Παραλίμνι: Ελέγχονται για εγκληματικές δραστηριότητες οι μετανάστες


Εχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΚΔ, λέει ο ΥΕ του Αρχηγείου Αστυνομίας

Εχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση προς το νησί μας, ανέφερε ο Πέτρος Ζένιου, Υπεύθυνος Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Αρχηγείου Αστυνομίας.  

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ζένιου ανέφερε ότι «στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν σκάφη που κινούνται στη περιοχή μας τα οποία να μεταφέρουν μετανάστες. Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μεγάλος αριθμός μεταναστών ή προσφύγων που βρίσκεται στην Τουρκία, αναμένει μόλις εξασφαλίσει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό, να ταξιδέψει προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που υπάρχει μεταξύ Τουρκίας - Συρίας και ειδικά στα σύνορα των δύο χωρών, μεγάλος αριθμός προσφύγων ή μεταναστών καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες να φύγουν από την Τουρκία. Τα μέτρα που λαμβάνονται στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό και την Κύπρο, αφού οι μετανάστες που θα δυσκολευθούν να περάσουν στην Ελλάδα, αναζητούν άλλες λύσεις με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μετατοπίζεται σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζένιου είπε ότι «οι 101 μετανάστες που έφτασαν χθες το απόγευμα στο Παραλίμνι είναι από τη Συρία. Οι προηγούμενες αφίξεις μεταναστών που είχαμε στην Κύπρο ήταν κυρίως άνδρες και ήταν φυσικό σε κάποια στιγμή να ακολουθήσουν οι σύζυγοι, τα παιδιά ακόμα και οι γονείς τους, γι’αυτό και λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα».  

Εξήγησε πως «αρχικά προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια, αφού πρόκειται για πρόσφυγες και ευάλωτες ομάδες ατόμων, ενώ ταυτόχρονα έχουμε κάθε υποχρέωση να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και να αποτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση προς το νησί μας».  

Ερωτηθείς για τη σύλληψη του 22χρονου που φέρεται να είναι ο διακινητής των μεταναστών που έφτασαν χθες, ο Πέτρος Ζένιου απάντησε πως «ουσιαστικά είναι το άτομο που οδήγησε το σκάφος από τη Μερσίνα προς την Κύπρο. Σίγουρα όμως δεν είναι ο κύριος διακινητής, αφού αυτοί βρίσκονται στην Τουρκία και προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες να συγκεντρώσουν πρόσφυγες ή μετανάστες, να τους φορτώσουν σε σκάφη και να τους κατευθύνουν προς την Κύπρο».  

Ανέφερε ακόμα ότι «οι διακινητές, για να μην συλληφθούν, βρίσκουν ένα άτομο που έχει γνώσεις να οδηγήσει το σκάφος από την Τουρκία, με αντίτιμο να μην πληρώσει τα χρήματα που ζητούν για τη μεταφορά του. Ωστόσο και το άτομο που θα οδηγήσει το σκάφος, δεν παύει να είναι ένας διακινητής».  

Ερωτηθείς για το ρόλο της Frontex στη χθεσινή επιχείρηση, απάντησε πως «στα πλαίσια των προσπαθειών της Κυπριακής Αστυνομίας να καταπολεμήσει το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης, οι αρχές της Δημοκρατίας συντονίζουν επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες της Frontex και της Europole, με το ρόλο τους να είναι καθαρά επιχειρησιακός. Συγκεκριμένα συνάδελφοι από διάφορα κράτη μέλη, υπό το συντονισμό της Frontex που βρίσκεται στην Κύπρο, λαμβάνουν συνεντεύξεις από τους μετανάστες και προβαίνουν στον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων».  

Σύμφωνα με τον κ. Ζένιου, στόχος είναι «ο εντοπισμός είτε των δρομολογίων, είτε οποιουδήποτε τρόπου δράσης που ακολουθούν οι διακινητές, για να μπορούμε ως κράτος μέλος της ΕΕ να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να προλάβουμε, να αποτρέψουμε ή να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της παράτυπης  μετανάστευσης. Το θέμα αφορά και τους οικονομικούς μετανάστες, οι αριθμοί των οποίων αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να παίρνει όλα τα δέονται μέτρα, ώστε να επαναπατριστούν στις χώρες τους».  

Σε άλλη ερώτηση, απάντησε πως «μεταξύ των μεταναστών μπορεί να βρίσκονται είτε μέλη κυκλωμάτων διακίνησης, είτε άτομα που ενδεχομένως να είχαν εμπλοκή σε μάχες στη Συρία ή να συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο σε οργανωμένο έγκλημα ή τρομοκρατικές δραστηριότητες. Έχουμε υποχρέωση να εξετάσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους  που φτάνουν στην Κύπρο αφού ενδεχομένως αρκετοί από αυτούς δεν είναι πρόσφυγες» κατέληξε.