«Πιθανή η δημιουργία μιας δεύτερης ''Βόρειας Κύπρου'' στη Συρία»


Αυτό που συμβαίνει στο τρίγωνο Ρωσίας-Τουρκίας-ΗΠΑ μπορεί γενικά να αποκαλείται διαίρεση των ζωνών επιρροής στη Συρία, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πολιτικός επιστήμονας, διευθυντής του Ινστιτούτου Καυκάσου Αλεξάντρ Ισκαντάριαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την μερική αποχώρηση των Αμερικανών, η κυβέρνηση Άσσαντ παίρνει περισσότερη ελευθερία.

«Το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία στη Συρία είναι πολύ πιο σοβαρό για την Άγκυρα. Μια δεύτερη ‘’Βόρεια Κύπρος’’ μπορεί να σχηματίσει », είπε.

 

 

Ερωτηθείς για να σχολιάσει πώς η κατάσταση θα μπορούσε να επηρεάσει την Αρμενία, ο πολιτικός επιστήμονας επεσήμανε ότι δύο επιλογές είναι δυνατές εδώ: η πρώτη είναι οι πρόσφυγες, δεδομένου ότι υπάρχει μια αρμενική κοινότητα στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένης μιας κουρδικόφωνης αρμενικής κοινότητας.

«Πολλοί θα πρέπει να φύγουν. Πού να τρέξουν να πάνε  είναι μια ερώτηση. Κάποιοι πιο κοντά στη Δαμασκό άλλοι στον Λίβανο ή στη Δύση. Κάποια άτομα ενδέχεται να έρθουν στην Αρμενία. Το ταξίδι στη Συρία είναι δύσκολο. Ακόμη και η επιβίβαση στο αεροδρόμιο είναι ήδη απειλητική για τη ζωή», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δεύτερο ζήτημα είναι μια ανθρωπιστική αποστολή. Ωστόσο, ο πολιτικός επιστήμονας δεν βλέπει κάποια σχέση με την περίπτωση του Καραμπάχ.