Ποια ονόματα παίζουν για τη Δημαρχία Αμμοχώστου (photos)


O χρόνος πιέζει τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την υπόδειξη κοινά αποδεχτού υποψηφίου για τη δημαρχία της Αμμοχώστου, που θα καλύψει το υπόλοιπο της θητείας του αποθανόντος δημάρχου της κατεχόμενης πόλης του Ευαγόρα, Αλέξη Γαλανού.

Τα ονόματα δίνουν και παίρνουν τόσο εντός ενός εκάστου των κομμάτων όσο και μεταξύ τους, αν και χθες διαφάνηκε μεν ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να αποφευχθούν, καθώς υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να κατέλθουν ως υποψήφιοι ανεξαρτήτως εξασφάλισης στήριξης ή όχι, ενώ τα μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι αποφασισμένα να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που έχουν μπροστά τους για να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεχτή επιλογή.

Οι πληροφορίες της εφημερίδαε "Φιλελεύθερος", αναφέρουν ότι μέσα από προβληματισμούς, διαφωνίες ακόμη και καχυποψίες για τις γνήσιες προθέσεις των εμπλεκομένων, φαίνεται να γίνεται αποδεχτός ένας οδικός χάρτης που προνοεί όπως υπάρξει κατάληξη μέχρι το τέλος της τρέχουσας βδομάδας. Όπως και η ετοιμασία ενός μικρού καταλόγου με τα ονόματα που συνεχίζουν να «παίζουν» στο κομματικό παρασκήνιο. Κατά την ανταλλαγή απόψεων φαίνεται να έχει επικρατήσει ότι λόγω των πολιτικών εξελίξεων σε σχέση με την κατεχόμενη πόλη και των τουρκικών σχεδιασμών το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια.

 

Όπως να είναι σε θέση να αποδυθεί σε πολιτικό αγώνα και διεθνή εκστρατεία για την κατεχόμενη πόλη, να δώσει μάχες σε όλα τα μέτωπα για την Αμμόχωστο και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις τουρκικές προκλήσεις και ενέργειες.

 

Πρόσθετα συμφωνήθηκε ότι το πρόσωπο που θα στηριχθεί δεν θα πρέπει να είναι εκλελεγμένο στέλεχος είτε στον κομματικό μηχανισμό είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης.

>>Στην πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού, από τον οποίο και προωθήθηκε η ιδέα για κοινής αποδοχής, βρίσκονται τέσσερα ονόματα: Ο δικηγόρος Άντης Σκορδής, ο δικηγόρος Κυριάκος Κούσιος, ο γενικός διευθυντής του υφυπουργείου Τουρισμού Κώστας Ιακώβου και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κάρουλας. Ο τελευταίος αποκλείεται λόγω της συμφωνημένης ρήτρας. Ο αρχικός κατάλογος του ΔΗΣΥ περιελάμβανε τουλάχιστον 25 ονόματα, μεταξύ των οποίων του προέδρου της Ανόρθωσης, πρώην βουλευτή Ευγένιου Χαμπουλά, που κι αυτός αποκλείστηκε λόγω κριτηρίων. Όπως και του ανεξάρτητου υποψηφίου στις τελευταίες δημοτικές εκλογές Ανδρέα Λόρδου, γιου του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ντίνου Λόρδου. Ο Α. Λόρδος εξήγγειλε ανεξάρτητη υποψηφιότητα με σλόγκαν «μόνος μου στόχος η επιστροφή».

 

Άντης Σκορδής

Κυριάκος Κούσιος

 

Ανδρέας Λόρδος

>>Το ΑΚΕΛ άνοιξε τις συζητήσεις ρίχνοντας το όνομα του διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκου Τράγκολα, που βγάζει από αύριο την στολή αφού συνταξιοδοτείται. Λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν ενδοκομματικά στον ΔΗΣΥ, αλλά και στο ΔΗΚΟ, επανήλθε με το όνομα του δικού του Σίμου Ιωάννου, ο οποίος έχασε στις δημοτικές εκλογές από τον Αλέξη Γαλανό –είχε στηριχθεί από τον ΔΗΣΥ– με 26 ψήφους διαφορά. Ο Μάρκος Τράγκολας χρεώθηκε με αλαζονεία για την πρώτη αντίδρασή του και την υπόδειξή του ότι τον ενδιαφέρει η δημαρχία της Αμμοχώστου ως ανεξάρτητος υποψήφιος αλλά όχι εγκάθετος των κομμάτων. 

Σίμος Ιωάννου


>>Στο τραπέζι υπάρχει τώρα το όνομα του τέως πρέσβη Παύλου Αναστασιάδη, που κατ’ αρχάς δεν φαίνεται να αποκλείεται ως κοινής αποδοχής, αλλά θα δοκιμαστεί τις επόμενες μέρες στον μεταξύ τους διάλογο. Ένα όνομα που σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες πληροί τα κριτήρια που τέθηκαν και μπορεί να συγκεντρώσει ευρύτερη στήριξη. 

Παύλος Αναστασιάδης

>>Στο ΔΗΚΟ, που εκ των πραγμάτων δεν έχει το εκτόπισμα να επιβάλει υποψήφιο, παίζουν αρκετά ονόματα. Όπως του πρώην δικαστή Γεώργιου Αρέστη. Του επαρχιακού γραμματέα του κόμματος στην Αμμόχωστο Κωνσταντίνου Χρυσοδόντα όπως και του δημοτικού συμβούλου που είχε διατελέσει στο παρελθόν και αντιδήμαρχος, Ανδρέα Σιοπαχά. Οι δύο τελευταίοι αποκλείονται λόγω κριτηρίων. Του δημοσιογράφου Δημήτρη Σούγλη- ανήρτησε το ενδιαφέρον του να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος-που αποκλείεται γιατί δεν είναι στον εκλογικό κατάλογο της πόλης της Αμμοχώστου Ακόμη τέθηκαν και τα ονόματα του πρώην εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Ηλία Γεωργιάδη και ο πρώην διευθυντή εκδόσεων της Βουλής Ανδρέας Δημητρίου.

Γεώργιος Αρέστη

>> Από πλευράς ΕΔΕΚ έγινε εισήγηση για τον πρώην βουλευτή Γιώργου Βαρνάβα, που και αυτός δεν είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογος της κατεχόμενης πόλης.

Γιώργος Βαρνάβα 

Η Γραμματεία του ΔΗΚΟ συνεδριάζει σήμερα μαζί με τις κατά τόπους επιτροπές των Αμμοχωστιανών ανά το παγκύπριο για να καταλήξει σε απόφαση. 

 

Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις σε συνεδρία που προγραμματίστηκε για την προσεχή Παρασκευή. Σε χθεσινή συνεδρία τα ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ενημερώθηκαν για τις διεργασίες που γίνονται και τις θέσεις των άλλων κομμάτων. Από τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για συγκλίσεις, ωστόσο θα εξαντλήσουν τις προσπάθειες. 

Τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ, αν δεν τα βρουν για κοινό υποψήφιο, θα κατέλθουν με δικούς τους υποψηφίους. 

Κριτήρια η λύση και η επιστροφή 

H Πινδάρου ανακοίνωσε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, με τη συμμετοχή και των δημοτικών συμβούλων Αμμοχώστους έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει και με άλλα πολιτικά κόμματα με σκοπό την εξεύρεση υποψηφίου κοινής αποδοχής. Σημείωσε ότι τόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου κατά τις τοποθετήσεις τους επικεντρώθηκαν στα πολιτικά κριτήρια που θα πρέπει να διέπουν την όποια υποψηφιότητα, με προτεραιότητα την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επιστροφή της Αμμοχώστου. Η διαβούλευση με τους Αμμοχωστιανούς και με τα άλλα πολιτικά κόμματα, σημείωσε ο ΔΗΣΥ, συνεχίζεται. 

Πηγή:philenews