Πλάνο σταδιακής άρσης περιορισμών και άνοιγμα επιχειρήσεων


Πλάνο σταδιακής άρσης των περιορισμών και επανεκκίνησης της οικονομίας, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Το πλάνο προβλέπει τρία στάδια, με την δυνατότητα μετάβασης από το ένα στάδιο στο άλλο, να καθορίζεται καθοριστικά, από τα εκάστοτε επιδημιολογικά στοιχεία και χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, το πρώτο αφορά την περίοδο που διανύουμε, της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19.

Δεύτερο στάδιο: Σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων αρχές Μαίου. (Αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα). Σε τομείς καίριας σημασίας για την οικονομία, με τρόπο, που να μην θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια συγκράτησης του ιού στην Κύπρο.

Τρίτο στάδιο: Επανεκκίνηση της οικονομίας, την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021.

Σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής

Για τον καταρτισμό μέχρι και τον Απρίλιο, του πλαισίου στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για την άρση των περιορισμών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής και καθοδηγητικής επιτροπής.

Στην πρώτη θα μετέχουν οι υπουργοί, Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας, Ενέργειας, Μεταφορών και οι Υφυπουργοί Έρευνας και Τουρισμού.

Ευέλικτη στρατηγική

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόνισε πως για το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων θα πρέπει να ικανοποιούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ στον καθορισμό της στρατηγικής και της επιλογής τομέων, θα πρέπει να ληφθούν επίσης υπόψη:  

-Σημασία του σχετικού τομέα της οικονομίας

-Η δυνατότητα επιβολής και διατήρησης μέτρων ασφάλειας.

-και Αλληλεξάρτηση μεταξύ των επιχειρήσεων και στην κοινωνία

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε, «Η στρατηγική θα πρέπει να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, επιτρέποντας να υφίσταται οικονομική δραστηριότητα χωρίς αχρείαστα ρίσκα σε θέματα υγείας. Θα περιλαμβάνει στήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων, μέτρα σε τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο. Και στήριξη εκείνων που θα μπορούν να διατηρήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και τόνωση της ζήτησης».

Ο κύριος Πετρίδης, σημείωσε πως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε οδικό χάρτη, με στόχο την σταδιακή έξοδο από το γενικό lockdown, ώστε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών για αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων από ένα κράτος σε άλλο για ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Στο μεταξύ, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις με τις οποίες το υπουργείο Μεταφορών, ρυθμίζει την κίνηση πλοίων στα κυπριακά λιμάνια, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση του, ενημερώνει πως η εξυπηρέτηση στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, θα γίνεται μόνο με τη διευθέτηση ραντεβού, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.


ΠΗΓΗ:ant1.com.cy