Πλήρως ορατή από την Κύπρο η ολική έκλειψη Σελήνης στις 27 Ιουλίου

Ορατή από την Κύπρο θα είναι η ολική έκλειψη Σελήνης που θα σημειωθεί το βράδυ της Παρασκευής 27 Ιουλίου με ξημερώματα Σαββάτου 28 Ιουλίου, ένα φαινόμενο που ονομάζεται και κόκκινο φεγγάρι.


Σύμφωνα με τον Αστροφυσικό Χρύσανθο Φάκα, τα στοιχεία της έκλειψης είναι τα εξής: είσοδος στην παρασκιά στις 20:13 της 27ης  Ιουλίου, είσοδος στην σκιά της Γης ξεκινά  στις 21:24, ενώ η ολική έκλειψη ξεκινά στις 22:30.
 
Το μέγιστο της έκλειψης θα είναι στις 23:22, το τέλος της ολικής έκλειψης θα είναι στις 00:14 της 28ης Ιουλίου. Η έξοδος εκ της σκιάς στις 01:19 της 28ης Ιουλίου και η έξοδος εκ της παρασκιάς στις 02:30 της 28ης Ιουλίου.
 
Ο κ. Φάκας αναφέρει ότι έκλειψη ενός ουρανίου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλλει ανάμεσα σε δύο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δύο σώματα να μην έχουν οπτική επαφή.

Στην προκειμένη περίπτωση την τριάδα αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών  προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική  `σύμπτωση` του Ηλιακού μας συστήματος. Η σύμπτωση αυτή είναι ότι η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης και του Ήλιου όπως την βλέπει ένας  γήινος παρατηρητής είναι σχεδόν η ίδια.
 
Κατά την διάρκεια μια έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον Ήλιο από την Σελήνη. Κατά την διάρκεια της εκλείψεως η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη, όπως συμβαίνει με τον Ήλιο κατά τις ηλιακές εκλείψεις, αλλά γίνεται κόκκινη.
 
"Αυτό συμβαίνει διότι η Γη διαθλά και σκεδάζει έντονα την ηλικιακή ακτινοβολία και έτσι η Σελήνη κατά την είσοδο της στην σκιά της Γης έμμεσα γίνεται κόκκινη" είπε.
 
Επίσης την ίδια μέρα θα είναι και πανσέληνος, αφού εξάλλου είναι πάντα προϋπόθεση για να υπάρξει έκλειψη.
 
Το Αστεροσκοπείο των Φροντιστηρίων Φάκας ενημερώνει ότι το φαινόμενο θα παρατηρηθεί από τον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής όπου σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου θα διοργανωθεί Αστρονομική βραδιά για παρατήρηση της έκλειψης αλλά και παρατήρηση των πλανητών με τηλεσκόπια.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ