Παραλίμνι: Σφοδρή αντιπαράθεση για την επικινδυνότητα του «Κόννου» (vid)


Έντονη αντιπαράθεση δημιουργήθηκε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» για την επικινδυνότητα της παραλίας του Κόννου στον Πρωταρά. 

 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εκπομπή ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, ανέφερε ότι στη σύσκεψη που έγινε το 2015 με την Πυροσβεστική, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής εισηγήθηκε εναλλακτική πρόσβαση στον χώρο, ώστε να ανταποκριθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου σοβαρού περιστατικού. 

Τόνισε ότι δεν μιλάει για οχήματα μόνο, αλλά στην περιοχή συμβαίνουν ατυχήματα και στη θάλασσα. Εξήγησε ότι το ζήτημα δεν είναι ο δρόμος αλλά η «εναλλακτική πρόσβαση». Αυτός ο χώρος μπορεί να δημιουργηθεί εύκολα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Παραλιμνίου, χωρίς να επηρεάσει το περιβάλλον.

Μιλώντας για την παραλία του Κόννου, είπε ότι το 1963 είχε λατομευθεί ολόκληρη και ακολούθως αναπτύχθηκε βλάστηση όμως μέχρι σήμερα υπάρχουν σημεία που δεν έχει αποκατασταθεί. Σε εκείνα τα σημεία, όπως αναφέρει, μπορεί να δημιουργηθεί η εναλλακτική πρόσβαση. Αυτή ήταν η πρόταση που παρερμηνεύτηκε σύμφωνα με τον ίδιο και κάποιοι θεώρησαν ότι θα ανοίξουν δρόμους για τα οχήματα. Το πιο σημαντικό, τονίζει, είναι να χρησιμοποιείται η περιοχή από τον κόσμο χωρίς κανένα κίνδυνο.

Η Αλεξία Σακαδάκη, Μέλος Πολιτικού Γραφείου Οικολόγων, τόνισε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η περιοχή μπορεί και να αποβεί επικίνδυνη. Σε αυτό που διαφωνούν με τον Δήμαρχο είναι η χρονική περίοδος της τοποθέτησής του, περίοδος στην οποία υπήρχε το αίσθημα του φόβου.

Ο Δήμαρχος από πλευράς του αντέδρασε τονίζοντας ότι το θέμα προέκυψε όταν γινόταν συζήτηση για τη βοήθεια στους πυρόπληκτους, ενώ μετά τη σύσκεψη έγιναν δηλώσεις από τον Μητροπολίτη και τον ίδιο και έγινε η σχετική ερώτηση από δημοσιογράφος και ξέσπασαν αντιδράσεις. Μάλιστα, μίλησε για επιλεκτικότητα για το τι δημοσιεύεται ειδικά για τον δήμο Παραλιμνίου ενώ έκανε λόγο και για συμφέροντα.

Στη συνέχεια, μετά από αντίδραση της Αλεξίας Σακαδάκη της απάντησε ότι έκανε κάποιες «ψευδείς αναφορές» ενώ μίλησε με παραδείγματα για θέματα που δεν αναδείχθηκαν.  Από πλευράς Οικολόγων, κατηγόρησαν τον Δήμαρχο Παραλιμνίου ότι προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση κάπου αλλού, με τον ίδιο να εξηγεί πώς προέκυψε η παρεξήγηση με τον δημοσιογράφο.

Στη συνέχεια Αλεξία Σακαδάκη είπε ότι θεωρούν καλύτερη λύση να κλείσει η διέλευση των οχημάτων για να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στους επισκέπτες και στα πυροσβεστική οχήματα και στα ασθενοφόρα.

Όταν ρωτήθηκε η Αλεξία Σακαδάκη για τις καταγγελίες του Θεόδωρου Πυρίλλη για επιλεκτικότητα στη διερεύνηση των καταγγελιών διερωτήθηκε για ποια συμφέροντα μιλάει με τον ίδιο να κάνει λόγο για «άτομα που πρόσκεινται σε αυτούς», ενώ μίλησε για επιστολές και emails που τους έχει αποστείλει.

Στη συνέχεια υπήρξε αντιπαράθεση για την πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στην παραλία του Κόννου.
Αναφορά έγινε και στην περίπτωση που προκληθεί πυρκαγιά με δυνατό άνεμο στην αρχή του δρόμου, με τον δήμαρχο να αναφέρει ότι όποιος είναι εκεί θα παγιδευτεί όμως θα είναι ασφαλής γιατί η παραλία είναι μεγάλη. Διερωτάται όμως πώς θα φτάσει εκεί ένα πυροσβεστικό όχημα.

Η Αλεξία Σακαδάκη απάντησε με βάση την τοποθέτηση του Τμήματος Δασών, εξηγώντας γιατί δεν μπορεί να έχει κατηφορική φορά η φωτιά στην περιοχή. Όμως, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, η Πυροσβεστική το αμφισβητεί.