Πέντε θύματα σε τροχαία υπό την επήρεια ναρκωτικών


Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία της Τροχαίας για τους θανάτους φέτος στους δρόμους. Από τα 37 θύματα στην άσφαλτο τα πέντε ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ενώ άλλα δύο είχαν καταναλώσει αλκοόλ.

Επίσης, βαρύς είναι ο φόρος που πληρώνουν οι μοτοσυκλετιστές στους κυπριακούς δρόμους, αφού από τα 37 συνολικά θύματα, τα 13 ήταν οδηγοί δικύκλων. Επίσης, 10 θανατηφόρα δυστυχήματα συνέβησαν μόνο και μόνο από την απροσεξία των οδηγών. 

Δηλαδή, 10 συνάνθρωποί μας θα ζούσαν σήμερα αν πρόσεχαν στους δρόμους. Επίσης, άλλα έξι θανατηφόρα δυστυχήματα οφείλονταν επειδή ο ένας οδηγός επεχείρησε στροφή δεξιά αποκόπτοντας την πορεία του οδηγού που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση. 

Το ευχάριστο για την Τροχαία είναι πως φέτος δεν έχει σημειωθεί κανένα θανατηφόρο δυστύχημα στους αυτοκινητόδρομους, σε αντίθεση με πέρσι που συνέβησαν τρία. Το Τμήμα Τροχαίας εκτιμά ότι έπιασαν τόπο τα μέτρα που λαμβάνονται στους μεγάλους δρόμους, όπου αντί ένα σημείο ελέγχου ταχύτητας υπάρχουν δύο και τρία στην ίδια πλευρά του δρόμου, αναγκάζοντας τους οδηγούς να διατηρούν σταθερή ταχύτητα, κάτω από το όριο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας που παρουσιάστηκαν προχθές στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, τα πλείστα δυστυχήματα με νεκρούς συμβαίνουν στο δευτερεύον οδικό δίκτυο αλλά και στις πόλεις, γι’ αυτό και η έμφαση των μέτρων αναπροσαρμόζεται και θα δοθεί σημασία στους δρόμους αυτούς. 

Φέτος, τα στοιχεία δείχνουν και μια αξιοπρόσεκτη αλλαγή όσον αφορά στις καταγγελίες των οδηγών. 

Όπως διαπιστώνεται, φέτος οι καταγγελίες της Τροχαίας για την υπερβολική ταχύτητα είναι μειωμένες κατά 30% περίπου, γεγονός που αποδίδεται στη συμμόρφωση των οδηγών και όχι στη χαλάρωση των μέτρων. 

Η ηγεσία του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, δηλώνει ότι οι έλεγχοι ταχύτητας είναι το ίδιο αυξημένοι όπως και άλλες χρονιές, ωστόσο φέτος οι οδηγοί κινούνται με πιο χαμηλές ταχύτητες λόγω της έντονης παρουσίας των τροχονόμων στους δρόμους. 

Όσον αφορά στην κατάσταση της οδήγησης μετά από χρήση ναρκωτικών, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αφού μετά από στοχευμένους ελέγχους νάρκοτεστ, έχουν εντοπιστεί από τον καιρό που εφαρμόστηκε ως σήμερα, πέραν των 500 οδηγών θετικοί. 

Οι πέντε νεκροί σε τροχαία φέτος που βρέθηκαν θετικοί σε ναρκωτικά, δείχνει την ανάγκη να αναληφθεί εκστρατεία ενημέρωσης των ουσιοεξαρτωμένων οδηγών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν οδηγούν υπό την επήρεια.