Παραλίμνι: Προσβάσιμες παραλίες για όλους απέκτησε ο Δήμος


Προσβάσιμες παραλίες για όλους απέκτησε ο Δήμος Παραλιμνίου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “ΕΡΜΗΣ 2 - Τουρισμός Χωρίς Εμπόδια για Ολους”,.

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου ημερίδα στα πλαίσια ολοκλήρωσης του έργου “ΕΡΜΗΣ 2 - Τουρισμός Χωρίς Εμπόδια για Ολους”, το οποίο υλοποίησε ο Δήμος Παραλιμνίου με στόχο την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα κινητικότητας και της δημιουργίας ειδικών υποδομών στις παραλίες του Δήμου σε συνεργασία με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου».

Στα πλαίσια του προγράμματος, «εγκαταστάθηκαν συνολικά σε παραλίες του Παραλιμνίου, έξι ειδικές υποδομές με ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα με ειδικό τροχοκάθισμα για άτομα με αναπηρίες ενώ δημιουργήθηκαν προσβάσιμοι χώροι υγιεινής και τέσσερις υπαίθριοι χώροι εκγύμνασης. Παράλληλα, στα πλαίσια του έργου, εκπονήθηκε μελέτη χαρτογράφησης προσβασιμότητας υποδομών, ψηφιακός και έντυπος οδηγός προσβασιμότητας και ανάπτυξη σχετικής ιστοσελίδας (pamepantou.eu)».

Συγκεκριμένα, ειδικά τροχοκαθίσματα και ράμπες τύπου SeaTrack έχουν εγκατασταθεί στις παραλίες Green Bay, Αργυροπήγαδο, Αγία Τριάδα, Λούμα, Fig Tree Bay και Βρυσούδια.

Μιλώντας στην ημερίδα ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε ότι «κύριος σκοπός του έργου είναι η προσφορά προσβασιμότητας σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα και αναπηρίες για να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση και εξυπηρέτηση στις παραλίες του Παραλιμνίου».

Από την πλευρά της η Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου Παραλιμνίου, Καλομοίρα Κέλη ανέφερε ότι «ο Δήμος Παραλιμνίου ως εταίρος, σε συνεργασία με την ΟΠΑΚ και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, έθεσαν ως γενικό στόχο τους την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα κινητικότητας ενισχύοντας τις υποδομές και τα δίκτυα επικοινωνίας καθώς και πληροφόρησης σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος».

Σημειώνεται ότι το έργο “ΕΡΜΗΣ 2 - Τουρισμός Χωρίς Εμπόδια για Όλους” υλοποιήθηκε με κύριο δικαιούχο την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και με δικαιούχους τον Δήμο Παραλιμνίου και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης με χρηματοδότηση από το Interreg Ελλάδα - Κύπρος 2014 2020.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου ήταν 2 χρόνια, από τον Νοέμβριο 2017 ως τον Νοέμβριο 2019, με προϋπολογισμό 610 χιλιάδων ευρώ, εκ των οποίων το 85% από Κοινοτική Συμβολή (ΕΤΠΑ) και 15% από Εθνική Δημόσια Χρηματοδότηση.