Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι για κορωνοϊό - Όλα τα δεδομένα


Τα δεδομένα, που αφορούν τον επικείμενο εμβολιασμό, για τον κορωνοΐό στην Κύπρο, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας. Ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό πυλώνα της προληπτικής ιατρικής και της δημόσιας υγείας και έχει αποδείξει την αξία του, δήλωσε η Δρ Ζωή- Δωροθέα Πανά,  σε διάσκεψη Τύπου με άλλα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας. 

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις κεντρικές διαδικασίες της ΕΕ όσον αφορά την προμήθεια των εμβολίων και ολοκληρώνεται και σε τοπικό επίπεδο ο σχεδιασμός της διανομής σχετικά με την περιοδική διανομή των εμβολίων στους πολίτες.

Όπως απεικονίζεται στον πιο κάτω πίνακα, η Ευρωπαική Επιτροπή έχει συνάψει συμφωνία με 6 εταιρείες, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγγελίας με τις Astra Zeneca, Johnson & Johnson και Pfizer/Biontech. Υπό ολοκλήρωση την ίδια ώρα βρίσκεται η διαδικασία παραγγελίας με τις Curevac και Moderna, ενώ δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία με τις Sanofi/Glaxo.


Δύο εταιρείες μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί ότι θα δώσουν τις πρώτες δόσεις των εμβολίων περί τα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου.   Εάν τα εμβόλια αυτά αδειοδοθητούν, τότε μετά από λίγες μέρες μπορεί να ξεκινήσει η διάθεση των εμβολίων. Όσον αφορά τις ποσότητες και το πλάνο παράδοσης ποσοτήτων, η Κύπρος αναμένεται να παραλάβει τον Δεκέμβριο του 2020 119.204 εμβόλια της Astra Zeneca και 48.955 της Biontech/Pfizer, με την ολοκλήρωση της παραλαβής πoσοτήτων να φθάνει μέχρι και το 2022.


Για το ποσοστό, που χρειάζεται για την ανοσία αγέλης, η Δρ Πανά ανέφερε ότι δεν μπορούμε με ακρίβεια να πούμε σε αυτή τη φάση ποιο θα είναι το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί. Εμείς θέλουμε να καλύψουμε όλον τον πληθυσμό, εφόσον και οι πολίτες θέλουν να εμβολιαστούν, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε ότι εξ`όσων γνωρίζει δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Στόχος είναι να ενημερώνουμε για ό,τι νεότερο υπάρχει σχετικά με τον εμβολιασμό και ο κόσμος να κατανοήσει από μόνος του ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συμπολίτες του», είπε.

Όσον αφορά τις οδηγίες, για την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, σημειώνεται ότι προτεραιότητα έχουν:  

Α)οι Επαγγελματίες Υγείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,

Β) οι Ενήλικες με μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19 >65 ετών, δηλαδή με:

Διαμονή σε μονάδες χρόνιας φροντίδας

Σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα

Σακχαρώδη διαβήτη

Χρόνια νοσήματα των πνευμόνων

Παχυσαρκία (BMI >30)

Χρόνια νεφρική νόσος

Καρκίνο (έως και 6 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας)

Νοσήματα που προκαλούν σοβαρή ανοσοκαταστολή

Αιμοσφαιρινοπάθειες

Εργαζόμενοι πρώτης γραμμής/essential workers:

Στρατιωτικοί, στρατευόμενοι, αστυνομία, δυνάμεις ασφαλείας

Γ)Εργαζόμενοι στα σώματα προστασίας του πολίτη, πρώτοι ανταποκριτές/εργαζόμενοι πρώτης γραμμής

Οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς

Εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Εργαζόμενοι  σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα χρονίως πασχόντων

Εργαζόμενοι σε κλειστές δομές (φυλακές, στρατόπεδα, μετανάστες)

Εργαζόμενοι στην αλυσίδα τροφίμων


Στην πλειοψηφία των εμβολίων, όπως ανέφερε η Δρ. Πανά, απαιτούνται δύο δόσεις με εξαίρεση μία εταιρεία. Είπε ότι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι θα είναι έτοιμες να διανείμουν τέλος του χρόνου τις πρώτες ποσότητες εμβολίων.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των εμβολίων, είπε ότι υπάρχουν τρεις κλινικές μελέτες, (φάση 1, φάση 2 και φάση 3) και ότι η κλινική μελέτη φάσης 3 είναι σημαντική γιατί μελετάται η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων και με τα αποτελέσματα των μελετών αυτών λαμβάνεται γνωμοδότηση και αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Υπάρχει, είπε η κ. Πανά, και η μετεγκριτική φάση, δηλαδή συνεχίζεται η επιτήρηση των εμβολίων, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους και είπε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και στην Κύπρο με ειδικό λογισμικό.