Παρίσι: Ληστεία α λα Casa de Papel σε φημισμένο κοσμηματοπωλείο (PIC/VID)

Ληστεία που θύμισε το Casa de Papel ήταν αυτή που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην καρδιά του Παρισιού, σε ένα από τα πιο διάσημα κοσμηματοπωλεία.

Μία ομάδα ληστών κατάφερε να εισβάλει σε μεγάλο κοσμηματοπωλείο της αλυσίδας Bvlgari, να αφαιρέσει κοσμήματα αξίας πάνω 10 εκατ. ευρώ και να διαφύγει - με απώλειες είναι η αλήθεια -,  με ανταλλαγή πυροβολισμών και με τους αστυνομικούς να τους καταδιώκουν.

Όλα αυτά, στους πολυσύχναστους δρόμους του Παρισιού, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και στην περιοχή των πλουσίων επισκεπτών, με τα ακριβότερα ξενοδοχεία, στην πλατεία Βαντόμ, όπου βρίσκονται  υποκαταστήματα όλων των μεγαλων αλυσίδων κοσμηματοπωλείων.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τρίτης 8/9 όταν τρεις κομψοί άνδρες, οι οποίοι -σύμφωνα με τους μάρτυρες- φορούσαν πανάκριβα κοστούμια, αλλά με αυτόματα όπλα στα χέρια, εισέβαλαν στο κοσμηματοπωλείο Bvlgrai, της πλατείας Βαντόμ.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν... αντιγραφή του Casa de Papel. Υπό την απειλή των όπλων, άπαντες έπεσαν στο πάτωμα με το κεφάλι προς τα κάτω και τα χέρια στο κεφάλι. Μέσα στον πανικό, ένας υπάλληλος κατάφερε να πατήσει το κουμπί του σιωπηρού συναγερμού, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με το σύστημα της αστυνομίας.

 

Οι ληστές αρπάζουν κοσμήματα αξίας μεγαλύτερης των 10 εκατ. ευρώ και θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο διαφυγής τους. Τους τρεις κοστουμαρισμένους ληστές περιμένουν έξω από το κατάστημα ένα αυτοκίνητο και άλλοι τέσσερις συνεργοί τους με σκουτεράκια.

Αυτό είναι το σημείο καμπής. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για τη ληστεία γύρω στις 12 το μεσημέρι. Οι τρεις κοστουμαρισμένοι με τα αυτόματα μπήκαν στο αυτοκίνητο, αλλά τα κλοπιμαία δόθηκαν στους τέσσερις συνεργούς, οι οποίοι περίμεναν στα σκουτεράκια. Τότε ξεκίνησε η καταδίωξη και οι πυροβολισμοί.

Το κόλπο διαφυγής των ληστών λειτούργησε, αλλά εν μέρει. Οι τέσσερις συνεργοί με τα σκούτερ και τα κοσμήματα κατάφεραν να διαφύγουν, καθώς οι αστυνομικοί καταδίωξαν την BMW, στην οποία είχαν επιβιβαστεί οι τρεις... κοστουμάτοι με τα αυτόματα που είχαν εισβάλει στο κατάστημα.

Στο 6ο διαμέρισμα του Παρισιού, οι τρεις ένοπλοι εγκατέλειψαν το πολυτελές αυτοκίνητο και θέλησαν να διαφύγουν με τα πόδια.

Οι αστυνομικοί τους πρόλαβαν και προσπάθησαν να τους σταματήσουν. Οι σφαίρες έπεφταν βροχή και ο ένας δράστης τραυματίζεται στο πόδι και συλλαμβάνεται. Ο δεύτερος δράστης είχε βρει κρυψώνα σε ένα υπόγειο πάρκινγκ, όπου εντοπίστηκε και του πέρασαν χειροπέδες. Ο τρίτος όμως διέφυγε και αναζητείται μαζί με τους άλλους τέσσερις και τη λεία των 10 εκατ.

Το πλούσιο ιστορικό

Τα πολυτελή κοσμηματοπωλεία του Παρισιού μπήκαν στο στόχαστρο ληστών δύο φορές αυτό το καλοκαίρι: στις 27 Ιουλίου ένας άνδρας που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι άρπαξε κοσμήματα και πολύτιμους λίθους αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ από το Chaumet, αλλά συνελήφθη την επόμενη ημέρα μαζί με τον συνεργό του.

Τρεις ημέρες αργότερα δύο άνδρες, οπλισμένοι με ένα τέιζερ και ένα δακρυγόνο άρπαξαν κοσμήματα αξίας 400.000 ευρώ από ένα κατάστημα της αλυσίδας Dinh Van.

Πηγή: protothema.gr