Πλημμύρες επ. Αμμοχώστου: 50 αιτήματα για αποζημιώσεις


Ζημιές σε δεκάδες κατοικίες, υποστατικά και τουριστικές επιχειρήσεις άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες που έπληξαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκυρίακου τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας. Οι Επαρχιακές Διοικήσεις των δύο περιοχών κατέγραψαν ήδη τον μεγάλο όγκο των ζημιών και απέστειλαν τα πρώτα στοιχεία στον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος θα ενημερώσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.  

Παρά το γεγονός ότι σε Παραλίμνι και Αγία Νάπα ήταν πολύ περισσότερος ο όγκος των βροχών, οι ζημιές που καταγράφηκαν είναι μεγαλύτερες στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, αφού πλήγηκε περισσότερο η οικιστική περιοχή. Σαράντα επτά πρώτες κατοικίες και τέσσερα υποστατικά υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες στη Δρομολαξιά και το Μενεού, με τουλάχιστον δύο περιπτώσεις να χαρακτηρίζονται ως σοβαρές. Πρόκειται για πλινθόκτιστη κατοικία, της οποίας υποχώρησε ο ένας τοίχος και δεύτερη οικία, της οποίας έπεσε η στέγη λόγω συσσώρευσης νερού. Επιπρόσθετα καταγράφηκαν ζημιές σε τρεις κατοικίες στο Κίτι και μία στη Λάρνακα. 

Όπως ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ο Έπαρχος Λάρνακας, Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, υπάρχουν συνολικά 55 περιπτώσεις που θα μπορούσαν να εξεταστούν για αποζημίωση για καταστροφή λόγω πλημμύρας. «Για τον υπολογισμό των ποσών που θα δοθούν, υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών για τα κτήρια και για τον εξοπλισμό. Το εκτιμημένο ποσό της αποζημίωσης ανέρχεται περίπου σε 110 χιλιάδες ευρώ συνολικά για όλες τις περιπτώσεις». 

Οι πλείστες περιπτώσεις αφορούν σε καταστροφές επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών λόγω της εισροής νερού σε σπίτια και υπόγεια. 

Θα χρειαστούν μέρες για να ολοκληρωθεί η καταγραφή των καταστροφών στις τουριστικές περιοχές Πρωταρά και Αγίας Νάπας, αφού κάποιοι ιδιοκτήτες δεν αντιλήφθηκαν πως υπέστησαν ζημιές οι εξοχικές τους κατοικίες. 

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον έπαρχο Αμμοχώστου Γεώργιο Χρυσαφίνη, έχουν υποβληθεί 50 αιτήματα για αποζημιώσεις. «Εμείς επικεντρωθήκαμε στις πρώτες κατοικίες που είναι 11, οι πλείστες εκ των οποίων είχαν ζημιές στα υπόγεια τους. Οι δύο είναι στο Γ’ δημοτικό Παραλιμνίου, οι τρεις κοντά στον κυκλικό κόμβο του avocado και έξι κατοικίες σε διάφορες περιοχές στην Αγία Νάπα. Ευτυχώς οι ζημιές που προκλήθηκαν, δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα κανενός από τους ενοίκους». 

Τα υπόλοιπα υποστατικά που υπέστησαν ζημιές είναι εξοχικές κατοικίες, τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες, τόσο στον Πρωταρά όσο και στην Αγία Νάπα. «Ο κύριος όγκος των αιτημάτων εξετάστηκε μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι, αλλά θα συνεχίσει η καταγραφή για άλλες περιπτώσεις που θα τεθούν υπόψη μας, επειδή είναι τουριστική περιοχή που είτε τα ξενοδοχεία είναι κλειστά, είτε πρόκειται για εξοχικές κατοικίες, που οι ιδιοκτήτες δεν είναι παρόντες για να δουν τις ζημιές».

Ρεπορτάζ: Νατάσα Χριστοφόρου / Φιλελεύθερος