Παραλίμνι: Ψηλά επίπεδα σκόνης σήμερα στην ατμόσφαιρα


Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα σήμερα Δευτέρα στο Παραλίμνι, σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς προτρέπονται «να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο».

Ενημερωτικά, οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 7:00 π.μ. στο Παραλίμνι, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές ήταν:

Παραλίμνι: 76 μg/m3
Λευκωσία: 54   μg/m3
Λεμεσός: 89 μg/m3
Λάρνακα: 95 μg/m3
Πάφος: 38 μg/m3
Ζύγι: 58 μg/m3
Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου: 85   μg/m3

Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή ``Air Quality Cyprus``, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Πέμπτη

Σήµερα Δευτέρα τοπικά αυξηµένες νεφώσεις δυνατό να δώσουν µεµονωµένες ελαφρές βροχές. Η θερµοκρασία στην επ. Αμμοχώστου θα ανέλθει στους 21 βαθµούς και στους 14 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα µερικώς συννεφιασµένος. Η θερµοκρασία στην Αμμόχωστο θα πέσει στους 12 βαθµούς και στους 7 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.