Πολλοί οι μνηστήρες για την φαρμακευτική κάνναβη


Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται να προσελκύει ο τομέας καλλιέργειας και μεταποίησης φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι μπορεί στο επόμενο διάστημα να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης τόσο λογω του μεγέθους των επενδύσεων που αναμένονται όσο και λόγω της απασχόλησης που θα δημιουργηθεί. Η Κύπρος έχει μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει ηγετική θέση στη βιομηχανία κάνναβης και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η οικονομία θα επωφεληθεί σημαντικά από τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που θα αναπτυχθούν, τις επιπρόσθετες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν καθώς και την παραγωγή, τη διανομή, την επεξεργασία και την εξαγωγή του προϊόντος που θα καλλιεργείται στην Κύπρο.

Αυτήν τη στιγμή, το υπουργείο Υγείας καταρτίζει τους κανονισμούς που θα διέπουν τη νομοθεσία για τη φαρμακευτική κάνναβη, ενώ η συντονιστική επιτροπή θα έχει την ευθύνη αξιολόγησης των προσώπων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για άδεια παραγωγού φαρμακευτικής κάνναβης, σύμφωνα με τις πρόνοιες των σχετικών περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Κανονισμών.

Μιλώντας στον «Φ», η πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Συνδέσμου Cyprus Cannabis Association, Άντρια Ανδρέου, ανέφερε ότι υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ (συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο), οι οποίοι κοιτάζουν σοβαρά την Κύπρο ως έδρα για την καλλιέργεια της κάνναβης, καθώς και για εξαγωγές στην Ευρώπη και ανά το παγκόσμιο. 

«Αναμένουμε με ανυπομονησία να μάθουμε νέα όσον αφορά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία ελπίζουμε ότι θα δημοσιευθεί σύντομα από τη συντονιστική επιτροπή που έχει συσταθεί ειδικά για να εξετάσει και να αξιολογήσει τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων προσώπων για τις τρεις άδειες παραγωγής ιατρικής κάνναβης, οι οποίες θα έχουν ισχύ για περίοδο 15 ετών», σχολίασε η κ. Αντρέου.

Σύμφωνα με την 4η έκδοση της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για την Κάνναβη που ετοίμασε τον Ιανουάριο του 2019 η συμβουλευτική ομάδα «Prohibition Partners», η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, η αγορά της ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €123 δισ. μέχρι το 2028 και είναι πιθανό να γίνει η μεγαλύτερη νόμιμη αγορά κάνναβης ανά το παγκόσμιο κατά την επόμενη πενταετία. 

«Όλες οι ενδείξεις είναι ότι η κυπριακή οικονομία θα επωφεληθεί σημαντικά από την περαιτέρω παραγωγή, διανομή και εξαγωγή της βιομηχανικής και της φαρμακευτικής κάνναβης όταν θα καλλιεργηθεί στην Κύπρο σε μελλοντικό στάδιο», δήλωσε η κ. Αντρέου, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει στη διάθεσή της μια μοναδική ευκαιρία για να εδραιώσει μια ηγετική θέση στην αγορά της βιομηχανίας κάνναβης –η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες, τις πιο ενδιαφέρουσες και τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες γεωργικές, φαρμακευτικές και βιομηχανικές αγορές που έχουν αναδυθεί εδώ και δεκαετίες. 

Σύμφωνα με την κ. Αντρέου, η Κύπρος έχει μια απαράμιλλη ευκαιρία:

  • να διαδραματίσει ένα ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην επέκταση αυτής της τάχιστα αναπτυσσόμενης βιομηχανίας

  • να εισαγάγει έναν νέο τομέα γεωργικής καλλιέργειας στην Κύπρο, ο οποίος αποφέρει οικονομικά οφέλη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού

  • να αποκομίσει επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα

  • να παράσχει σημαντικές μηχανολογικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις

  • να θεσπίσει έναν κόμβο καινοτομίας στον τομέα της κάνναβης για την Ευρώπη

Στην Κύπρο, η ιατρική χρήση του ελαίου της κάνναβης νομιμοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 μόνο για χρήση από ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Τον Φεβρουάριο του 2019 εγκρίθηκε ένας νόμος ο οποίος έχει εκτενέστερη ισχύ, ο οποίος αύξησε τον αριθμό των ιατρικών παθήσεων που εμπίπτουν εντός του πεδίου εφαρμογής του νόμου, ούτως ώστε τώρα να περιλαμβάνονται χρόνιες οδυνηρές ασθένειες που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τον ιό HIV, με εκφυλιστικές ασθένειες του κινητικού συστήματος, με τον ρευματισμό, τις νευροπάθειες και το γλαύκωμα, το σύνδρομο Tourette’s και τη νόσο του Crohn.

Παράλληλα, επιτρέπει, υπό ορισμένες αυστηρές συνθήκες και προϋποθέσεις, την εισαγωγή σπόρων κάνναβης και φυτών κάνναβης για σκοπούς καλλιέργειας, παραγωγής, επεξεργασίας και εξαγωγής ιατρικής κάνναβης και ρυθμίζει την έκδοση τριών (αρχικά) αδειών σε όσους πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, με σκοπό την προσέλκυση οικονομικά εύρωστων εταιρειών με παγκόσμια εμπειρία στον τομέα της καλλιέργειας και της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης.

Η επένδυση στη φαρμακευτική κάνναβη κάθε άλλο παρά απλή διαδικασία είναι, με τα πρωτόκολλα ασφάλειας που θα συμπεριληφθούν να είναι αυστηρά. 

Μάλιστα, ο πρόσφατος νόμος του 2019 προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ένας αιτητής πρέπει να αποδείξει τουλάχιστον πενταετή πρακτική εμπειρία στην καλλιέργεια και παραγωγή κάνναβης. Αυτή η προϋπόθεση θα σημαίνει ότι η απαραίτητη τεχνική τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη είναι πιθανό να προέλθει από τις ΗΠΑ και/ή τον Καναδά και/ή το Ισραήλ.

Eπιμόρφωση και lobbying οι κύριοι στόχοι

Σε πρώτο στάδιο, στόχος του Συνδέσμου είναι η επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση. Δεν είναι μυστικό ότι τόσο εδώ όσο και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, η κάνναβη εξακολουθεί να αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Άλλοι σκοποί και στόχοι τους Συνδέσμου είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

(i) Η στενή συνεργασία τόσο με το KEBE όσο και με αρμόδια κυβερνητικά τμήματα για τη δημιουργία, την προώθηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας της κάνναβης. 

(ii) Η εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερομένων και των ομάδων που δυνατόν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη μιας ακμαίας, βιώσιμης και ακμάζουσας βιομηχανίας κάνναβης στην Κύπρο.

(iii) Η υποστήριξη, η προώθηση και η ανάπτυξη της καλλιέργειας, της επεξεργασίας, της διανομής, της παραγωγής, της εισαγωγής και της εξαγωγής και χρήσης της κάνναβης και των προϊόντων της.

(iv) Η εκπροσώπηση της βιομηχανίας κάνναβης ενώπιον της κυπριακής Κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων για την προώθηση και την ανάπτυξη μιας ακμάζουσας και οικονομικά βιώσιμης βιομηχανίας κάνναβης στην Κύπρο.
Σε ευνοϊκή θέση η Κύπρος

Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, σε συνδυασμό και με τις ιδανικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν και που συνεπώς καθιστούν πιο συμφέρουσα την εδώ παραγωγή, αποτελούν τους παράγοντες που θα μετατρέψουν το νησί μας ισχυρό «παίκτη» στον συγκεκριμένο τομέα. Σύμφωνα με την κ. Αντρέου, η Κύπρος βρίσκεται σε τέλεια θέση για να μεγιστοποιήσει την ευκαιρία αυτή διότι: Είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, διαθέτοντας ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και ένα ευρύ δίκτυο συνθηκών διπλής φορολογίας, αλλά και εξαιρετική υποδομή και καιρικές συνθήκες. Επίσης, διαθέτει εργατικό δυναμικό με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.