Παραλίμνι: Παρουσιάστηκε το βιβλίο της κ. Τασούλας Μάρκου


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στο Παραλίμνι η παρουσίαση του βιβλίου της Τασούλας Μάρκου «Ξεδιπλωμένες Μνήμες»

Το βιβλίο παρουσίασε ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας και πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Δρ Γιώργος Γεωργής, ενώ συμμετείχε και η Χορωδία «ΜΕΛΙΖΟΝΑ» του Δήμου Παραλιμνίου, η οποία παρουσίασε δύο τραγούδια σε στίχους της συγγραφέως και μουσική της Μαέστρου Μαίρης Στυλιανού Ρούσου. 

Η Τασούλα Μάρκου, το γένος Κολοκούδια, γεννήθηκε στο Παραλίμνι το 1939. Από τη νεαρή της ηλικία ασχολήθηκε με την ποίηση. Έλαβε μέρος και διακρίθηκε σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης και διηγήματος. Το 2012 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Ανάδυση ψυχής», η οποία χαρακτηρίστηκε ως «Βιβλίο της Χρονιάς 2017»  και τιμήθηκε με Α΄ Βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων (ΕΠΟΚ) Ελλάδος. Το «Ξεδιπλωμένες Μνήμες» είναι το πρώτο μυθιστόρημα που εκδίδει.

Στην παρουσίασή του ο κ. Γεωργής επισήμανε πως «το βιβλίο είναι δομημένο σε εννιά κεφάλαια, εννιά ενότητες,  που θα μπορούσαν να είναι αυτοτελή διηγήματα και […] αποτελούν το χρονικό μιας εποχής, που μέσα από τις σελίδες του αναδύεται η σύγχρονη ιστορία μας, στην τοπική της εκδοχή. Αναδρομή σε χρόνια δύσκολα, όμορφα όμως και ηρωικά, με τη δράση να ξετυλίγεται μέσα από τις προσωπικές της μνήμες». 

Το βιβλίο της Τασούλας Μάρκου «Ξεδιπλωμένες μνήμες», όπως αναφέρει ο κ. Γεωργής στον πρόλογο του βιβλίου, είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν. Μια κατάθεση ψυχής. Είναι η ιστορία μιας έφηβης στα χρόνια του αγώνα και ταυτόχρονα ένα μικρό χρονικό του Παραλιμνιού. Και καταλήγει λέγοντας πως «Το βιβλίο της Αναστασίας Μάρκου λέει πολλές ιστορίες. Επάλληλες και διαπλεκόμενες. Εμπειρίες της ζωής της και η ιστορία της Κύπρου, όπως την έζησε. Η αφήγηση είναι γοητευτική και κάποιες στιγμές συγκλονιστική. Ακόμα και στις χαρές μια αδιόρατη θλίψη. Μια πινέζα στην καρδιά. Και η φωνή της ακούγεται βαριά, σαν το περπάτημα καματερού, που λέει κι ο ποιητής: Να μη ξεχνούμε τον τόπο μας, την ιστορία μας».