Παραλίμνι: Τελετή αφυπηρέτησης Αρχιπλοίαρχου Κωνσταντίνου Φυτιρή!

Το Υπουργείο Άμυνας θα παραμένει συμπαραστάτης στο σημαντικό και δύσκολο έργο που επιτελεί καθημερινά το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), διαβεβαίωσε σήμερα ο Σάββας Αγγελίδης.

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια εκδήλωση «Ημέρα Τιμής» κατά την οποία τιμήθηκαν μέλη των Υπηρεσιών που απαρτίζουν το Σύστημα Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, ο Υπουργός είπε πως «η Ημέρα Τιμής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης», θεσπίστηκε πέρσι ως μια ετήσια εκδήλωση τιμής όλων αυτών που με αυταπάρνηση υπηρετούν, ο καθένας στον τομέα του, αυτό τον ιερό σκοπό».

Πρόσθεσε πως «είναι η βέλτιστη ευκαιρία, η ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης της πολιτείας προς τους επαγγελματίες και εθελοντές, που πολλές φορές ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, υπερβαίνουν εαυτόν, για να σώσουν ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, κοινωνικής θέσης ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου έχουμε καθορίσει ως κοινωνίες».

Ως επικεφαλής του αρμόδιου Υπουργείου για την επιχειρησιακή λειτουργία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, συνέχισε «είμαι περήφανος για την άρτια οργάνωση και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών του Συστήματος, που μέσα από τις συνεχείς αναβαθμίσεις και υλοποιήσεις των διαφόρων προγραμμάτων, διατηρεί το επίπεδο τους στο υψηλότατο επίπεδο, φροντίζοντας να επιβεβαιώνει κάθε φορά πως, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην αφυπηρέτηση του Διοικητή του ΚΣΕΔ, Αρχιπλοίαρχου Κωνσταντίνου Φυτιρή, που χαρακτήρισε «εκλεκτό και πολύτιμο συνεργάτη για τον οποίο έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, ύστερα από 40 χρόνια συνεχούς δράσης και προσφοράς στο Πολεμικό Ναυτικό, την Εθνική Φρουρά και την Κυπριακή Δημοκρατία γενικότερα.

Πρόσθεσε πως ο κ. Φυτιρής «ως Διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού στην οποία παρέμεινε για 13 χρόνια, έθεσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης του εξοπλισμού, της στελέχωσης και εκπαίδευσης των ΟΥΚ και σε συνδυασμό με την αφοσίωση όλων των στελεχών, κληρωτών και εφέδρων, η ΜΥΚ μετατράπηκε σε μια εξαιρετική επίλεκτη Μονάδα με τεράστιες δυνατότητες».

Ανέφερε ακόμα ότι ο Κωνσταντίνος Φυτιρής «ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του ΓΕΕΦ, ήταν ο εμπνευστής και γενικός συντονιστής σχεδίασης και εκτέλεσης της διεθνούς άσκησης πολιτικό-στρατιωτικής συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ», η οποία διεξάγεται μέχρι και σήμερα. Ως Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Φυτιρής ηγήθηκε της προσπάθειας για υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος το οποίο περατώθηκε με απόλυτη επιτυχία με το ελάχιστο κόστος για τη Δημοκρατία” είπε και πρόσθεσε πως “εφαρμόζοντας κατά γράμμα την υφιστάμενη Νομοθεσία, έθεσε τους τελικούς στόχους του Κέντρου και υλοποιώντας σταδιακά τα αποφασιστικά σημεία τα οποία οδηγούσαν σε αυτά κατάφερε να μετατρέψει το ΚΣΕΔ σε μια πολυσύνθετη Υπηρεσία, διεθνώς αναγνωρισμένη».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «είναι προφανές πως το ΚΣΕΔ μέσα σε μια οκταετία αναβαθμίστηκε σε τέτοιο βαθμό που σήμερα έχει καταφέρει να προάξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε έναν κόμβο παροχής ανθρωπιστικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα αποτελεί για το κράτος ένα σημαντικότατο εργαλείο τόσο στην ενάσκηση της εξωτερικής του πολιτικής, όσο και στην προσπάθεια του να καταστεί πυλώνας σταθερότητας στην εκρηκτική γειτονία της ανατολικής Μεσογείου».

Ο Σάββας Αγγελίδης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φυτιρή «εκ μέρους όλων όσων αποτελούν την μεγάλη οικογένεια τόσο της Άμυνας όσο και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών» και τον ευχαρίστησε για όλα όσα προσέφερε στο Ναυτικό, στην Εθνική Φρουρά, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Υπουργείο Αμυνας και στην πατρίδα γενικότερα.

Ο Υπουργός Άμυνας ευχήθηκε στο νέο Διοικητή του ΚΣΕΔ Πλωτάρχη Ανδρέα Χαραλαμπίδη «καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα» και τον διαβεβαίωσε πως «το Υπουργείο Άμυνας θα παραμένει συμπαραστάτης στο σημαντικό και δύσκολο έργο που επιτελεί καθημερινά το Κέντρο».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Κωνσταντίνος Φυτιρής, παραδίδοντας όπως είπε τα καθήκοντα του Διοικητού του ΚΣΕΔ στο οποίο υπηρέτησε από το 2010 και αποχωρώντας από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς ύστερα από 36 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, σημείωσε ότι σήμερα είναι η τελευταία φορά που φέρει στο σώμα του τη στρατιωτική στολή αλλά δεν θα πάψει ποτέ να φέρει στην καρδιά και την ψυχή του τις αρχές και τις αξίες που αντιπροσώπευε σε όλη την καριέρα του και τις οποίες προσπάθησε να υπηρετήσει «με εντιμότητα και τόλμη».

Ταυτόχρονα εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως είπε «το έργο του ΚΣΕΔ έγινε μέσα σε αυτό το πλαίσιο και πραγματικά τα νέα παιδιά αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και απλοί 18 οκτάχρονοι στρατιώτες μεγαλούργησαν. Μια τρανή απόδειξη ότι η νέα γενιά της Κύπρου μας μπορεί και έχει τη δύναμη και τις ικανότητες να πάρει την Κύπρο στη θέση που της αξίζει όπου θα κυριαρχεί η περηφάνια και όλες οι άλλες αρχές που την συνθέτουν, όπως αξιοκρατία, σεμνότητα και δημιουργικότητα».


Ο κ. Φυτιρής πρόσθεσε πως νοιώθει «πολύ τυχερός» γιατί γνώρισε και συνεργάστηκε με δύο «υπέροχους ανθρώπους και άξιους ηγέτες» που τον σημάδεψαν, δηλαδή «τον Στρατηγό Ευάγγελο Φλωράκη και τον Υπουργό Άμυνας Τάσο Μητσόπουλο. Δυστυχώς τους χάσαμε πολύ νωρίς και μαζί τους χάσαμε και όλα όσα ακόμα είχαν να προσφέρουν στον πολυβασανισμένο αυτό τόπο» είπε και πρόσθεσε πως «τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ αντίστοιχο της παρουσίας τους».

Εξέφρασε «ιδιαίτερες ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς το προσωπικό του ΚΣΕΔ, όλους τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς, οι οποίοι πέρα από το κύριο έργο της διάσωσης τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος γεωτρήσεων στην ΑΟΖ βρισκόμενοι σε συνεχή εγρήγορση 24/7 για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Με τον χαρακτήρα, το ενιαίο τους πνεύμα και την αφοσίωση τους, έχουν υλοποιήσει εξαιρετικά υψηλούς στόχους που προβάλλουν την Δημοκρατία στο εξωτερικό και αποτελούν κύριο πυλώνα παροχής ανθρωπιστικών υπηρεσιών και ασφάλειας στην ΑΟΖ μας και στην περιοχή Έρευνας και Διάσωσης μας».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με τη στήριξη του Υπουργού Άμυνας και κάτω από τη Διοίκηση του νέου Διοικητή, με τον εξαίρετο χαρακτήρα και τις υψηλές ικανότητες του Πλωτάρχη Χαραλαμπίδη Αντρέα» στον οποίο ευχήθηκε «εγκάρδια υγεία και επιτυχίες στο δύσκολο έργο του για την υλοποίηση του δικού του οράματος», το προσωπικό του ΚΣΕΔ θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το Κέντρο.


Ο κ. Φυτιρής ευχαρίστησε την οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά του, τους παιδικούς του φίλους, τους συμμαθητές και αδελφικούς του φίλους από την στρατιωτική σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τους Ελλαδίτες συναδέλφους του και την επίσημη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία καθώς και συναδέλφων από διάφορες υπηρεσίες με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, ο Κωνσταντίνος Φυτιρής εξέφρασε προς τους «ακόλουθους της Γαλλίας , των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Λιβάνου» που όπως είπε τον τίμησαν με την παρουσία τους απόψε και με τους οποίους είχε «αξιόλογη και αγαστή συνεργασία στο επιχειρησιακό επίπεδο, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας».

Παραλαμβάνοντας τα καθήκοντα του ο νέος Διοικητής του ΚΣΕΔ Πλωτάρχης Ανδρέας Χαραλαμπίδης είπε πως η επιλογή του Υπουργείου Αμυνας αποτελεί προς το πρόσωπο του «μεγάλη τιμή και αντιλαμβανόμενος πλήρως τις ευθύνες απορρέουν από τα καθήκοντα μου ως Διοικητής του Κέντρου διαβεβαιώνω ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εκτελέσω κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καθήκοντα μου και να εκπληρώσω την αποστολή μου».

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του ΚΣΕΔ ο κ. Χαραλαμπίδης είπε πως από τις προηγούμενες θέσεις που υπηρέτησε στο Κέντρο γνωρίζει το έργο τους, είναι «περήφανος» που θα είναι Διοικητής τους, τους εμπιστεύεται και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα πετύχουμε τους στόχους μας διατηρώντας τον πήχη ψηλά».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τον Υπουργό Άμυνας ότι «το ΚΣΕΔ έχοντας πάντα γνώμονα το εθνικό συμφέρον, θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπηρετεί την αποστολή του, υλοποιώντας τους στόχους του παραμένοντας ταυτόχρονα λειτουργικό, ευέλικτο, οικονομικό και αποτελεσματικό».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης «Ημέρα Τιμής Υπηρεσιών Έρευνας – Διάσωσης» η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της τελετής παράδοσης παραλαβής του Διοικητή του ΚΣΕΔ ακολούθησε φιλανθρωπική γιορτή για ενίσχυση του Ειδικού Σχολείου «Άγιος Σπυρίδωνας» στη Λάρνακα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, βουλευτές, οι Δήμαρχοι Αραδίππου και Σωτήρας, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι άλλων Υπηρεσιών, στρατιωτικοί ακόλουθοι πρεσβειών και πλήθος κόσμου.