Πάτερ Ηράκλης: Ένας εξαιρετικός άνθρωπος που τον αγαπούν όλοι

Διαβάστε αυτούσια την απολαυστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Πάτερ Ηράκλης στον Στάυρο Παπαδημητρίου από την ιστοσελίδα kerkida.net:

"Όσοι δεν τον ξέρετε, δεν χρειάζονται πολλά για να σας τον περιγράψουμε. Αρκεί να σας πω ότι όταν συναντηθήκαμε σε καφετέρια στο Παραλίμνι για την συνέντευξη, εγώ έφτασα πρώτος και μιλούσα στο κινητό.

Μέχρι να το κλείσω, έφτασε στον χώρο και με το που το έκλεισα, καταλαβαίνοντας ότι η συζήτηση που είχα ήταν ποδοσφαιρικής φύσεως η πρώτη του κουβέντα ήταν «Πιάσαμε κανένα επιθετικό ή ακόμα; Χρειαζόμαστε επιθετικό άμεσα». Μετά από αυτό, προχωρήσαμε στους χαιρετισμούς!

Όσοι τον ξέρετε, λογικά ήδη χαμογελάτε από ικανοποίηση. Ο Πάτερ Ηράκλης ανήκει στην σπάνια κατηγορία ανθρώπων που είναι κοινώς αποδεκτοί και αγαπητοί από όλους. Και όταν συμβαίνει αυτό στο Παραλίμνι, αποκτά μεγαλύτερη σημασία…

Το πόσο εξαιρετικός χαρακτήρας είναι, αποτυπώνεται από την αγάπη του κόσμου. Ιδίως της νεολαίας, η οποία μπορεί να μην έχει άριστη σχέση με την Εκκλησία και οι νέοι να μην Εκκλησιάζονται συχνά, ωστόσο λατρεύουν τον Πάτερ τους!

Σε αυτό παίζει ρόλο το ότι ο Πάτερ Ηράκλης είναι πάντα δίπλα σε όλους τους πολίτες και βοηθά με κάθε δυνατό και αδύνατο τρόπο. Και βέβαια, σημαντικός παράγοντας είναι η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και την Ένωση! Αυτό το τελευταίο είναι η αφορμή της συνέντευξης μας, αφού ο Πάτερ που τα τελευταία τρία χρόνια έχει σηκώσει δύο τρόπαια (μετά από απαίτηση του κόσμου), σίγουρα έχει… πραγματάκια να μας πει!

Γιατί τον αγαπάει τόσο πολύ ο κόσμος; Πώς ένιωθε όταν άκουγε τον κόσμο να φωνάζει το σύνθημα «να το σηκώσει ο Παπάς»; Θα ήταν το ίδιο καλός ποδοσφαιριστής όσο είναι Ιερέας; Αν ήταν Πρόεδρος της ΕΝΠ για μια μέρα, ποια ενέργεια θα έκανε; Ποιος είναι ο αγαπημένος του ποδοσφαιριστής και φυσικά η πιο σημαντική ερώτηση, ισχύει ότι το 2012 μετέφερε κατά μία ώρα τον εσπερινό του Αγίου Γεωργίου για χάρη της Ένωσης;

Ακολουθούν οι απαντήσεις σε όλα!

-Από που προέρχεται η αγάπη σας για το ποδόσφαιρο και την ΕΝΠ;

Από πολύ μικρός πήγαινα στο γήπεδο για να παρακολουθήσω ποδόσφαιρο. Ο πατέρας μου με έπαιρνε και παρακολουθούσα την Ένωση. Ήμουνα παρών στον τελικό με την Ομόνοια το 1983.


Φωτογραφία από το μακρινό 1991. Σε παιχνίδι μπαράζ με τον Εθνικό, στα δεξιά της φωτογραφίας σε κόκκινο κύκλο ο Πάτερ Ηράκλης!

-Ο Πάτερ Ηράκλης θα ήταν τόσο καλός ποδοσφαιριστής όσο είναι Ιερέας;

"Όταν ήμουν μικρός έπαιζα ποδόσφαιρο, ήμουν αμυντικός στα τμήματα υποδομής της ΕΝΠ. Αλλά νομίζω πώς όχι δεν θα ήμουν"!


O Πάτερ Ηράκλης όταν ήταν νεαρός και αγωνιζόταν στις ακαδημίες της ΕΝΠ. Στην φωτογραφία, είναι ο πρώτος από αριστερά στην κάτω σειρά, στον κύκλο.

-Πώς εξηγείτε το ότι είστε τόσο αγαπητός και αποδεκτός από όλους στο Παραλίμνι;

"Ο κόσμος του Παραλιμνίου αγαπά τους ιερείς του! Δεν έχω κάποια συνταγή, απλά είμαι ο εαυτός μου. Ασχολούμαι με τα κοινά, προσπαθώ να είμαι πάντα δίπλα στους νέους και γενικότερα σε οποιονδήποτε χρειαστεί τη βοήθειά μου".

Ο Πάτερ Ηράκλης ασχολείται ενεργά με οτιδήποτε έχει κοινωνική μορφή στο Παραλίμνι. (ΕΔΩ το ρεπορτάζ)

-Ποιος είναι ο καλύτερος ξένος που αγωνίστηκε πότε στην ΕΝΠ;

"Ευτυχώς πέρασαν πολλοί καλοί ξένοι ποδοσφαιριστές από την ομάδα! Για μένα ξεχώρισε ο τερματοφύλακας Πέταρ Μιλοζέφσκι. Εκτός από εξαιρετικός τερματοφύλακας, ήταν καλός άνθρωπος και φιλακόλουθος. Ερχόταν πολύ συχνά στην Εκκλησία".


Ο Πάτερ Ηράκλης μαζί με τον αείμνηστο Πέταρ Μιλοζέφσκι.

-Αν είχες την δυνατότητα να έφερνες σήμερα ξανά στην Ένωση κάποιους παίκτες που αγωνίστηκαν πιο παλιά στην ομάδα, ποιους θα επέλεγες;

"Θα πω δύο ξένους που αγωνίστηκαν παλιά στην ΕΝΠ. Τον Γκασπάρ και τον Ιλούγκα"!

-Πώς ένιωσες όταν άκουγες σχεδόν 2 χιλιάδες στο "Αμμόχωστος" να φωνάζουν επιτακτικά "Να το σηκώσει ο Παπάς";

"Η αγωνία μου για νικήσουμε ώστε να τερματίσουμε πρώτοι ήταν μεγάλη. Η νεολαία και ο κόσμος γενικότερα ξέρουν την αγάπη μου για την ομάδα, ότι είμαι παρών σχεδόν σε κάθε παιχνίδι. Συγκινήθηκα, γιατί η αγωνία η δική μου ήταν και αγωνία όλου αυτού του Ενωσίτικου κόσμου που ήρθε στο γήπεδο για να σπρώξει την ομάδα μας στην κατάκτηση του τροπαίου. Θα ήταν πολύ δύσκολο να μέναμε για ακόμη μία χρονιά στη Β’ κατηγορία".

-Ήταν το δεύτερο. Τελικά πόσα τρόπαια σκοπεύεις να σηκώσεις; 

"Σίγουρα τα τρόπαια της Α’ κατηγορίας είναι πιο βαρετά, σε σχέση με της Β’ κατηγορίας που είναι πιο ελαφριά! Εύχομαι η ΕΝΠ να κατακτήσει ένα Κύπελλο, κάτι που είναι πιο εφικτό".


Το πρώτο που σήκωσε το 2015, στο οίκημα του Σωματείο της ΕΝΠ (ΕΔΩ το ρεπορτάζ).


Και το δεύτερο, το 2018 (ΕΔΩ το ρεπορτάζ)

 

-Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δώσει ένας Πάτερ σε μικρούς που προσπαθούν να κάνουν καριέρα στο ποδόσφαιρο;

"Να αγαπούν αυτό που κάνουν, να έχουν υπομονή, να δουλεύουν σκληρά και θα έρθει η σειρά τους να πάρουν θέση βασικού στην ομάδα. Φυσικά προτεραιότητα τους θα πρέπει να είναι το διάβασμα γιατί το ποδόσφαιρο είναι μέχρι τα 30 τους χρόνια".

-Ποιο παιχνίδι σε πλήγωσε περισσότερο; Που αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, θα ήθελες να δεις την ομάδα σου να το δίνει ξανά και να το κερδίζει;

"Ο τελικός Κυπέλλου με την Ομόνοια το 1983".

Ισχύει ότι κάθε χρόνο το πρωινό  του Μεγάλου Σαββάτου κάνεις νέο ατομικό ρεκόρ στο 100άρι;

"Δεν το θεωρώ ρεκόρ, έρχεται αυθόρμητο κάθε φορά! Είναι ένα έθιμο που γινόταν από τα παλαιά χρόνια και το κάνω από το 2001 όταν και χειροτονήθηκα. Απλά τα τελευταία χρόνια λόγω της τεχνολογίας και των socialmedia έχει γίνει πιο γνωστό".


Αν σου ζητούσε μια συμβουλή ο Πρόεδρος Γιώργος Τσόκκος αναφορικά με το μέλλον της ΕΝΠ, ποια θα ήταν;

"Σίγουρα ο Γιώργος πρόσφερε πολλά στην ομάδα και τον ευχαριστούμε! Να επενδύσει στις Ακαδημίες της Ένωσης όπου είναι «φυτώριο» ποδοσφαιριστών. Χρειάζεται όραμα και πλάνο, να κάνει την ομάδα να δουλεύει σε ακόμα πιο επαγγελματικά πλαίσια. Να μην παρασύρεται από τις άλλες ομάδες. Η Ένωση έχει κάτι που δεν το έχουν οι πλείστες ομάδες, τα ταλέντα τα δικά της".

Σε ένα υποθετικό σενάριο, παίζει Ένωση τελικό Κυπέλλου αλλά έχεις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Τι κάνεις;

"Μακάρι να πάει η Ένωση τελικό και τα υπόλοιπα έχουν τη λύση τους. Λύσεις υπάρχουν πολλές και σίγουρα θα βρω κάποια"!

-Υπάρχει η φήμη ότι την σεζόν 2011-12, στις 22 Απριλίου όταν η ΕΝΠ έδινε τον ιστορικό αγώνα… ζωής ή θανάτου με τον Άρη στο «Τάσος Μάρκου», αλλάξατε κατά μία ώρα τον εσπερινό για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου για να πάει ο κόσμος πρώτα στο γήπεδο και μετά στην εκκλησία. Μάλιστα σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης, πέραν των 4 χιλιάδων στο συγκεκριμένο παιχνίδι…

"Ισχύει. Δεν ήταν ένα οποιοδήποτε παιχνίδι, ήταν ένα παιχνίδι που παιζόταν η σωτηρία της ομάδας μας η οποία χρειαζόταν όλο τον κόσμο στο γήπεδο για να την σπρώξει στην νίκη. Έτσι αποφασίστηκε όπως ο εσπερινός μετακινηθεί κατά μία ώρα για να μπορεί ο κόσμος να συνδυάσει και τα δύο. Δεν ήταν μια συνηθισμένη γιορτή, αφού ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πολιούχος Άγιος και γιορτάζει όλο το Παραλίμνι. Πρώτα κέρδισε η ομάδα και μετά όλοι χαρούμενοι πήγαμε στον εσπερινό".


Πλάνο από την κατάμεστη κερκίδα της ΕΝΠ στο εν λόγω παιχνίδι με τον Άρη.

-Αν ήσουν Πρόεδρος για μια ημέρα τι θα έκανες

"Έζησα το παλιό γήπεδο, όταν ήμασταν η μοναδική ομάδα με δικό της ιδιόκτητο. Πλέον οι άλλες ομάδες έχουν και όχι εμείς. Είπα πολλές φορές ότι πρέπει επανέλθουμε στο  παλιό γήπεδο αφού στο γήπεδο που αγωνιζόμαστε τώρα δε βρίσκεται κάποια λύση για τον στίβο και τις κερκίδες που είναι τόσο μακριά από το γήπεδο. Δεν ήταν και δε θα γίνει ποτέ έδρα. Άρα αν είχα αυτή τη δυνατότητα, το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα έκανα ξανά έδρα μας το παλιό γήπεδο"!

-Ποια ομάδα θα κατακτήσει φέτος το πρωτάθλημα;

"Πιστεύω το ΑΠΟΕΛ".

-Πώς βλέπεις την έως τώρα πορεία της Ένωσης στο πρωτάθλημα;

"Με τη φυγή του Πάους άλλαξε η εικόνα της ομάδας. Αλλά δυστυχώς μετρούν οι βαθμοί και όχι οι εμφανίσεις. Χρειαζόμαστε και νίκες, αλλά πιστεύω ότι εύκολα – δύσκολα θα γλυτώσουμε. Ελπίζω, όπως και όλοι μας, ότι εκεί που πρέπει η Ένωση μας θα παρουσιαστεί πιο δυνατή".

Y.Γ Για διαιτησία δεν τον ρωτήσαμε. Με όσα βλέπουμε να γίνονται, δεν χρειάζεται να... κολάσουμε Άγιο άνθρωπο!"