Πίσω στην Τουρκία 75 μετανάστες που προσπάθησαν να έρθουν από το Κάβο Γκρέκο


Σύμφωνα με την Kıbrıs (25.04.20), οι 75 Σύροι μετανάστες από τους 175 που είχαν διασωθεί στις 21 Μαρτίου στα «χωρικά ύδατα» του κατοχικού καθεστώτος, στάλθηκαν χθες (Παρασκευή) στην Τουρκία, σύμφωνα με την πληροφόρηση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών. 
 
Οι  μετανάστες στάλθηκαν με φορτηγό πλοίο από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των 75 Σύρων μεταναστών, που στάλθηκαν στην Τουρκία ήταν άντρες, ενώ οι 100 μετανάστες που παρέμειναν στα κατεχόμενα είναι περισσότερο γυναίκες και παιδιά.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Τουρκία δέχτηκε να πάρει μόνο 75 μετανάστες και φαίνεται ότι οι μετανάστες που στάλθηκαν ήταν αυτοί που προκαλούσαν ταραχές.
 
Στο μεταξύ, στους μετανάστες που συνεχίζουν να βρίσκονται στο κατεχόμενο Τρίκωμο διανεμήθηκαν πακέτα με τρόφιμα λόγω του μήνα Ραμαζανιού.
 
Υπενθυμίζουμε πως στις 20 Μαρτίου, ξύλινη βάρκα με περίπου 100 παράτυπους μετανάστες προσπάθησε να εισέλθει στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές από το Κάβο Γκρέκο. Η βάρκα εντοπίστηκε από την Λιμενική & Ναυτική Αστυνομία η οποία, αφού προσέφερε τρόφιμα, νερό και καύσιμα, απαγόρευσε την είσοδο λόγω του σφραγίσματος των συνόρων για αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το σκάφος μετακινήθηκε βόρεια και αφού «πέρασε την νοητή γραμμή αντιπαράταξης» κατέπλευσε στην κατεχόμενη Βοκολίδα. Την επόμενη μέρα, συγγενείς και γνωστοί αυτών των ανθρώπων στις ελεύθερες περιοχές βρέθηκαν στο κλειστό οδόφραγμα της Οδού Λήδρας όπου ζητούσαν να μάθουν περισσότερα για αυτούς που πήγαν κατεχόμενα.
 
Όπως αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο λεγόμενος «δήμαρχος» του κατεχόμενου Τρικώμου, Χασάν Σαντίκογλου, ανέφερε πως οι 175 Σύροι πρόσφυγες που έφτασαν στις 21 Μαρτίου και διαμένουν σε πολυκατοικίες, θέλουν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σαντίκογλου ανέφερε «ότι οι Σύροι δεν θέλουν να σταλούν πίσω στην Τουρκία, αφού στόχος τους είναι να περάσουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά».
 
Αυτή η πληροφορία ανατρέπει αρχικούς ισχυρισμούς ότι το πλοιάριο δεν ερχόταν από την Τουρκία και παρουσιαζόταν μάλιστα ως «απόδειξη» ότι ανατρέπει την θέση για τον ρόλο της Τουρκίας στην εργαλειοποίηση των μεταναστών.
 
Κληθείς την Παρασκευή να σχολιάσει τα πιο πάνω, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρή, ανέφερε πως η Κύπρος είχε καταστεί ελκυστικός προορισμός για μετανάστες. Επίσης, αποκάλυψε πως στα Κρατητήρια Μενόγειας κρατούνται 27 άτομα που είναι ύποπτα για διασύνδεση με τρομοκρατία.