Παραλίμνι: Ανέγερση δεύτερου Γυμνασίου εδώ και τώρα!



Συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων τοπικών φορέων και της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Δημαρχείο Παραλιμνίου, όπου συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γυμνάσιο Παραλιμνίου. Προέκυψε διάσταση απόψεων σε σημαντικά θέματα. 

Θυμίζουμε ότι η επιστροφή στο σχολείο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων βρήκε περισσότερους από 60 μαθητές του Γυμνασίου Παραλιμνίου «άστεγους», χωρίς αίθουσες διδασκαλίας, εξαιτίας των καταστροφών που υπέστη το σχολικό κτήριο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Τρεις λυόμενες αίθουσες παρασύρθηκαν από τους σφοδρούς ανέμους.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης επιβεβαιώθηκε από τους αρμόδιους ότι οι τρεις αίθουσες θα αντικατασταθούν εντός του τρέχοντος μήνα, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων σε καίρια ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση μεταξύ των τοπικών φορέων και του Υπουργείου, όπως παραδέχθηκε και στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης.

«Όμως» ανέφερε ο δήμαρχος  «θα πραγματοποιηθούν έρευνες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και θεωρούμε ότι εν τέλει θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν, καθώς τα στοιχεία που έχουμε δικαιολογούν πλήρως την απαίτησή μας για δεύτερο γυμνάσιο και δεύτερο Λύκειο.  Η επόμενη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας σε δύο περίπου εβδομάδες.»

«Μέχρι τότε», συνέχισε «θα παρουσιάσουμε μια σωστή στρατηγική μελέτη σε θέματα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Για παράδειγμα, να μπορούν να μεταφερθούν μαθητές σε σχολεία γειτονικών δήμων, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα σχολεία του Παραλιμνίου. Το Υπουργείο έχει κάνει μελέτη που λέει ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα για ανέγερση νέου Γυμνασίου, ενώ η δικές μας μελέτες αναφέρουν ότι το δεύτερο γυμνάσιου στο Παραλίμνι έπρεπε να ξεκινήσει …προχθές!

Αδιανόητο να υπάρχουν 700 μαθητές σε ένα σχολείο 

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε στις δηλώσεις του: «Είδαμε τα προβλήματα του Γυμνασίου Παραλιμνίου, ενός σχολείου που αντιμετωπίζει προβλήματα υπερπληθυσμού και αναδόμησης, καθώς επίσης και προβλήματα που έχουν προκύψει από τις καιρικές συνθήκες οι οποίες έχουν δημιουργήσει  μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 Το φλέγον, όμως, ζήτημα είναι η αναγκαιότητα ότι το Παραλίμνι χρειάζεται επιτακτικά δημιουργία και δεύτερου Γυμνασίου. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για πληθυσμούς 700 μαθητών σε ένα σχολείο.

Δεν είναι δυνατόν επίσης,  να συνενωθεί το Γυμνάσιο με το Λύκειο. Είναι τακτικές μια άλλης εποχής. Οι μελέτες του Υπουργείου αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερο Γυμνάσιο. Εμείς κάτι τέτοιο το απορρίπτουμε και εμμένουμε στην απαίτησή μας."

Ακατάλληλες οι τρεις αίθουσες, δημιουργία νέου Γυμνασίου!

Από την πλευρά του ο πρέοδρος της σχολικής εφορείας Παραλιμνίου, κ. Σολωμός Κωνσταντίνου, τόνισε ότι δεν μπορούμε να βαζόυμε παιδιά να κάνουν μάθημα στις τρεις λυόμενες αίθουσες είναι ακατάλληλες. Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αντικατστάσημουμε τουλάχιστον αυτές τις αίθουσες που έχουν καταστραφεί.

Ως σχολική Εφορεία ζητούμε την ανέγερση δεύτερου Γυμνασίου προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα  του υπερπληθυσμου. "

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Ττάκκας