Παραλίμνι: Στους δρόμους οι καταστηματάρχες για τον κυκλικό κόμβο



Στον Δήμο Παραλιμνίου προκειμένου να εκφράσουν τα παράπονά τους για τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στην 1ης Απριλίου μετέβησαν 15, περίπου, καταστηματάρχες που επηρεάζονται άμεσα από το έργο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Νέα Αμμόχωστος, οι καταστηματάρχες φτάνοντας στο δημαρχείο τη Δευτέρα που πέρασε, ζήτησαν να μιλήσουν με τον Δήμαρχο, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό.

Στη συνομιλία που είχαν, οι επιχειρηματίες μετέφεραν στον κ. Πυρίλλη τις ανησυχίες τους για το έργο και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στις επιχειρήσεις τους, βασιζόμενοι σε τρεις άξονες.


Το κείμενο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση


Ο πρώτος είναι ότι για να γίνει ο κυκλικός κόμβος θα πρέπει να... "φάνε" τις προσόψεις πολλών καταστημάτων που βρίσκονται στο σημείο, μετά την απαλλοτρίωση που έχει γίνει! 

Ο δεύτερος είναι ότι κατά τη διάρκεια του έργου-το οποίο υπολογίζεται να τελειώσει σε 9-12 μήνες- θα κλείνουν, αναγκαστικά, τμηματικά οι δρόμοι, με συνέπεια να μην έχουν πρόσβαση τα αυτοκίνητα άρα και οι πελάτες στα καταστήματά τους. 

Και ο τρίτος και πιο σημαντικός, είναι ότι με την κατασκευή του κυκλικού κόμβου θα προστεθεί νησίδα και ρείθρο στη μέση του δρόμου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι οδηγοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να σταματάνε σε καταστήματα που θα βρίσκονται στην αντίθετη απ αυτούς πορεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μάλιστα, στο τρίτο σημείο, σημειώνουν (σε επιστολή που έχουν στείλει στον δήμο πρόσφατα υπογεγραμμένη από όλους τους επηρεαζόμενους επιχειρηματίες) ότι ΄"μία τέτοια κατασκευή, θα μας καταστρέψει οικονομικά και θα μας οδηγήσει στη χρεωκοπία και την ανεργία".

Και ότι "είμαστε κάθετα αντίθετοι με την κατασκευή διαχωριστική νησίδας. Στην περίπτωση που προχωρήσετε, θα αντιδράσουμε δυναμικά με κάθε νόμιμο τρόπο".

Καταστηματάρχες: Προ τετελεσμένων γεγονότων - Δήμαρχος: Δεν είναι ευθύνη του δήμου

 Οι καταστηματάρχες όμως θεωρούν ότι τους έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων, αφού, όπως τόνισαν στον δήμαρχο, θα έπρεπε να κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, προκειμένου να βγει μια κοινή λύση.

Ο κ. Πυρίλλης άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες των καταστηματαρχών και ξεκαθάρισε ότι δεν φέρει ευθύνη ο δήμος για το όλο θέμα παραπέμποντάς τους στο Υπουργείο Μεταφορών και Έργων. Μάλιστα τους ανέφερε ότι αν προβούν σε καταγγελίες στο Υπουργείο, ο δήμος, σε περίπτωση που χρειαστεί, θα είναι δίπλα τους.

Το έργο αυτό, να πούμε, εντάσσεται στα πλαίσια του Τοπικού Σχεδίου, που εκπονήθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια κατόπιν μελέτης. Τις μελέτες για όλα αυτά τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή αναμένεται να ξεκινήσουν, ενίσχυσαν με προτάσεις και εισηγήσεις οι δημότες της πόλης σε ανοιχτή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου, σε μία προσπάθεια του Δήμου να αφουγκραστεί τις απόψεις και ανησυχίες του κόσμου. Κάτι ανάλογο τότε, έπραξαν και οι δήμοι Δερύνειας και Αγίας Νάπας.

Τι προτείνουν οι καταστηματάρχες

Ο σκοπός της κατασκευής κυκλικού κόμβου στο συγκεκριμένο σημείο, είναι για να ενισχυθεί η ασφάλεια του οδικού δικτύου, αφού πρόκειται για τον πιο πολυσύχναστο δρόμο του Παραλιμνίου στον οποίο γίνονται συχνά ατυχήματα.

Όπως ανέφεραν στην ιστοσελίδα μας οι καταστηματάρχες, "λόγω της επικινδυνότητας του δρόμου, ασπαζόμαστε την κοινή γνώμη που λέει ότι "πρέπει να γίνει κάτι για να αποτρέψουμε άλλα ατυχήματα". 

"Για να γίνει αυτό" συνέχισαν, "δύο επιλογές υπάρχουν. Είτε να εγκατασταθούν φώτα τροχαίας, είτε να κατασκευαστεί κυκλικός κόμβος. Δυστυχώς οι υπεύθυνοι επέλεξαν την πιο επώδυνη λύση για εμάς, δηλαδή τη δημιουργία κυκλικού κόμβου, κάτι που για τους καταστηματάρχες, που παλεύουμε καθημερινά να κρατήσουμε τα καταστήματά μας, θα είναι σχεδόν καταστροφικό. Αν όμως πρέπει... οπωσδήποτε να κατασκευαστεί κυκλικός κόμβος, προτείνουμε να είναι μικρότερου μεγέθους, έτσι ώστε να μην υπάρξει διαπλάτυνση του δρόμου και χρειαστεί να επέμβουν στις προσόψεις και τα parking των καταστημάτων.Επίσης ζητούμε να μην προστεθεί ρείθρο στο δρόμο".

Πάντως, αυτό που λένε από τον δήμο για τα πιο πάνω, είναι ότι η εγκατάσταση κι άλλων φώτων τροχαίας θα προκαλούσε τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση στον συγκεκριμένο δρόμο, επί καθημερινής βάσεως!

Χατζηγιάννης - Συμφωνεί με καταστηματάρχες

Με το θέμα ασχολήθηκε και ο βουλευτής Αμμοχώστου κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος ενστερνίζεται τις ανησυχίες των καταστηματαρχών και είναι πρόθυμος να βοηθήσει για να βρεθεί η χρυσή τομή, λέγοντας τους ότι "τα αιτήματά σας είναι απολύτως λογικά".

Ένα άλλο θέμα που εκκρεμεί είναι η μη αποδοχή του ποσού της απαλλοτρίωσης που αποφασίστηκε για συγκεκριμένη επιχείρηση στο σημείο όπου θα κατασκευαστεί ο κυκλικός κόμβος. Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι για να προχωρήσει το έργο, βάσει νόμου, πρέπει πρώτα να επανεξεταστεί η υπόθεση της απαλλοτρίωσης. 

Στην Βασιλική Αναστασιάδου οι καταστηματάρχες

Οι καταστηματάρχες, οπως ενημερώνεται το neAmmochostos, έχουν προγραμματίσει συνάντηση με την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Βασιλική Αναστασιάδου με σκοπό να της μεταφέρουν τα σοβαρά παράπονα που έχουν και ευελπιστούν σε εύρεση λύσης που θα αφήνει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες. 

Αν όμως παρατηρήσουν αδιαλλαξία απο μεριά της Υπουργού, τότε θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως το κλείσιμο δρόμων κ.α.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Ττακκας