Παράταση στους μειωμένους φόρους σε καύσιμα – ηλεκτρισμό


Η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση να ανανεώσει το υφιστάμενο καθεστώς των μειώσεων στη φορολογία των καυσίμων και στον ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα παραμείνει στα χαμηλότερα επίπεδα που επιτρέπει η κοινοτική νομοθεσία και ο ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος  θα διατηρηθεί στο 9%, από 19%, με τους ευάλωτους καταναλωτές να επιβαρύνονται με ακόμη χαμηλότερο ΦΠΑ, στο 5%.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στη μεσημβρινή ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης του «Αντέννα» επιβεβαίωσε την επέκταση των μέτρων ελάφρυνσης από το αυξημένου ενεργειακού κόστους. Ανάλογα μέτρα προωθούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας επιβαρύνει ιδιαίτερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο κ. Πετρίδης προσέθεσε ότι πέραν των δύο αυτών φορολογικών μέτρων έχει στηριχθεί με ένα ποσό 26 εκατ. ευρώ ο τομέας της κτηνοτροφίας (για να απορροφήσει το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών) και ένα σημαντικό μέρος των μισθωτών λαμβάνει ΑΤΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν προσδιόρισε τη χρονική διάρκεια της διατήρησης της μειωμένης φορολογίας, διευκρίνισε ότι τα κυπριακά μέτρα είναι οριζόντια και προέβλεψε ότι οι τιμές στην ενέργεια θα παραμείνουν υψηλές λόγω της πολιτικής μετάβασης στην πράσινη μετάβαση (η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση στην ουσία είναι αύξηση της φορολογίας στα ορυκτά καύσιμα) και του πολέμου στην Ουκρανία..

«Δεν θα είναι εύκολα τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Πετρίδης. «Έχουμε πανευρωπαϊκά μπει σε μια μεγάλη πληθωριστική περίοδο. Πλέον ο πληθωρισμός αποκτά δομικά χαρακτηριστικά και θα μείνει μαζί μας για αρκετό καιρό και λόγω του πολέμου και των κυρώσεων στη Ρωσία αλλά και λόγω της πράσινης ανάπτυξης. Καμία χώρα δεν μπορεί να σκοτώσει τον πληθωρισμό εν τη γενέσει του, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι με τα αποθέματα που έχουμε να απαμβλύνουμε κάπως τις επιπτώσεις στις ευάλωτες ομάδες», ανέφερε.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο αυξήθηκε με ρυθμό 8,8%. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτό που νιώθει η πραγματική οικονομία, τις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια. Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2021 καταγράφηκαν στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 39%, στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 32% και στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 18,3%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάστηκε στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 16,4%.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η διαμόρφωσή του στο 7,5% τον Απρίλιο αναμένεται να οδηγήσει στην επίσπευση της απόφασης για την αύξηση των επιτοκίων. Ακόμη και αξιωματούχοι της ΕΚΤ -όπως ο βασικός οικονομολόγος της Φίλιπ Λέιν- που υποστήριζαν μία χαλαρή νομισματική πολιτική και προέβλεπαν την επάνοδο του πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%, θεωρούν ότι πλέον είναι επιβεβλημένη μία αύξηση των επιτοκίων.