Παραλίμνι: Η Δεσποιάνα θέτει καίρια ερωτήματα στους Υπουργούς


Επιστολή προς την Υπ. Εγασίας και τον Υφ. Τουρισμού απέστειλε 24χρονη νεαρή από το Παραλίμνι, στην οποία εκφράζει τους φόβους και τις ανησυχίες των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην τουριστική βιομηχανίας της περιοχής, θέτοντας παράλληλα και κάποια κάιρια ερωτήματα.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της Δεσποιάνας:
"Κυρία Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Ονομάζομαι Δεσποιάνα Χατζηζαχαρία και κατέχω 5ετή εργασιακή πείρα όπως επίσης και τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στα Τουριστικά και τη Φιλοξενία. Έχοντας υπόψη τον τρόπο που η πανδημία έχει επηρεάσει άπαντες, θεωρώ πως είναι μία καλή ευκαιρία να φέρω στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα των εργατών που ανήκουν στην Τουριστική Βιομηχανία τα οποία έχουν οξυνθεί περεταίρω λόγω της κατάστασης.

Το εργατικό προσωπικό της Τουριστικής Βιομηχανίας όπως κάθε χρόνο λαμβάνει το 60% σε ανεργιακό επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο, το οποίο έχουν συνεχίσει να το λαμβάνουν, με αρκετή καθυστέρηση αυτή την περίοδο.

Πολλές επιχειρήσεις όμως, κυρίως στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, δεν λειτουργούν εδώ και μήνες. Ως αποτέλεσμα, το εργατικό δυναμικό δεν επέστρεψε στον χώρο εργασίας του ακόμη. Αυτό έχει αφήσει πολλούς εργαζόμενους με εμφανώς μειωμένο εισόδημα και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Απευθύνομαι σε εσάς, ζητώντας όπως αφιερώσετε λίγη ώρα από τον χρόνο σας για να μπείτε στη θέση των εργαζομένων. Σας καλώ λοιπόν να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα ερωτήματα:

- Πώς θα πληρώσουμε το ενοίκιο, τους λογαριασμούς, τα είδη πρώτης ανάγκης, τα απαραίτητα για όσων έχουν εξαρτώμενα μέλη με 60% του ετήσιου μας ακαθάριστου μισθού που δεν ξεπερνά τις €4000 – €6000 ανά χρόνο;

- Γιατί να μην υπάρχει ειδικό σχέδιο για εμάς με περισσότερο από 60% αυτή τη στιγμή;

- Ποιος θα αγωνιστεί για τα δικά μας δικαιώματά όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις και ξεκινήσουν να γίνονται αποκοπές, ιδιαίτερα αυτών που δεν καλύπτονται από τα σχετικά διατάγματα;

- Εάν δεν ανοίξουν επιχειρήσεις, ποιο είναι το πλάνο σας; Θα συνεχίσουμε να ζούμε με το 60% του μισθού μας;

- Μπορεί στη Τουριστική Βιομηχανία να είναι παρών Συντεχνίες αλλά μέχρι να κατοχυρωθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα, δεν θα μπορέσουμε να νιώσουμε ασφαλείς και άνευ-εκμετάλλευσης.

- Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έρχονται καλύτερες μέρες για τη Κύπρο αλλά και για εμάς που είμαστε άνεργοι τους 5-6 μήνες του χρόνου και που για αυτή την χρονιά οι πλείστοι εποχιακοί εργάτες βρισκόμαστε στον 7ο μήνα ανεργίας;

Αναμφίβολα όλοι θέλουμε να αντιμετωπιστεί το συντομότερο αυτός ο αόρατος εχθρός, αλλά για τώρα ποιος θα καθησυχάσει και θα υποστηρίξει τους εργαζομένους του τουριστικού τομέα μέχρι να βρεθεί λύση;

Παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για τα σοβαρά προβλήματα και υποσχόμαστε ότι θα είμαστε έτοιμοι με ανοικτά τα χέρια να υποδεχτούμε ξανά τους επισκέπτες στο όμορφο μας νησί.

Με εκτίμηση,

Δεσποιάνα Χατζηζαχαρία
(Επαρχία Αμμοχώστου, Παραλίμνι)"


neAmmochostos