Πιθανό άνοιγμα εργοταξίων στις 4 Μαΐου


Τελευταία έκλεισαν και πρώτα θα ανοίξουν, όπως φαίνεται, τα εργοτάξια. Όπως όλα δείχνουν και μετά τις συζητήσεις που είχαν οι αρμόδιοι φορείς με την Κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, μετά την εκπνοή του διατάγματος αναστολής εργασίας των επιχειρήσεων στις 30 Απριλίου, θα αρχίσει να παίρνει μπρος η κατασκευαστική βιομηχανία.

Λόγω της αργίας της 1ης Μαΐου, η ενδεικτική ημερομηνία λειτουργίας των εργοταξίων μεταφέρεται κατά πάσα πιθανότητα στις 4 Μαΐου. Η πρόταση είναι να ανοίξουν με το πρώτο κύμα πέραν των εργοταξίων και τα παρεμφερή με την οικοδομική βιομηχανία επαγγέλματα όπως υπεργολάβοι, σιδεράδες, μπογιατζήδες, υδραυλικοί κ.ά. και καταστήματα που πωλούν υλικά οικοδομής. 

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα ζητήματα της ασφάλειας βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα των συζητήσεων. Το Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας των εργοταξίων θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί αποκλειστικά για το θέμα "κορωνοϊός", έτσι ώστε να ικανοποιεί τις σημερινές συνθήκες. Χρειάζονται ειδικά μέτρα προστασίας, χώροι που να πλένονται οι εργάτες, ενώ έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στον τρόπο εκτέλεσης εργασιών ώστε να τηρούνται αποστάσεις κ.λπ. Όλοι εργάζονται πυρετωδώς για την ετοιμασία των νέων μέτρων που θα πρέπει να τηρούνται στις οικοδομές, ενώ αναμένονται από πλευράς Κυβέρνησης οι επίσημες ανακοινώσεις για το ποιοι θα ανοίξουν τελικά στην πρώτη φάση. Διότι τα εργοτάξια ζητούν να λειτουργήσουν παράλληλα και τα υποβοηθητικά επαγγέλματα, αλλιώς θα είναι δώρον άδωρον το άνοιγμά τους. 

Παράλληλα, στη δημοσιότητα έδωσε χθες τις θέσεις του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών. Ο Σύνδεσμος εισηγείται στην Κυβέρνηση κάποια μέτρα τα οποία θα υποβοηθήσουν την οικοδομική βιομηχανία και τον κλάδο των ακινήτων. Αρχικά, εισηγείται κίνητρα για αγορά πρώτης κατοικίας για νεαρά ζευγάρια, στα πλαίσια παρόμοιων προγραμμάτων άλλων χωρών, με παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις εμπορικές τράπεζες ισοδύναμων με το 15% της αξίας ακινήτου ούτως ώστε η τράπεζα να δανείζει επιπρόσθετο 15% και η ίδια συνεισφορά του αγοραστή να μειώνεται στο 5%. Επίσης, ο Σύνδεσμος ζητά φορολογικά κίνητρα περιορισμένης διάρκειας (μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2021) με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων τόσο από ντόπιους, όσο και από ξένους αγοραστές. Τέλος, εισηγείται τη δημιουργία κέντρου εξυπηρέτησης επενδυτών. 


ΠΗΓΗ:Φιλελεύθερος/Δήμητρα Λάντου