Πέρα από 1.000 οικογένειες προς υιοθεσία


«Σε κάποια σπίτια δεν υπήρχε καθόλου ψυγείο ή ήταν χαλασμένο. Σε άλλες περιπτώσεις ήταν τελείως άδειο», είναι η περιγραφή για κάποιες οικογένειες της διπλανής πόρτας, οι οποίες στερούνται ακόμη και τα βασικότερο αγαθό, την τροφή. Πρόκειται για τα όσα ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβούλιου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), Ηλίας Δημητρίου, ενόψει των φετινών προετοιμασιών για την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια τα Χριστούγεννα». Σκοπός του θεσμού είναι να μη μείνει καμία οικογένεια και κανένα παιδί χωρίς τα απαραίτητα, να βιώσουν όλοι τη θαλπωρή των Χριστουγέννων και να έχουν ένα γεμάτο τραπέζι στις γιορτές.

«Την περασμένη χρονιά είχαν απευθυνθεί στον Σύνδεσμο περίπου 1.200 ευάλωτες οικογένειες. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από 2.000 παιδιά βρίσκονταν σε ανάγκη και ενδέχεται να αδυνατούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Στόχος, είναι και φέτος να καταφέρουμε να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας. Να μη μείνει καμία οικογένεια και κανένα παιδί χωρίς τα απαραίτητα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ευχή μας είναι να μη χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες και εκστρατείες, ωστόσο, στον τόπο μας υπάρχουν οικογένειες που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη και που κάποτε στερούνται ακόμη και τα βασικά».


Στη διάρκεια της δράσης τους, συνεχίζει ο κ. Δημητρίου, έχει χρειαστεί τα μέλη του Συνδέσμου να μεταφέρουν τα χριστουγεννιάτικα κιβώτια, διότι ήταν αδύνατο να τα παραλάβει κάποιος από την οικογένεια. «Είναι καταστάσεις που έχουν χαραχθεί στο μυαλό μας. Είναι πολλά τα παραδείγματα. Έχουμε πάει σε σπίτι όπου η οικογένεια δεν διέθετε στρώματα για να κοιμηθούν τα παιδιά της. Κοιμόντουσαν όλοι στο πάτωμα.


Σε άλλη περίπτωση, μπήκαμε σε κουζίνα και δεν πίστευαν τα μάτια μας. Νομίζαμε ότι ήταν πλυσταριό. Σε κάποια σπίτια δεν υπήρχε ψυγείο ή ήταν χαλασμένο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ήταν τελείως άδειο. Αυτό που καταλαβαίνουμε και συναντήσαμε, είναι ότι υπάρχει κόσμος δυστυχισμένος. Ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι όλοι περνούν καλά, απλώς πίσω από μια κλειστή πόρτα κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει. Ποιο είναι το δράμα». Όπως εξήγησε, είναι η έκτη χρονιά που πραγματοποιείται ο θεσμός. «Είχε ξεκινήσει με τη μεγάλη οικονομική κρίση και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο κόσμος μάς έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, προσφέροντας ο κάθε ένας ό,τι έχει δυνατότητα. Παράλληλα έχουμε τη στήριξη εταιρειών, οργανισμών, οργανωμένων συνόλων και άλλων φορέων. Είναι στο χαρακτήρα των Κύπριων να βοηθούν».

Σπουδαία και μια μικρή προσφορά

Η εκστρατεία συλλογής τροφίμων και δώρων πρόκειται να ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει ο χρόνος να δημιουργηθούν και να μοιραστούν τα πακέτα πριν από τα Χριστούγεννα. «Ακόμη και το παραμικρό σε κόστος είδος, είναι σημαντικό και μπορεί να συμπληρώσει ένα πακέτο. Εκείνο που βοηθά περισσότερο είναι η προσφορά δωροκουπονιών από υπεραγορές και καταστήματα. Επίσης οτιδήποτε είναι απαραίτητο για το γιορτινό τραπέζι, χριστουγεννιάτικα εδέσματα, δώρα στα παιδιά και ό,τι άλλο μπορεί να προσφέρει χαρά». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι τέτοια που να μη χρειάζονται ψυγείο, ενώ σχετικά με τα παιδικά δώρα, ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι καινούρια. 

Ο κ. Δημητρίου προτρέπει τις οικογένειες που έχουν ανάγκη να απευθυνθούν στα σώματα εθελοντών της επαρχίας τους και να ενημερωθούν για τη διαδικασία λήψης βοήθειας. Προτρέπει, επιπλέον, τον κόσμο να συνδράμει στις προσπάθειες της εκστρατείας, να δώσει ακόμη και από το υστέρημά του και να προσφέρει χαρά. Σημείωσε παράλληλα, ότι ένας ακόμη τρόπος για να βοηθήσουν είναι να γίνουν εθελοντές. Να συμμετάσχουν στην παραλαβή των ειδών, στην καταγραφή και στην ετοιμασία των χριστουγεννιάτικων πακέτων της επαρχίας τους.

«Στην Κύπρο έχουμε σώματα εθελοντών σε όλες τις επαρχίες, ώστε ο κόσμος να μπορεί να ζητήσει ή να προσφέρει βοήθεια. Μπορεί πάντα να επικοινωνεί στο τηλέφωνο του Συνδέσμου, 22514786». Ακόμη, μπορεί να επικοινωνεί με τα γραφεία σε Λευκωσία στο τηλέφωνο 22512602, στη Λεμεσό στο 25737761, στη Λάρνακα στο 24650525, στην Πάφο στο 26953725, στην Αμμόχωστο στο 99124521 και στην Κερύνεια στο 97743185. Σημεία συλλογής βρίσκονται επίσης στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού στη Λάρνακα και στο CIIM (Cyprus International Institute of Management) σε Λευκωσία και Λεμεσό.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ

Μαζί με την εκστρατεία, ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος θα επισκεφθεί το Ριζοκάρπασο, ενόψει των Χριστουγέννων. «Θα πάμε στα εγκλωβισμένα παιδιά και θα τους προσφέρουμε δώρα, ώστε να έχουν και εκείνα τη χαρά των γιορτών. Μαζί μας θα έχουμε σχολικές τσάντες, σχολικά είδη και γλυκά». Μάλιστα, σημείωσε ότι σε κάθε επίσκεψη τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου προσφέρουν τη δική τους βοήθεια. 

«Για εμάς ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό ότι συγκέντρωσαν από το χαρτζιλίκι τους και μας έδωσαν €300 για τις οικογένειες και τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη στις ελεύθερες περιοχές. Μας είχαν πει ότι πρόκειται για χρήματα που φύλαξαν και που θα ήθελαν να δοθούν σε παιδιά που είναι σε χειρότερη θέση από τα ίδια. Αυτό είναι το μεγαλείο του εθελοντισμού».