Παραλίμνι: Αναβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν


Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, η μελέτη που εκπονήθηκε για τον σχεδιασμό της στρατηγικής τουρισμού του Δήμου Παραλιμνίου στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού κ.Σάββα Περδίου

Την παρουσίαση της μελέτης ανέλαβε η εταιρεία CMRC Cypronetwork ltd, μετά από ανάθεση της σύμβασης, η οποία έγινε κατόπιν προκήρυξης διαγωνισμού από τον Δήμο Παραλιμνίου, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου κ. Λοΐζο Λοΐζου, ως μια αναγκαιότητα και πρό(σ)κληση του 21ου αιώνα για την ποιοτική και ουσιαστική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Παραλιμνίου.

Στην παρουσίαση από τους κυρίους Χρίστο και Πάμπο Μιχαηλίδη, εφόσον αρχικά παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση στο τουριστικό πλαίσιο του Δήμου, προβλήθηκαν πρακτικές οι οποίες αφορούσαν τον αναλυτικό σχεδιασμό δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου. Οι πρακτικές αυτές αναφέρονται σε πτυχές και διαστάσεις οι οποίες ξεπερνούν το πατροπαράδοτο και ωστόσο συνάμα διαχρονικό προϊόν «ήλιος και θάλασσα» αποδίδοντας εμφατική αναφορά στην ανάπτυξη εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων όπως η γαστρονομία, ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός, ο καταδυτικός και ναυτικός τουρισμός, στη διαδικτυακή παρουσία, στη βελτίωση υποδομών, στην ανάπτυξη εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων, στις συνέργειες με τους υπόλοιπους Δήμους και κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου μέσω ασφαλώς της αμφίδρομης συνεργασίας του Δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Την εκπόνηση της μελέτης επικρότησε τόσο ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης όσο και ο Υφυπουργός Τουρισμού, αποδίδοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες τόσο στον κ. Λοΐζο Λοΐζου για την πρωτοβουλία, την επιμονή και εργατικότητα μέσα από την οποία υλοποιήθηκε η σύνθεση της μελέτης όσο και την εταιρεία CMRC Cypronetwork ltd για το παραγωγικό και ποιοτικό αποτέλεσμα που εκπονήθηκε. 

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος Παραλιμνίου μέσω αυτής της στρατηγικής ευοίωνα πρωτοπορεί και ανταποκρίνεται τα μέγιστα στις εισηγήσεις που προτείνονται μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού ‪2020-2030‬, στο πλαίσιο της οποίας πέραν της κοινής πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, κάθε περιοχή είναι ωφέλιμο και συνάμα απαραίτητο, όπως προβεί στον σχεδιασμό της δικής της στρατηγικής ανταποκρινόμενης στα δικά της χαρακτηριστικά και ανάγκες, ώστε συμβεβλημένα να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την επιτυχή διάχυση και προώθηση του ποιοτικά αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος, τόσο εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά διεθνώς, ώστε αυτό να λειτουργεί επίπροσθέτως ως ένας από τους πιο στρατηγικούς μοχλούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Τέλος, ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θα είναι σε συνέργεια με τον Δήμο Παραλιμνίου και αρωγός για την επιτυχή επιτέλεση της διαδικασίας αυτής.

 Να σημειώσουμε ότι στις 11 Μαρτίου 2020, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος η θεωρία μετατρέπεται σε πράξη, εφόσον η εταιρεία προβαίνει σε υλοποίηση των πρακτικών που εισηγείται μέσω της μελέτης, με την παράθεση του πρώτου εργαστηρίου, στην παρουσία και λειτουργών του Υφυπουργείου Τουρισμού, προς τους ενδιαφερόμενους να μετέχουν στη διαδικασία αυτή, οι οποίοι θα ενημερωθούν άμεσα για την ακριβή ώρα διεξαγωγής του εργαστηρίου. Οι παρουσιάσεις καθώς και ο τουριστικός επιχειρησιακός σχεδιασμός του Δήμου Παραλιμνίου είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου Παραλιμνίου για να μπορεί όποιος/α ενδιαφέρεται εις βάθος να το μελετήσει αντίστοιχα.