Παρασκευά: "Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο είναι δυσλειτουργικό"

Λόγω εκκρεμότητας,οι πρόνοιες του δικαίου της ανάγκης οι οποίες είναι προσωρινές και δεν αντέχουν στον χρόνο, επηρεάζουν πλέον την απονομή δικαιοσύνης

«Το  σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο είναι δυσλειτουργικό λόγω μονιμότητας» δήλωσε στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6 και την εκπομπή Control Panel, ο Kώστας Παρασκευά, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά το Σύνταγμα του 1960, προνοούσε τη δημιουργία δυο Ανωτάτων δικαστηρίων με αντίβαρα: ενός Ανώτατου δικαστηρίου το οποίο θα λειτουργούσε ως Eφετείο όπου θα κατέφθαναν εφέσεις εναντίον αστικών/ ποινικών αδικημάτων και ενός ανωτάτου συνταγματικού δικαστηρίου το οποίο θα ασχολείτο με εκδίκαση προσφυγών διοικητικών υποθέσεων.

Οι συνθέσεις ήταν τριμελείς και συμμετείχαν και Ε/Κ και Τ/κ αλλά και ξένοι δικαστές από άλλες χώρες.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο Σύνταγμα λειτούργησε για 3 χρόνια, έχοντας διακριτές  εξουσίες ενώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τέθηκαν οι βάσεις του δημοσίου δικαίου με τις αποφάσεις που πάρθηκαν τότε να  μνημονεύονται ακόμα.

Στη συνέχεια ελέω των δικοινοτικών ταραχών του 1963 δημιουργήθηκε ένα κενό, ιδιαίτερα στον τομέα της δικαστικής εξουσίας, καθώς δεν λειτουργούσαν τα όργανα του κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά, το νέο Ανώτατο που δημιουργήθηκε το 1964 αποτελείτο μόνο από Ε/κ πλέον βουλευτές περνώντας μια νομοθεσία η οποία προνοούσε την συγχώνευση των 2 ανώτερων δικαστηρίων σε ένα νέο Ανώτατο Δικαστήριο όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Ερωτηθείς για το πώς  η σημερινή  δικαστική κρίση που έχει ξεσπάσει θα μπορούσε να επιλυθεί με βάση την αρχική πρόνοια του Συντάγματος του 1960, ο κ. Παρασκευά δήλωσε ότι όπως είναι η σημερινή κατάσταση το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποτελείται από  13 δικαστές, οι οποίοι λειτουργούν ως ένα σώμα.

Τόνισε ότι: «Αυτό δεν θα γινόταν  αν υπήρχαν τα 2 δικαστήρια αφού θα  είχαμε 2 διαφορετικά σώματα. Αυτό θα δημιουργούσε αντίβαρο και επομένως θα μπορούσα να ενεργήσουμε διαφορετικά»

Καταλήγοντας, πρόσθεσε  ότι λόγω εκκρεμότητας, οι πρόνοιες του δικαίου της ανάγκης οι οποίες είναι προσωρινές και δεν αντέχουν στον χρόνο, επηρεάζουν πλέον την απονομή της δικαιοσύνης αλλά και την καθημερινότητα του απλού πολίτη.

«Πληρώνουμε το γεγονός της μη λύσης του Κυπριακού επειδή μια εξουσία λειτουργεί στη βάση ενός προσωρινού μοντέλου αντί στη βάση των συνταγματικών διατάξεων»