Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα… Βροχές θα βοηθήσουν στην υποχώρηση της

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Τμήματος Μετεωρολογίας “αστάθεια επηρεάζει παροδικά την περιοχή. Στην ατµόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, που τη ∆ευτέρα σταδιακά θα υποχωρήσει.

Σήµερα αρχικά ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά σταδιακά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, που αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί ως ανατολικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και στα προσήνεµα παράλια πολύ ισχυροί, 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη, στα δυτικά, αλλά ταραγµένη µέχρι κυµατώδης, στα υπόλοιπα παράλια. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 24 βαθµούς στο εσωτερικό και τα παράλια και γύρω στους 14 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, παροδικά αυξηµένες νεφώσεις αναµένεται να δώσουν τοπικά βροχές ή και καταιγίδα. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως ανατολικοί και τοπικά µέχρι βόρειοι, ασθενείς ως µέτριοι, 3νµε 4 µποφόρ, αλλά αρχικά, στα ανατολικά και τοπικά στα νότια, ισχυροί, 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά λίγο ταραγµένη, στα δυτικά, και γενικά ταραγµένη στα υπόλοιπα παράλια. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 12 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 13 στα δυτικά και τα

βόρεια παράλια, γύρω στους 16 στα νότια παράλια, γύρω στους 18 στα ανατολικά παράλια και γύρω στους 6 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Τη ∆ευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη θα υπάρχουν περίοδοι µε κυρίως αίθριο καιρό αλλά και παροδική συννεφιά, που αναµένεται να δώσει µεµονωµένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και καταιγίδα. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο τη ∆ευτέρα και µη αξιόλογη µεταβολή στη συνέχεια, για να κυµανθεί λίγο πάνω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές”.

Ανακοίνωση σχετικά με τη Σκόνη στην Ατμόσφαιρα της Κύπρου

Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.

Επίσης απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. Επιπλέον, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, βρίσκονται στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή ”Air Quality Cyprus” η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο από το Google Play και το iOS App Store.