Πατέρας Σολωμού για μνημείο: "Πες τους γιε μου ότι τα έβαλα εγώ"



Αντιδράσεις και ερωτηματικά προκαλεί η έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου στον οποίο μέλη της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού έστησαν μνημείο για τους δυο ήρωες, Ισαάκ και Σολωμό.

Το μνημείο ανεγέρθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και σε αυτό τοποθετήθηκαν δύο λευκοί σταυροί με τα ονόματα των δύο ηρώων, καθώς και πέτρες στις οποίες αναγράφονται κατεχόμενοι Δήμοι και χωριά.

Στο Μεσημέρι και Κάτι μίλησε εκ μέρους της Πρωτοβουλίας ο Ανδρέας Πεττεμερίδης, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει σκοπιμότητα για την κίνηση αυτή. Η Πρωτοβουλία, όμως, επεσήμανε ο κ. Πεττεμερίδης, δεν ασχολείται με αυτό, αφού στους μόνους που λογοδοτεί είναι στους γονείς των ηρώων. Ο ίδιος αποκάλυψε, μάλιστα, και τι του είπε ο πατέρας του Σολωμού χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία. «Πες τους γιε μου ότι τα έβαλα εγώ αν τους ενοχλεί», είπε ο κ. Σπύρος Σολωμού.

Ο κ. Πεττεμερίδης είπε, επίσης, ότι αν κάποιοι νιώθουν ότι προσβάλλονται, να δουν στα μάτια τους γονείς των ηρώων ή το «χελιδονάκι», την κόρη του Τάσου Ισάακ.
Κληθείς να απαντήσει γιατί προέκυψε τώρα αυτό, ο κ. Πεττεμερίδης είπε ότι «τα γεγονότα έγιναν Αύγουστο, όπου να ’ναι είναι το μνημόσυνο, προφανώς όλα αυτά έγιναν στοχευμένα. Ούτε με ενδιαφέρει αυτό. Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική χροιά. Είμαστε πολιτικά αχρωμάτιστοι».

Το μνημείο, όπως είπε ο κ. Πεττεμερίδης, θα μετακινηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο σε άλλη τοποθεσία. «Δεν έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα με τον ιδιοκτήτη, είχαμε επικοινωνία μαζί του. Η ανάγκη που μας επέβαλε το βάρος βλέποντας τους γονείς των ηρώων, μας οδήγησε στην δημιουργία αυτής της κατασκευής». Σχετική ανακοίνωση, εξάλλου, εξέδωσε χθες η Πρωτοβουλία, με τίτλο «Ποιους ενοχλεί η μνήμη».

Αυτούσια η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Μνήμης

"Ποιους ενοχλεί η μνήμη;

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού εκφράζει τη λύπη και τη δυσαρέσκειά της για την έκταση και τη λανθασμένη κατάληξη που είχε μια συμβολική κίνηση στη μνήμη των δύο ηρώων της Αμμοχώστου και ξεκαθαρίζει:

Η συμβολική κίνηση, που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2018, στην παρουσία των γονιών του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, πραγματοποιήθηκε με μοναδικό σκοπό τη συνέχιση του αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη. Η Πρωτοβουλία Μνήμης, στον χώρο δίπλα από το κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας, θέλησε να αναδείξει την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορίας αυτού του τόπου.

Με δύο λευκούς σταυρούς, ελιές και τερατσιές, τα μέλη της Πρωτοβουλίας μας, προέβησαν τότε σε μια καθαρή συμβολική κίνηση, χωρίς να παραβιάσουν τον νόμο και σε πλήρη συνεννόηση με τις αρχές, ώστε να προφυλάξουν εκ νέου την ιστορική συνέχεια του κυπριακού Ελληνισμού. Και είναι με περίσσια έκπληξη που γνωστοποιήθηκε στην Πρωτοβουλία ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν και έφθασαν μέχρι το Αρχηγείο Αστυνομίας για μια συμβολική πράξη μνήμης, σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και είκοσι δύο μετά τη θυσία του Τάσου και του Σολή απέναντι από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την απορία της που κάποιοι ενοχλούνται γιατί μια μερίδα συμπατριωτών μας δεν ανέχονται την αδικία και τη σκλαβιά και που με πρόφαση το «ιδιοκτησιακό καθεστώς» επιδιώκουν να στρέψουν τα βλέμματα αλλού και όχι στην πραγματικότητα. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού ανέγειραν αυτό το έργο, στο οποίο αναγράφονται τα κατεχόμενα χωριά του τόπου, όχι αξιώνοντες δάφνες και απαλλοτριώνοντας κομμάτι γης, μα με σκοπό την ειλικρινή αποτύπωση του τι συμβολίζει ο ιερός εκείνος χώρος.

Επί τούτου και λογοδοτώντας μόνο στους ήρωες, στους παππούδες, στις γιαγιάδες, στον πατέρα του Σολή και στη μητέρα του Τάσου, η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού δεν θα σταματήσει στιγμή να δίνει το είναι της για τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη. Μέχρι τη στιγμή εκείνη, που τα οδοφράγματα θα πέσουν για την Ελευθερία και όχι για τον τουρισμό, μέχρι τη στιγμή εκείνη που οι συμβολικές κινήσεις για τη διαφύλαξη της μνήμης θα γίνονται από την Πολιτεία και με πλήρη σύμπραξη της Κοινωνίας, για να μην υποχρεώνεται μια Πρωτοβουλία να «ενοχλεί», χρησιμοποιώντας τέσσερα τετραγωνικά μέτρα μπροστά από το οδόφραγμα της Δερύνειας. Αλήθεια, ποιος θα διενεργήσει έρευνα για την κλεμμένη γη στην Κερύνεια, τη Μόρφου, την Αμμόχωστο, τη Μεσαριά και τη Μεσαορία;

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΙΣΑΑΚ-ΣΟΛΩΜΟΥ".


ΠΗΓΗ:sigmalive.com