Ποιοι οι νέοι παίκτες στον τουρισμό


Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν τρεις επιχειρηματίες από την ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά τη δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση της Astrobank Leadership Insights με θέμα τον τουρισμό.

Το κυριότερο πρόβλημα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι η ρευστότητα, ενώ η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια της Hermes Airports, Ελένη Καλογήρου, αναφέρθηκε στις πρώτες πτήσεις που θα γίνουν στα κυπριακά αεροδρόμια. Οι τρεις ξενοδόχοι έκαναν έκκληση στις τράπεζες να ενεργήσουν γοργά και με ρεαλισμό.

Η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι η Κύπρος θα έχει πτήσεις από 19 χώρες. Ήδη, είκοσι αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν το πρόγραμμά τους και αυτό θα αυξάνεται από την 1η Ιουλίου και μετά.  Πρόσθεσε ότι οι επιδοτήσεις θα βοηθήσουν καθώς είναι σχεδιασμένες να μοιραστούν το επιχειρηματικό ρίσκο με τις εταιρείες. «Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τις αεροπορικές να τολμήσουν να βάλουν πτήσεις, έστω κι αν δεν έχουν ζήτηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η βιομηχανία ξαναπέρασε κρίσεις, αλλά πάλι επανέρχονται οι μεταφορές.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, η χώρα θα αντλήσει τουρισμό από την Κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και τις Βαλτικές χώρες, οι οποίες είναι πιο κοντά σε μας από ό,τι η Ισπανία. Σημείωσε ότι η Ασία είναι πιο απομακρυσμένο σενάριο και πιθανόν αυτό να επιτευχθεί σε πέντε χρόνια. Τόνισε ότι σημαντικές αγορές είναι η Γερμανία, το Ισραήλ και η Αυστρία, χώρες δηλαδή με τις οποίες μας χωρίζει απόσταση τριών ωρών. 

Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Λεπτός, Γιώργος Λεπτός, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για επιχορήγηση του προσωπικού, ενώ ζήτησε να υπάρξει ευέλικτη λειτουργία, δηλαδή να έχει τη δυνατότητα να φέρνει ο ξενοδόχος όσο προσωπικό χρειάζεται. Επίσης, έκανε λόγο για θεματικά πακέτα που θα πρέπει να γίνουν με γειτονικές χώρες Ιορδανία, Ελλάδα, Ιταλία προκειμένου να αντλήσουμε τουρισμό από μακρινές αγορές. Τόνισε επίσης ότι τα ξενοδοχεία πρέπει να αναβαθμιστούν, διότι είναι γερασμένα.

Ο joint CEO της Atlantica Hotels & Resorts, Βασίλης Νικολαΐδης, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, το 10% των ξενοδοχείων πήρε την απόφαση να ανοίξει. «Η αστική ευθύνη μας προβλημάτισε. Δεν δόθηκε ξεκάθαρη λύση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα -ιδιαίτερα της ρευστότητας- θα γίνουν αισθητά το 2021.


Ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ιδρυτής της Invel Real Estate, ιδιοκτήτριας των ξενοδοχείων The Landmark και Aphrodite Hills, σημείωσε ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για τα επιχειρηματικά ταξίδια. «Η τεχνολογία και οι συσκέψεις έγιναν αποτελεσματικό εργαλείο. Θα πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγιση των ξενοδοχειακών μονάδων από business oriented και θα πρέπει να υπάρξει εναλλαγή πελατολογίου», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι τράπεζες να δουν και το ζήτημα των επιτοκίων.  


Λόγος έγινε και για μορατόριουμ στις δόσεις των δανείων των ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τον CEO της Astrobank, Κωνσταντίνο Λοϊζίδη, γίνεται μια προσπάθεια συνεννόησης για διετή αναστολή μέσω ιδιωτικών συμφωνιών τραπεζιτών-επιχειρηματιών κάτι που θα φέρει ανακούφιση στα ξενοδοχεία. Τέλος, συζήτηση έγινε και για τα ζητήματα αναβάθμισης της ποιότητας του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.