Πνίγηκε στο Κάβο Γκρέκο σε ηλικία 20 χρονών – Η οικογένειά του αποζημιώθηκε με 600.000 ευρώ

Με 535.000 στερλίνες, γύρω στις 600.000 ευρώ, θα αποζημιωθεί η οικογένεια 20χρονου που πνίγηκε στο Κάβο Γκρέκο το 2015.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας παραδέχθηκε ότι είχε ευθύνη για τον άδικο χαμό του νεαρού στρατιώτη.

Πρόκειται για τον Τζέιμι Λι Σόγιερ, ο οποίος πνίγηκε μετά από καταιγίδα και θαλασσοταραχή στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο στις 12 Μαρτίου του 2015. Ο Σόγιερ ήταν σε καγιάκ και πνίγηκε λόγω των καιρικών συνθηκών. Η σορός του ανασύρθηκε μια ώρα μετά το περιστατικό από Κύπριους διασώστες.

Τον Ιούνιο του 2017 θανατικός ανακριτής είχε αποφανθεί ότι στον θάνατο του Σόγιερ είχε οδηγήσει η υποτίμηση των πληροφοριών για το δελτίο καιρού.

Η ιατροδικαστής του Μπέρμινγκχαμ Λουίζ Χαντ είπε ότι υπήρξε αποτυχία στη διαχείριση του ρίσκου από τους επικεφαλής της άσκησης.

Πρόσθεσε πως δυο προειδοποιήσεις για καταιγίδες και δυνατούς ανέμους με μεγάλα κύματα, είχαν γίνει λίγες ώρες πριν από την τραγωδία, αλλά δεν λήφθηκαν από τους συμμετέχοντες στην άσκηση με καγιάκ λόγω του στρατιωτικού πρωτοκόλλου.

Έτσι η ομάδα βασίστηκε σε μια γενική στρατιωτική πρόγνωση καιρού που αφορούσε την ευρύτερη περιοχή και έκανε λόγο για πιθανότητα δυνατών ανέμων με ταχύτητα 35 μιλίων.


Η κα Χαντ πρόσθεσε: «Ο Τζέιμι δεν έπρεπε να κάνει αυτή την άσκηση με τον καιρό να είναι σε τέτοια κατάσταση». Ακολούθως, επέκρινε τον εκπαιδευτή Ντέιβιντ Χιούζ, ο οποίος «δεν έλαβε υπόψιν τι θα συνέβαινε αν επεαληθεύονταν οι προγνώσεις».

Ο Χιούζ με 37 χρόνια πείρας στο άθλημα του καγιάκ είχε αναφέρει νωρίτερα: «Ήταν μόνο μια πρόβλεψη, που έκανε λόγο για πιθανότητα για δυνατούς ανέμους, με εξάρσεις κατά διαστήματα. Αυτό δεν σήμαινε ότι θα υπήρχε και θαλασσοταραχή».

Ο 48χρονος Χιούζ είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και είχε εκδοθεί στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2016, όπου δικαστής αποφάσισε πως δεν υπήρχαν στοιχεία για να προσαχθεί ενώπιον δικαιοσύνης.

Ο Σόγιερ, γνωστός ως Τζέι, ήταν σεφ στο δεύτερο σύνταγμα των Βάσεων. Εντάχθηκε στον Βρετανικό στρατό τον Απρίλιο του 2013 και πήρε μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν πάρει μετάθεση για την Κύπρο, όπου εντάχθηκε στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.