Παριστάνουν τους πωλητές μασκών μέσω διαδικτύου-Πως στήνουν την κομπίνα οι επιτήδειοι


Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η Interpol, για επιτήδειους οι οποίοι προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες, με φόντο τον κορωνοϊό.

Σε ανάρτηση της η Αστυνομία, αναδημοσιεύει την ενημέρωση της Interpol, στην οποία αναφέρεται ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση στον τομέα της υγείας και προσπαθούν να ξεγελάσουν τους πολίτες μέσω των διαδικτυακών τους αγορών.

Οι απάτες εντοπίζονται σε προϊόντα όπως χειρουργικές μάσκες και άλλα ιατρικά υλικά, τα οποία στις μέρες μας είναι δυσεύρετα στα φαρμακεία, λόγω του κορωνοϊού.

Οι επιτήδειοι, δημιούργησαν στο διαδίκτυο ψεύτικα καταστήματα, και ισχυρίζονται ότι πωλούν αυτά τα υλικά. Ωστόσο όταν τα θύματα αγοράζουν τα προϊόντα, εκείνοι παίρνουν τα χρήματα και εξαφανίζονται.

Υπάρχει επίσης η τηλεφωνική απάτη, όπου οι επιτήδειοι προσποιούνται ότι είναι μέλη κλινικών ή νοσοκομείων και πως ένας συγγενής του πολίτη που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής, έχει ασθενήσει από κορωνοϊό. Τότε, του ζητούν χρήματα για ιατρική περίθαΛψη.

Ένας άλλος τρόπος, είναι τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τύπου phishing. Σε αυτά τα μηνύματα, οι επιτήδειοι ισχυρίζονται ότι είναι από εθνικές ή παγκόσμιες υγειονομικές αρχές. Με σκοπό να εξαπατήσουν τα θύματα, τους παρέχουν προσωπικά στοιχεία ή λεπτομέρειες πληρωμής ή να ανοίξουν ένα συνημμένο που περιέχει κακόβουλο λογισμικό.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι απατεώνες μιμούνται νόμιμες εταιρείες, χρησιμοποιώντας παρόμοια ονόματα, ιστότοπους και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομεί

Η INTERPOL στέλνει το μήνυμα πως οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τον φόβο και την αβεβαιότητα που δημιουργείται στον κόσμο από τον κορωνοϊό.