Παραλίμνι: Εκατοντάδες τόνοι χώματος σε λόφο (βίντεο)



Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι περιοχής του Παραλιμνίου, που γειτνιάζει με το δάσος Αγίας Νάπας, λόγω της μεταφοράς εκατοντάδων φορτηγών χώματος, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, καταστρέφει την περιοχή, ενώ από τη σκόνη που εκπέμπεται και τον θόρυβο που προκαλείται δεν μπορούν καν να ανοίξουν πόρτες και παράθυρα.

Επηρεαζόμενοι κάτοικοι συναντήθηκαν και εξέτασαν την κατάσταση που δημιουργήθηκε και προτίθενται να συστήσουν επιτροπή αγώνα, ώστε αφενός να τερματιστεί η μεταφορά χώματος και αφετέρου να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον. Εκ μέρους των κατοίκων ο εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Βασιλείου ανέφερε πως, με βάση πληροφόρηση της οποίας έτυχαν, η εταιρεία η οποία μεταφέρει το χώμα δεν έχει εξασφαλίσει άδεια.


Όπως εξήγησε, ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, αλλά μέχρι σήμερα δεν ελήφθη οποιοδήποτε αποτελεσματικό μέτρο. Εξάλλου, όπως ανέφερε ο ίδιος, η Αστυνομία επέδειξε απροθυμία να χειριστεί το θέμα παραπέμποντας στον Δήμο Παραλιμνίου στου οποίου τα όρια βρίσκεται η έκταση στην οποία απορρίπτονται οι όγκοι χώματος. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, ενημερώθηκε το Τμήμα Περιβάλλοντος και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, χωρίς ωστόσο να ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα.

Ο κ. Βασιλείου ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ότι η μεταφορά χώματος άρχισε από τις 19 Μαρτίου και δεν έχει σταματήσει ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 1η Απριλίου, ούτε και τα Σαββατοκύριακα. Υποστήριξε επίσης πως, αν οι αρμόδιοι ενεργούσαν εγκαίρως τότε δεν θα μεταφέρονταν στην περιοχή τόσο μεγάλες ποσότητες χώματος. Ο κ. Βασιλείου υποστηρίζει ότι τα φορτηγά που μετέφεραν χώμα ίσως ξεπέρασαν τα 500.

Ο κ. Βασιλείου ανέφερε επίσης πως, σύμφωνα με ενημέρωση της οποίας έτυχαν, ο μεγαλύτερος όγκος χώματος προέρχεται από εκσκαφή που διενεργείται στην Αγία Νάπα, σε σημείο όπου προγραμματίζεται η ανέγερση μεγάλου ξενοδοχείου. Ο κ. Βασιλείου ισχυρίστηκε ότι οι χωματουργικές εργασίες στην Αγία Νάπα για κατασκευή του ξενοδοχείου άρχισαν χωρίς πολεοδομική άδεια και εξέφρασε αμφιβολίες αν στο μεταξύ έχει εξασφαλιστεί άδεια από την Πολεοδομία. Οι κάτοικοι παρακολούθησαν τα φορτηγά και διαπίστωσαν, όπως μας ελέχθη, ότι παραλαμβάνουν χώμα και από άλλη περιοχή της Αγίας Νάπας και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στη συνέχεια να μεταφερθούν χώματα και από αλλού.

Σε επιστολή του κ. Βασιλείου προς τον δήμαρχο Παραλιμνίου αναφέρεται ότι, «η μεταφορά του χώματος δημιούργησε ένα έκτρωμα πάνω στον λόφο και είναι ήδη ορατό από διάφορες περιοχές».

Ο κ. Βασιλείου ανέφερε επίσης πως, το πιο κοντινό από τα περίπου 20 σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή, απέχει μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από τον χώρο απόθεσης των όγκων χώματος. Όπως προκύπτει από οπτικό υλικό, χθες σε κάποια στιγμή βρίσκονταν ταυτοχρόνως στον χώρο επιχωμάτωσης τρία φορτηγά.

Ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως η σκόνη δεν προκαλείται μόνο από το άδειασμα του χώματος από τα φορτηγά, αλλά και από σπαστήρα ο οποίος βρίσκεται επί τόπου και σπάζει τις πέτρες που υπάρχουν ανάμεικτες με το χώμα.

Όταν κάτοικοι ρώτησαν οδηγούς φορτηγών κατά πόσον έχουν άδεια μεταφοράς του χώματος στο συγκεκριμένο σημείο, τους ελέχθη ότι εξ όσων πληροφορήθηκαν εξασφαλίστηκε άδεια από τον ιδιοκτήτη της γης.

Πηγή: Philenews/Βάσος Βασιλείου