ΠΑΡΑΛΙMNI: Oι 26χρονοι Βαλάντω και Χάρης που ξενιτεύτηκαν στην Κίνα μιλούν αποκλειστικά στο Ν.Α!


Eπιμέλεια: Μιχάλης Αντωνίου

Η οικονομική κρίση και η ανεργεία στις μέρες μας, ανάγκασαν πολλούς νέους να ψάξουν την τύχη τους στο εξωτερικό, με την ελπίδα να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Ένα νέο ζευγάρι, οι 26χρονοι Βαλάντω και Χάρης, αποφάσισαν να ξενιτευτούν για την Κίνα, και μιλούν στο neAmmochostos, για το πως πήραν την απόφαση να φύγουν, τις δυσκολίες που συνάντησαν αλλά και για πολλά άλλα!


1)Πως πήρατε την απόφαση να φύγετε για το εξωτερικό ;;

Βαλάντω: Είχαμε την τύχη πριν 1,5 χρόνο να επισκεφθούμε την Κίνα για διακοπές. Μας είχε αρέσει πολύ. Σίγουρα όταν επισκέπτεσαι μια χώρα τουριστικά βλέπεις μία όψη του νομίσματος. Εμάς μας άρεσε πολύ η χώρα, ο πολιτισμός αλλά και η κουλτούρα. Την απόφαση να ξενιτευτούμε την πήραμε όταν επιστρέψαμε πίσω στην Κύπρο και νιώσαμε έντονα τους περιορισμούς της χώρας μας. Οι καλές δουλειές στην Κύπρο υπάρχουν αλλά πλέον είναι λίγες, χωρίς ανάπτυξη και ανέλιξη. Σε αντίθεση, στο εξωτερικό υπάρχουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας για έμπειρους εργαζόμενους σαν εμάς.

Χάρης: Καταλάβαμε λοιπόν ότι για ένα καλύτερο μέλλον θα πρέπει να φύγουμε από την Κύπρο. Έχοντας ζήσει λίγο την Κίνα αλλά και με γνώμονα τις άπειρες ευκαιρίας που θα μας πρόσφερε αυτή η ανερχόμενη υπερδύναμη, χωρίς δεύτερη σκέψη, πήραμε την απόφαση να εισχωρήσουμε στην Κινέζικη αγορά.

2)Γιατί στην Κίνα;;Υποθετικά είναι μια χώρα που δυσκολα μπορείς να προσαρμοστείς,λόγω της δυσκολία που ενέχει η γλώσσα;;

Βαλάντω: Η Κίνα είναι μια χώρα που προσφέρει άπειρες ευκαιρίες εργοδότησης και επίσης δίνει την δυνατότητα να ανελιχθείς επαγγελματικά. Είναι μια χώρα που πλέον έχει καθιερωθεί σαν καθοριστικός παράγοντας των παγκόσμιων εξελίξεων. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δράση των Κινέζων επενδυτών στο νησί μας. Έχουν αναπτυχθεί μεγάλα έργα και θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερα από Κινέζους επενδυτές στην Κύπρο μας. Αυτή η δράση των Κινέζων μας ώθησε ακόμη περισσότερο να επιλέξουμε την Κίνα. Πάντα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι κάποτε θα επιστρέψουμε πίσω στην πατρίδα μας επομένως θα μπορέσουμε να συνδέσουμε την Κίνα με την Κύπρο.

 Σίγουρα όταν πας σε μια ξένη χώρα θέλει χρόνο να προσαρμοστείς και να μάθεις την γλώσσα, αλλά με αρκετή δουλειά, υπομονή και επιμονή θα μάθουμε την γλώσσα.

Χάρης: Πάντα ήθελα να εργαστώ και να αποκτήσω την εμπειρία του εξωτερικού. Η Κίνα πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και δίνει μεγαλύτερη προσβασιμότητα και οφέλη σε ξένους από ότι άλλες υπερδυνάμεις. Θεωρήσαμε επίσης σημαντικό τα οφέλη που θα μπορεί να έχει η πατρίδα μας από ένα εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ.

3) Φαντάζομαι ότι συναντήσατε δυσκολίες όταν πρωτοπήγατε εκεί...Μιλήστε μας για αυτό...                  

Χάρης: Σε κάθε χώρα υπάρχουν δυσκολίες αλλά είναι θέμα προσαρμογής. Σίγουρα συναντήσαμε δυσκολίες. Πρώτη δυσκολία ήταν το θέμα της γλώσσας. Είναι κάτι το οποίο θα μας δυσκολεύει για αρκετό διάστημα μέχρι να μάθουμε την γλώσσα. Επίσης κάτι που θεωρούμε δεδομένο εμείς στην Κύπρο είναι ο ανελκυστήρας. Εδώ στο Πεκίνο οι περισσότερες παλαιότερες 5όροφες πολυκατοικίες δεν έχουν ανελκυστήρα. Εμείς μένουμε σε διαμέρισμα στον 5 όροφο σε μια τέτοια πολυκατοικία και φαντάζεστε πόσο δύσκολο είναι.

4)Ποιες διαφορές βλέπετε εσείς, μεταξύ Κύπρου - Κίνας;  

Χάρης: Οι διαφορές της Κύπρου με την Κίνα είναι πολλές. Για παράδειγμα ο τρόπος ζωής, η διασκέδαση, το φαγητό και η κουλτούρα της κάθε χώρας είναι διαφορετική. Ο πληθυσμός για παράδειγμα. Η Κύπρος είναι μια χώρα με πληθυσμό περίπου 1 εκατομμύριο ενώ ο πληθυσμός της Κίνας είναι περίπου 1.4 δις εκατομμύριά. Εδώ ο κόσμο χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ στην Κύπρο οι περισσότεροι έχουν το δικό τους όχημα. Άλλη μεγάλη διαφορά, είναι η μόλυνση που υπάρχει. Αν και από ότι ακούμε τα τελευταία χρόνια η μόλυνση έχει μειωθεί πολύ, αυτό σε αναγκάζει να κυκλοφορείς με μια μάσκα στο πρόσωπο! Ακόμη μέχρι και ο τρόπος χαλάρωσης και διασκέδασης είναι διαφορετικός ωστόσο αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο αφού πάντα θα υπάρχει κάτι να κάνεις.

Βαλάντω: Επίσης, η μεσογειακή διατροφή διαφέρει πολύ με τα φαγητά εδώ. Πρέπει να έρθεις Κίνα να φας πραγματικά Κινέζικα φαγητά!

5)Aν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην χώρα μας, τι ήταν αυτό που θα αλλάζατε;;

Χάρης: Η αναξιοκρατία στον δημόσιο τομέα έχει φέρει ανεπανόρθωτες ζημίες στον τόπο μας. Ο ιδιωτικός τομέας επηρεάζεται άμεσα από τον δημόσιο τομέα και θα έλεγα βρίσκεται στην σκιά του. Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που θα φέρει ανάπτυξη σ ’αυτόν τον τόπο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους νέους μας να φέρουν στην χώρα μας ανάπτυξη και ευημερία την στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας αιμορραγεί.

6)Τι σας λείπει και τι δεν σας λείπει απο την Κύπρο;;

Βαλάντω: Μπορώ να πω πως μου λείπουν όλα. Οι άνθρωποι οι δικοί μας, η οικογένεια μας, οι φίλοι μας , η γιαγιά μου, τα υπέροχα κυπριακά φαγητά μας. Ο αέρας της Κύπρου, όλα τα φυσικά αγαθά ο ήλιος η θάλασσα, ο τρόπος που μάθαμε να ζούμε αυτά τα χρόνια.  Δεν μπορώ να πω ότι δεν μου λείπει κάτι. Την Κύπρο την έχω στο μυαλό μου ως ένα σύνολο, μια πατρίδα.

7)Μιλήστε μας λίγο για τα μελλοντικά σας σχέδια

Χάρης: Ήρθαμε στην Κίνα με ένα σκοπό: να εργαστούμε. Έχουμε υπόψη μας κάποιες επιχειρηματικές κινήσεις και ιδέες για το μέλλον. Τα πλάνα μας συνεχώς αλλάζουν και προσαρμόζονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κίνα και γενικά η εμπειρία μας εδώ θα καθιερώσει κατά πολύ το μέλλον μας.

8)Έχετε σκόπο να επιστρεψεται ξανά στην Κύπρο;

Βαλάντω: Ανάλογα με το πως θα έχουν τα πράγματα. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πότε ακριβώς. Εκτός και να υπάρξει κάποια ευκαιρία που να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Όμως εννοείται ότι κάποια στιγμή θα ήθελα να επιστρέψουμε πίσω στην πατρίδα μας!

9)Μια συμβουλή που θα δίνατε στους νέους που θα ήθελαν να ξενιτευτούν

Βαλαντω: Εγώ θα τους έλεγα να ακολουθήσουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Να πάρουν το ρίσκο όπως πολλοί λένε και να ξενιτευτούν. Από αυτό το ταξίδι μόνο να κερδίσουν μπορούν.




Mπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες, στο instagram της Βαλάντως Κωνσταντίνου (valando_konstantinou)