«Πάρτι μετάδοσης ιού» και ανυπακοής συνέχεια θέτουν σε κίνδυνο την Κύπρο


Υπό κανονικές συνθήκες οι οικογενειακές συναθροίσεις και τα γλέντια μεταξύ φίλων θα ήταν «προβλεπόμενα» τέτοιες μέρες, ειδικότερα από σήμερα που μπήκαμε στην θερινή ώρα. Η εποχή που διανύουμε ωστόσο δεν ενδείκνυται για τέτοια αφού εάν δεν λάβουμε όλοι σοβαρά υπόψη τις προτροπές για να μείνουμε στο σπίτι η εξάπλωση της πανδημίας θα ξεφύγει απ’ τον έλεγχο, με ορατό τον κίνδυνο του «μη αναστρέψιμου».

Αυτό δηλώνουν και από επίσημο βήμα τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας. Στις ανακοινώσεις της Κυριακής. 29 Μαρτίου. ανακοινώθηκε ο υψηλότερος – μέχρι σήμερα – αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (31 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών). Τα 126 από τα 214 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο."Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων διαπιστώνεται ότι η μετάδοση του ιού έγινε στο οικογενειακό περιβάλλον αρκετών από τους ασθενείς, γεγονός που δείχνει ότι δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα προστασίας", τόνισε ο δρ Κωστρίκης.

Έντονος, εξάλλου, εμφανίστηκε και ο Υπουργός Υγείας ο οποίος σε γραπτή του ανακοίνωση λίγη ώρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις ανέφερε, ότι «η μεγάλη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με ανησυχεί ιδιαίτερα αφού από την ιχνηλάτηση προκύπτει ότι ο ιός έχει μεταδοθεί στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον από άτομα, τα οποία κάθε άλλο παρά αυτοπεριορίστηκαν».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αύξηση αυτή αλλά και ο τρόπος της μετάδοσης του ιού (στο οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών), προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. «Αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα και ξεφύγει η καμπύλη, δεν θα εκπλαγώ αν ο ΠτΔ επιβάλει σκληρότερα μέτρα», είπε ο δρ Κωστρίκης, κληθείς να απαντήσει στην διάρκεια της ενημέρωσης, αν αναμένει ότι θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα.

Ο ΠτΔ ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των πραγμάτων και πώς εξελίσσεται η καμπύλη των κρουσμάτων παράλληλα και με τα μέτρα τα οποία είναι σε ισχύ. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο SigmaLive ότι δεν είναι βέβαιο ακόμη αν θα έχουμε κάποια αναθεωρηση στα μέτρα τις επόμενες μέρες. Ο ΠτΔ όπως λέχθηκε και η ομάδα του θα αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση και θα ακούσει τις απόψεις και τις εισηγήσεις των ειδικών και ακολούθως θα λάβει τις όποιες αποφάσεις. Τα μέτρα, όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές, δεν είναι αυτοσκοπός αλλά πρέπει να αποδίδουν. Παρατηρείται, δυστυχώς, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές στο SigmaLive, ότι μια «ανεύθυνη μειοψηφία δημιουργεί προβλήματα και σοβαρούς κινδύνους για την συντριπτική πλειοψηφία».


ΠΗΓΗ:sigmalive.com