Το Παραλίμνι στις επικίνδυνες περιοχές για πλημμύρες - ΧΑΡΤΕΣ

Δεκαεννιά συνολικά δυνητικά επικίνδυνες περιοχές για πλημμύρες υπάρχουν ανά το παγκύπριο. Αρχές Φθινοπώρου και ήδη αρκετές περιοχές έχουν πληγεί από ξαφνικές χαλαζοπτώσεις τις προηγούμενες μέρες. Μερικές περιοχές συμπεριλαμβάνονται στις 19 περιοχές που καταγράφονται στον χάρτη των δυνητικά επικίνδυνων. Ανάμεσά τους, όπως θα δείτε πιο κάτω, είναι και το Παραλίμνι.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ως η Αρμόδια Αρχή, έχει εκπονήσει την σχετική μελέτη και «κατάρτισε και για τις 19 Π.Δ.Σ.Κ.Π. τους Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας και τους Χάρτες Κινδύνου Πλημμύρας».

Η κατάρτιση του Προγράμματος Μέτρων γίνεται με σκοπό την επίτευξη των στόχων για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Περιοχής Λεκάνης Απορροής Ποταμού (Π.Λ.Α.Π.) της Κύπρου και στις 19 (Π.Δ.Σ.Κ.Π.) που αναγνωρίστηκαν στο στάδιο της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης.
Οι στόχοι αφορούν στη μείωση της επικινδυνότητας πλημμύρας, στον περιορισμό της έκθεσης στην πλημμύρα και στη μείωση της τρωτότητας στην πλημμύρα.

Με την έγκριση του 1ου Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας το Πρόγραμμα Μέτρων αποτελεί τον βασικό άξονα των δράσεων που θα πρέπει να αναληφθούν κατά την περίοδο 2016 έως 2021, σε σχέση με τη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο Γραμματέας του Υδατικού Συνδέσμου Νίκος Νεοκλέους, ανέφερε ότι γίνονται ανά το παγκύπριο σταδιακά έργα βελτίωσης συγκεκριμένων περιοχών οι οποίες εντάσσονται στις δυνητικά επικίνδυνες περιοχές. Για παράδειγμα στην Λεμεσό και γίνονται βελτιώσεις γεφυριών παρά τον ποταμό Γαρύλλη. Παρόμοια έργα γίνονται και στην Λάρνακα με την προγραμματισμένη κατασκευή δυο φραγμάτων στην περιοχή της Αραδίππου. Σχετική μελέτη επίσης έχει εκπονηθεί και για την περιοχή των Καμάρων, μια περιοχή που πλήττεται συχνά από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευσή του ο Υδατικός Σύνδεσμος, ανατρέχοντας κάποιος στο παρελθόν και παρόλο που η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί με μικρές λεκάνες απορροής ποταμών, θα διαπιστώσει ότι υπήρξαν επανειλημμένα,  καταστροφικές πλημμύρες με πολλούς νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές.

Από το 2010 με την ψήφιση του Νόμου περί της Ενιαίας Διαχείρισης των Υδάτων στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), η διαχείριση των φυσικών υδατορεμάτων ανατέθηκε στο Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και έγιναν πολλά θετικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Κατ’ αρχή κανένας δεν μπορεί να επέμβει στα φυσικά υδατορέματα χωρίς άδεια από το ΤΑΥ. Μπήκαν ζώνες προστασίας των φυσικών υδατορεμάτων και των φραγμάτων των  οποίων το νερό χρησιμοποιείται για ύδρευση και απαγορεύτηκε η μετατροπή ποταμών και αργακιών σε κλειστούς οχετούς.

Έκκληση όλων των αρμοδίων είναι όπως προχωρήσουν τόσο οι Δήμοι και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις όσο και οι απλοί πολίτες, σε καθαρισμό των σχαρών προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. 

ΠΗΓΗ:sigmalive.com