εργαζόμενους», στην παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Την ώρα που στην ξενοδοχειακή βιομηχανία απορρυθμίζονται ραγδαία οι εργασιακές σχέσεις, δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις και δεν υπάρχουν οι εργασιακές σχέσεις οι οποίες θα έπρεπε να υπάρχουν σε ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας, όπως είναι η ξενοδοχειακή βιομηχανία, έρχεται η Κυβέρνηση με νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει περαιτέρω απορρύθμιση, ανέφερε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, σε δηλώσεις του.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο δίνει δικαίωμα στους ξενοδόχους να υπενοικιάζουν τμήματα των ξενοδοχείων, να μην τηρούν εκείνα που προβλέπουν σήμερα οι κανονισμοί, ούτε όσον αφορά το προσωπικό ούτε όσον αφορά την υποχρέωσή τους να είναι υπόλογοι σε σχέση με το τι συμβαίνει στα ξενοδοχεία τους. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ενίσχυση της αρρύθμιστης εργασίας, θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους», υπογράμμισε.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Πολιτεία και τη Βουλή να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου και να στηρίξουν την προσπάθεια εδραίωσης του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, έστειλε από πλευράς του ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας και προειδοποίησε πως «αν προωθηθούν πολιτικές οι οποίες συμβάλλουν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σημασία και τον ρόλο των εργαζομένων, θα επηρεάσουν και τη διαδικασία διαπραγμάτευσης (της συλλογικής σύμβασης) και θα συμβάλουν στη διασάλευση της εργατικής ειρήνης, κάτι το οποίο απευχόμαστε και δεν είναι επιλογή μας να το προωθήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοτική πλευρά να προβεί σε ρυθμίσεις, οι οποίες θα προωθήσουν ακόμη και την απόλυση ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Για παράδειγμα, το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα υπενοικίασης εγκαταστάσεων στα ξενοδοχεία, θα προωθήσει τη λογικής της υπεργολαβίας, της αγοράς υπηρεσιών και θα συμβάλει έτσι ώστε η εργατική ειρήνη να διασαλευτεί», είπε.

Σημείωσε ότι στον κλάδο των ξενοδοχείων το ποσοστό αδήλωτης εργασίας ξεπερνά το 20% και οι μισθοί βρίσκονται κάτω από τον ωριαίο μέσο όρο του κόστους εργασίας στην Κύπρο, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει εκμετάλλευση στον κλάδο.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που παραδόθηκε ακολούθως από τους συνδικαλιστές στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο καταργούμενος νόμος περιέχει σημαντικές πρόνοιες που αφορούν τους εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται, με τις προτεινόμενες αλλαγές καταργείται το άρθρο 12  του νόμου, που προνοεί ότι κάθε ξενοδοχείο, ανάλογα με την κατηγορία του, υποχρεούται να απασχολεί ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων, κατάλληλα εκπαιδευμένο σε όλες τις ειδικότητες, ώστε να προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες και να ρυθμίζονται αυτά τα θέματα με κανονισμούς, περιλαμβανομένων των όρων απασχόλησης του προσωπικού. Ταυτόχρονα, εισάγεται νέα πρόνοια, που επιτρέπει στους ξενοδόχους να εκμισθώνουν ή να υπενοικιάζουν χώρους του ξενοδοχείου, όπως τα εστιατόρια και μπαρ σε νομικά πρόσωπα ή εταιρείες ξένες προς την επιχείρηση (ξενοδοχείο).

Απαιτείται δε η απόσυρση του νομοσχεδίου και η έναρξη διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων επί όλων των θεμάτων και τονίζεται ότι οι συντεχνίες και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία δεν πρόκειται να παραμείνουν απαθείς στις εξελίξεις αυτές και θα αντιδράσουν με κάθε μέσο και δυναμικά σε περίπτωση που δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν οι καταγγελίες τους.

Ακολούθως, οι διαμαρτυρόμενοι πορεύθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας, όπου οι Γ.Γ. ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ, Λευτέρης Γεωργιάδης και Μίλτος Μιλτιάδους, αντίστοιχα, παρέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο καλείται το Υπουργείο όπως παρέμβει αποφασιστικά για απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου και έναρξη διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους προς αποφυγή σύγκρουσης στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, καθώς και προώθηση νομικών ρυθμίσεων που θα κατοχυρώνουν και θα επιβάλλουν την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης σε όλα τα ξενοδοχεία για όλους τους εργαζόμενους.

«Πρέπει να γίνει κάτι για τον φτωχό κόσμο, γιατί καταπατούν τα δικαιώματά μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας ξενοδοχοϋπάλληλος που συμμετείχε στη διαμαρτυρία.

«Όλα είναι δυνατά με αυτή την κατάργηση και τις υπεργολαβίες που προωθούνται, ναι, είναι δυνατόν να συμβεί», είπε ένας άλλος κύριος που μετρά 27 χρόνια εργασίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, όταν ρωτήθηκε αν φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του. «Αυτό δεν είναι κράτος για τους λίγους, για 100-200 οικογένειες, ανήκει στους πολίτες», είπε.

Μια άλλη κυρία που εργάζεται σε ξενοδοχείο 16 χρόνια, είπε πως δεν μπορεί να ζει άλλο με 800 ευρώ. «Αυτοί μπορούν να ζήσουν με 800 ευρώ; Ας το δοκιμάσουν, για ένα μήνα τουλάχιστον».

Η πορεία κατέληξε έξω από τη Βουλή, όπου παραδόθηκε ψήφισμα στην Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Ελένη Ηλιάδη, προκειμένου να διαβιβαστεί στον Πρόεδρο του Σώματος και στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν στην κ. Ηλιάδη την αγανάκτησή τους για την προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως ανέφεραν, και ζήτησαν την απόσυρσή του και παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, ώστε να αρχίσει εντατικός διάλογος. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησαν, θα αντιδράσουν με άλλους τρόπους.