Πάτερ Ηράκλης στο Ν.Α: "Έτσι έζησα το φετινό Πάσχα"


Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας ο Πάτερ Ηράκλης, ή κατά κόσμον Ηρακλήδιος Ξιούρος, σχετικά με το περίεργο – ελέω κορονοϊού –  φετινό Πάσχα. 

Πρόκειται για έναν αυθεντικό άνθρωπο που βρίσκεται πάντα κοντά στον κόσμο, βοηθά μέσω της Μητρόπολης όσους έχουν ανάγκη, λέει πάντα την άποψή του χωρίς περιστροφές και φυσικά... τρέφει μεγάλη αγάπη για την Ένωση.

Ο αγαπητός σε όλους στο Παραλίμνι Πάτερ, λοιπόν, μιλά στο Νέα Αμμόχωστος, για το πώς βίωσε τις, κεκλεισμένων των θυρών, λειτουργίες, λέγοντας και την άποψή του σχετικά με την εν λόγω απόφαση της Κυβέρνησης. Μιλά για το... τρέξιμό του κάθε Μεγάλο Σάββατο στο "Ανάστα ο Θεός..." για το οποίο γίνεται μεγάλο θέμα σε όλες τις ιστοσελίδες της Κύπρου, ακόμα και της Ελλάδας. Εξηγεί επίσης, γιατί ο φετινός Καλός Λόγος έγινε στις 22:00 και όχι στις 12:00, όπως είναι καθιερωμένο και στέλνει, παράλληλα, ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τον κορονοϊό. 

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πάτερ Ηράκλης στον Λευτέρη Ττάκκα: 

Ήταν η πρώτη  φορά που οι εκκλησίες λειτούργησαν χωρίς την παρουσία πιστών τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πώς το βιώσατε; 

Χριστός Ανέστη!  Όντως, φέτος ζήσαμε κάτι το μοναδικό κάτι το πρωτόγνωρο. Στη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας οι Εκκλησίες μας ήταν άδειες. Ήταν πολύ ψυχοφθόρο.  Να βγαίνεις από την Ωραία Πύλη, να ευλογείς και να βλέπεις μόνον τα άψυχα στασίδια. Ειδικά στο Ναό μας πού κάθε Κυριακή παρακολουθούσαν τη Θεία Λειτουργία περίπου 1500 πιστοί. Ειδικά τις τρεις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ξεπερνούσαν τις 20,000 οι πιστοί που συνέρρεαν μέσα και έξω από τον Ναό. Μπορεί οι Ναοί μας να ήταν άδειοι από πιστούς, όμως κάθε σπίτι ήταν Εκκλησία. Μπορεί να ζήσαμε μια καταθληπτική και ψυχοφθόρα για την όλη κατάσταση Μεγάλη Εβδομάδα, όμως εσωτερικά νιώθαμε κάποια ανακούφιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης του COVID-19

 Βλέπαμε ότι κάθε σπίτι ήταν και Εκκλησία. Οι πιστοί  κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών βρισκόντουσαν μπροστά από την τηλεόραση ή το κομπιούτερ κρατώντας ένα κερί και μια εικόνα και παρακολουθούσαν με κατάνυξη. Να φανταστείτε ο Ναός μας εδώ και 10 χρόνια, μεταδίδει απευθείας όλες τις Ακολουθίες. Φέτος υπήρξε μέρα που παρακολουθούσαν απευθείας 50,000 άτομα! Ο Χριστός είναι πάντοτε μαζί με τους πιστούς του γιατί έχουν βαπτιστεί και χριστεί και ποτέ δεν απομακρύνεται από αυτούς. Το μόνο που έλειψε στους πιστούς ήταν η Θεία Κοινωνία, το μοναδικό φάρμακο που θεραπεύει όλες τις ασθένειες. 

Δεν σας το κρύβω ότι πολλές φορές βούρκωσαν τα μάτια μου βλέποντας τα άδεια στασίδια, γνωρίζοντας τη θέση του κάθενός, ή ότι η υπό άλλες συνθήκες ο Ναός θα ήταν ασφυκτικά γεμάτος. 


Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με το διάταγμα της Κυβέρνηση, για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, κάτι για τα οποίο μεγάλο μέρος των πιστών αντέδρασε; 

 Εσείς πιστεύετε ότι υπήρχε περίπτωση Αρχιερέας ή Iερέας να κλείσει Εκκλησία ή να θέλει να λειτουργεί χωρίς πιστούς μέσα στο Ναό; Εγώ σας λέω, γιατί το έζησα, είναι μια ψυχοφθόρα εμπειρία. Το Κράτος έχει κάποιους ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με αυτά τα μέτρα. Για να αποφασίσουν την απαγόρευση της συνάθροισης πολλών ανθρώπων ίσως να είναι επικίνδυνη. 

Το μόνο που μπορώ να πώ με βεβαιότητα είναι ότι κανείς δεν κολλά ασθένεια από τη Θεία Κοινωνία γιατί είναι κάτι το Θεϊκό. Ό,τι λένε για το αντίθετο είναι βλασφημία. Έχουμε την εμπειρία μέσα στους αιώνες ζωής της ορθόδοξης Εκκλησίας ότι οι ιερείς κοινωνούσαν λεπρούςκοινωνούσαν ασθενείς με AIDSστις ημέρες μας εμείς κοινωνούμε πολλούς ασθενείς σε Νοσοκομεία με διάφορες ασθένειες και στη συνέχεια καταλύαμε ότι έμενε στο Άγιο Ποτήριο.  

Θα μπορούσε και στους Ναούς να ισχύει το μέτρο των αποστάσεων, όπως στις υπεραγορές τη Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και μεγάλο Σάββατο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να προσκυνήσουν τον εσταυρωμένο, τον Επιτάφιο και να πάρουν και το Άγιο Φως προσκυνώντας την εικόνα της Αναστάσεως φορώντας μάσκα και γάντια. 


Το... καθιερωμένο, πλέον, τρέξιμό σας κάθε Μεγάλο Σάββατο στο χαρμόσυνο μήνυμα ‘’Ἀνάστα ο Θεός …’’ έχει γίνει vıral  σε όλη την Κύπρο, ακόμα και σε μεγάλα Ελλαδικά Μέσα. Ποια είναι η ιστορία πίσω απ’αυτό; 

 Καταρχήν δεν είναι κάτι που γίνεται τώρα. Αυτό το θεωρώ υποχρέωσή μου και  με τον τρόπο μου ακολουθώ την, από χρόνια, παράδοση να μεταφέρω το μήνυμα της Αναστάσεως. 

Απορώ γιατί γίνεται τόσο πολύς λόγος κάθε Μεγάλο Σάββατο. Δεν είναι δική μου εφεύρεση.  Εγώ συνεχίζω την παράδοση που έκαναν οι προκάτοχοί μου. Εγώ το θυμάμαι από μικρός που οι ιερείς με το ‘’Ανάστα ο Θεός...’’ έτρεχαν μέσα στον Ναό. Η μόνη διαφορά την εποχή εκείνη, ήταν ότι πολύ λίγος κόσμος πήγαινε, ενώ τώρα γεμίζει ασφυκτικά η Εκκλησία. Είναι μία ωραία Αναστάσιμη Ακολουθία,  όπου ο Ιερέας αρχίζει με τα μαύρα άμφια και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας οι Ιερείς ενδύονται τα λευκά άμφια, δηλώνοντας την ιδιότητα του Αγγέλου που μετέφερε το μήνυμα της Αναστάσεως στις Μυροφόρες για την Ανάσταση του Κυρίου. 

 

 Πότε αναμένεται να δοθεί το Άγιο Φώς στους Πιστούς

Το Άγιο Φως που κάθε χρόνο μεταφέρεται από τα Ιεροσόλυμα στην Κύπρο, φυλάσσεται πάνω στην Αγία Τράπεζα ολόκληρη τη χρονιά, μέχρι να μεταφερθεί το νέο. Όσοι πιστοί δεν μπόρεσαν να το πάρουν στα σπίτια τους, θα έχουν την ευκαιρία μετά τα μέτρα απαγόρεύσης να το πάρουν. 

Έτσι και αλλιώς κάθε μέρα για 40 ημέρες στους Ναούς μας, ψάλλεται ο χαρμόσυνος Ύμνος ‘’Χριστός Ανέστη...’’.  Φέτος οι πιστοί που δεν είχαν αυτή την ευκαιρία να βρίσκονται μέσα στον Ναό, θα μπορούν να παρακολουθήσουν την ίδια ακριβώς Αναστάσιμη Ακολουθία που έγινε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά τον Καλό Λόγο , στις 27 Μαΐου 2020, όπου η εκκλησία μας εορτάζει την Απόδοση της εορτής του Πάσχα. 

Στους περισσότερους ναούς όπως και στον δικό μας, την παραμονή της εορτής της Αποδόσεως γίνεται αγρυπνία. Έτσι οι πιστοί που επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν και το Άγιο Φως στα σπίτια τους. 

 

Φέτος άλλαξε η ώρα του καλού Λόγου στον Μητροπολιτικό Νάο Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι. Γιατί; 

 Όταν έχεις έναν Επίσκοπο ο οποίος έχει συνέχεια την έννοια του ποιμνίου του, και η προσπάθεια του είναι πώς θα βοηθηθεί ο πιστός, βρίσκονται και λύσεις.  

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αρχική ώρα του καλού Λόγου στα πάρα πολύ παλιά χρόνια, ήταν η ώρα 4:00 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.  Για τις οικογένειες που είχαν μικρά παιδιά ήταν αδιανόητο να  κατάφερναν να ξυπνήσουν τα παιδιά τους και να πάνε στην εκκλησία. Σοφά η εκκλησία αποφάσισε να μετακινήσει την ώρα του Καλού Λόγου στις 12:00 ακριβώς τα μεσάνυχτα, πράγμα που είχε επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια. 

Φέτος τα πράγματα άλλαξαν εντελώς. Απαγορεύσεις μετακινήσεων, κλειστά τα καταστήματα, ο κόσμος όλος ήταν όλη μέρα σπίτι. Τα προηγούμενα χρόνια τα γεροντάκια, ο παππούς και η γιαγιά ξυπνούσαν 10:00 η ώρα το βράδυ του Σαββάτου και περίμεναν τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους να τους πάρουν στην εκκλησία  για να ακούσουν τον Καλό Λόγο. Φέτος όλοι έπρεπε να μείνουν σπίτι. Τα καημένα τα γεροντάκια, θα άκουγαν το "Χριστός Ανέστη" ίσως και για τελευταία φορά στη ζωή τους. 

Φέτος αρχίσαμε στις 9:15μ.μ και στις 10:00μ.μ  η ώρα εψάλη ο Καλός Λόγος και στην συνέχεια οι Ιερείς με τους ψάλτες συνέχισαν την Αναστάσιμη Ακολουθία μέχρι την 1:00 τα ξημερώματα. Δόθηκε,  έτσι, και η ευκαιρία σε πολλούς πιστούς που δεν είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν την αναστάσιμή Λειτουργία τα προηγούμενα χρόνια, να λειτουργηθούν  έστω μέσω της τηλεόρασης ή των μεγαφώνων που είχε η εκκλησία και γνώρισαν το μεγαλείο της νυχτερινής Αναστάσιμης Ακολουθίας, χωρίς να έχουν την έννοια της σούππας ή της μαγειρίτσας. 


 Η Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου στέκεται πάντα δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια, προσφέροντας φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης. Έχουν αυξηθεί αυτή την περίοδο οι ανάγκες, με δεδομένο το πλήγμα του κορονοϊου; 

Από τον καιρό της επανακαθίδρυσης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας - Αμμοχώστου από το 2008, η έννοια και η μέριμνα του Μητροπολίτη μας κ. Βασιλείου ήταν οι Ιερείς να βρίσκονται στο πλευρό των πιστών τόσο στις χαρές τους, όσο και στις λύπες τους. Ειδική μέριμνα είχε και στους ανθρώπους που χρειαζόντουσαν οικονομική βοήθεια ή βοήθεια σε τρόφιμα με την ίδρυση του Κοινοτικού  «Παντοπωλείου», για να βοηθούνται δυσπραγούντες συνάνθρωποί μας, όλων των θρησκειών. Υπήρξαν φορές που έφτασαν και τις  500 οικογένειες ημερησίως! Εδώ πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αφανείς ήρωες, αυτούς που πλουσιοπάροχα προσέφεραν δίνοντας χορηγία ώστε να λειτουργεί το Παντοπωλείο. 


Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο, γι΄ αυτή τη δοκιμασία που περνά ο πλανήτης; 

Σίγουρα μια δοκιμασία όπως αυτή των ημερών μας, η πανδημία του κορονοϊού, όλους μας μάς επηρεάζει σε διάφορους τομείςΆλλους ψυχολογικά, άλλους οικονομικά στις δουλειές τους. Δεν υπάρχει σπίτι ή οικογένεια που να μην έχει επηρεαστεί. Όσο αρνητική είναι αυτή η πανδημία, άλλα τόσα θετικά έχει. Με τον κορονοϊο καταρχήν εκτιμήσαμε την αξία της ζωής που είχαμε πριν 40 ημέρες. Πριν δεν ήμασταν ευχαριστημένοι από τη ζωή μας, τώρα ονειρευόμαστε το τί είχαμε και το πώς ζούσαμε.  

Γνωρίσαμε τον Θεό καλύτερα γιατί συνέχεια τον επικαλούμαστε να μας βοηθήσει. Γνωρίσαμε τον Θεό και τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας καλύτερα από ποτέ, μέσα από τις συνεχείς ώρες παρακολούθησης των Ιερών ακολουθιών μέσα από την τηλεόραση ή μέσω τον διαδικτυακών συσκευών.  Τα προηγούμενα χρόνια πηγαίναμε τη Μεγάλη Εβδομάδα στις ακολουθίες για μία ώρα, και από τον πολύ κόσμο δεν είχαμε την πρέπουσα προσοχή για να παρακολουθούμε τί ψάλλουν οι ψάλτες ή οι ιερείς. Φέτος ο πιστός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την κάθε λεπτομέρεια που γινόταν μέσα στην Εκκλησία. Ο κόσμος φέτος ένιωσε όλο αυτό το νόημα των Μεγάλων Παθών με περισσότερη ευλάβεια και συγκίνηση. 

Το μοναδικό μήνυμα που θέλω να περάσω στον κόσμο είναι να έχουν πίστη και εμπιστοσύνη στον Αναστάντα Κύριό μας. Γιατί εμείς κάποιες φορές θα τον ξεχάσουμε, αλλά Αυτός ποτέ Του και ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούν τα παιδιά Του δεν τα ξεχνά