Παραλίμνι - Αγία Νάπα: Πόλεμος για τα σκουπίδια


Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις των δήμων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου με το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχιών Λάρνακας - Αμμοχώστου. Στο κενό φαίνεται να πέφτουν και οι όποιες προσπάθειες κατέβαλε ο υπουργός Γεωργίας προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αφού η εισήγησή του δεν έγινε αποδεκτή από όλα τα μέρη. Το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης με επιστολή του προς τον ανάδοχο της ΟΕΔΑ Κόσιης ζητά την απαγόρευση εισόδου στη Μονάδα της Κόσιης σε απορριμματοφόρα που προέρχονται από τους Δήμους Αποβλήτων Επαρχιών - Λάρνακας - Αμμοχώστου από τις 2 Οκτωβρίου 2019. 

Για λόγους δημόσιας υγείας ο ανάδοχος της ΟΕΔΑ δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο στη Μονάδα απορριμματοφόρων. Ωστόσο, το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης σε μια προσπάθεια υλοποίησης της απόφασης που έχει λάβει, είναι αποφασισμένο να βρεθεί επιτόπου στη Μονάδα την προσεχή Δευτέρα, ώστε να μην επιτρέψει την είσοδο των απορριμματοφόρων. Παράλληλα, το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης κάνει έκκληση στους Δήμους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Σε πρόσφατη συνεδρία του αποφάσισε όπως απαγορεύσει την είσοδο των απορριμματοφόρων των δύο δήμων, αν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 δεν πληρώσουν τις οφειλές τους προς το Συμβούλιο ή δεν έρθουν σε διακανονισμό.

Μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι δεν έχει κανένας δικαίωμα να παρεμποδίσει τους δήμους να μεταφέρουν τα οικιακά απόβλητα στη μονάδα για λόγους δημόσιας υγείας. Σε περίπτωση, είπε, που δεν επιτραπεί η διακίνηση των απορριμματοφόρων, τότε θα δοθούν οδηγίες να αδειάσουν τα σκουπίδια έξω από τη Μονάδα της Κόσιης.

Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και περίπου δύο χρόνια, μετά τις οικονομικές διαφορές που προέκυψαν στα πλαίσια υπογραφής της συμπληρωματικής συμφωνίας με τον ανάδοχο της ΟΕΔΑ Κόσιης, όπου το κράτος ανέλαβε να ξοφλήσει τις οφειλές του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης προς τον ανάδοχο μέχρι και τις 30/11/2019. Με την εν λόγω συμφωνία πληρώθηκε το ποσό των €17,5 εκατ. από το κράτος και μη διεκδίκησης ή έκπτωσης από τον ανάδοχο ποσού ύψους €11,6 εκατομμυρίων. Ακολούθως το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης, θεωρώντας ότι λειτουργεί αξιοκρατικά και προάγει την ίση μεταχείριση όλων των Τοπικών Αρχών που εκπροσωπεί, κατένειμε μέσω πιστωτικών σημειώσεων το ποσό της εξόφλησης που δόθηκε από το κράτος στον ανάδοχο, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τις οφειλές των Τοπικών Αρχών που δεν πλήρωναν και πριν τις 30/11/2017.

Στη βάση αυτής της απόφασης, το Συμβούλιο υποστηρίζει ότι ο Δήμος Παραλιμνίου και ο Δήμος Αγίας Νάπας εξακολουθούν να του οφείλουν σημαντικά ποσά. Θέση, ωστόσο, με την οποία διαφωνούν οι δύο δήμοι, αφού θεωρούν ότι με την εξόφληση των χρεών από το κράτος ξεχρέωσε τις προηγούμενες οφειλές τους και επομένως δεν πληρώνουν τις οποιεσδήποτε οφειλές είχαν δημιουργηθεί. Οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου έχουν καταθέσει προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο, σε σχέση με την απόφαση του Συμβουλίου. 

Στη μεσολαβητική του προσπάθεια ο υπουργός Γεωργίας κάλεσε τα δύο μέρη να αναμένουν και να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές η απόφαση που θα ληφθεί από το Δικαστήριο. Όσον αφορά στις οφειλές από την 1/12/2019 και μετά, οι δήμοι καλούνται να πληρώσουν όσα οφείλουν προς το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης.

Πηγή:Φιλελεύθερος