Το Παραλίμνι αλλάζει - Έρχονται μεγάλα έργα

Μεγαλεπήβολα έργα τα οποία θ’ αλλάξουν όψη τόσο στο Παραλίμνι, όσο και στην τουριστική περιοχή του Πρωταρά και της Κάππαρη, προγραμματίζονται για το 2023. 


Ρεπορτάζ: Νατάσα Χριστοφόρου / Φιλελεύθερος 


Ο προϋπολογισμός του δήμου για το νέο έτος, μάλιστα, θ’ αγγίξει τα 35 εκατ. ευρώ που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος σε ολόκληρη την Κύπρο, όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης. «Το όραμά μας είναι μέσω των έργων υποδομής να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για να υπάρξει οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική αναβάθμιση του Παραλιμνίου αλλά και όλης της ελεύθερης επαρχίας, για να καταφέρουμε τα παιδιά μας να παραμείνουν και να ζήσουν στον τόπο τους». 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα που θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου έτους, είναι η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Παραλιμνίου, με τις εργασίες να καλύπτουν περιοχή ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου και να περιλαμβάνουν και τις εμπορικές οδούς.

Το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις, με την πρώτη που θα κοστίσει 9 εκατ. ευρώ, ν’ αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2023 και να ολοκληρώνεται εντός του 2025. Σε αυτό το στάδιο ετοιμάζονται τα κατασκευαστικά σχέδια και ακολούθως θα προκηρυχθούν προσφορές.  

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι δρόμοι από την αρχαία εκκλησία της Αγίας Άννας, μέχρι την Αγία Μαρίνα και τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, θα πλακοστρωθούν και θα μετατραπούν σε πεζόδρομους, θα τοποθετηθεί σύγχρονος φωτισμός και αστικός εξοπλισμός και θα γίνει υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Η δεύτερη φάση του έργου, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2027, περιλαμβάνει τη δημιουργία πλακόστρωτων μέχρι το Δημοτικό Μέγαρο και την ενοποίηση των πλατειών των εκκλησιών. 





«Αυτή τη στιγμή ο ιστορικός πυρήνας του Παραλιμνίου είναι εγκαταλειμμένος και υπάρχουν κάποια παλιά καφενεία και καταστήματα. Αυτό το έργο θα προσελκύσει ντόπιους και τουρίστες που θα μπορούν να έρθουν να κάνουν τον περίπατό τους στο Παραλίμνι και θα δώσει την ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης στο κέντρο. Σε μια πενταετία, θα δούμε μια περιοχή αντάξια του Δήμου Παραλιμνίου», σημείωσε ο κ. Πυρίλλης. 

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, θα ξεκινήσει εξάλλου και η δημιουργία του πολυώροφου χώρου στάθμευσης, δίπλα από το Δημοτικό Μέγαρο που θα μπορεί να φιλοξενεί 300 αυτοκίνητα και θα στοιχίσει περίπου 6,5 εκατ. ευρώ.  

Επιπρόσθετα, στον χώρο δίπλα από το τέταρτο δημοτικό, θα αρχίσει σύντομα η ανέγερση της Παιδικής Λέσχης Παραλιμνίου, που θα κοστίσει 2 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος της θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος της λέσχης είναι να προσφέρει υπηρεσίες για 365 μέρες τον χρόνο, μέχρι τις 12 τα μεσάνυκτα, στους εργαζόμενους γονείς. 





«Δεν ενδιαφέρει κανένα»

Ο δήμαρχος Παραλιμνίου ανέφερε πως οι τοπικές αρχές καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια στην ελεύθερη Αμμόχωστο προκειμένου να πραγματοποιήσουν έργα που θα μπορούν να κρατήσουν τους νέους επιστήμονες στην περιοχή. «Περισσότεροι από το 70% των νέων μας εγκαταλείπουν το Παραλίμνι και όλη την επαρχία. Αυτό προσωπικά δεν μπορώ να το ανεχθώ. Είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει κανένα και είναι ένα θέμα στο οποίο και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, φοβούνται να κάνουν αναφορά, επειδή γνωρίζουν πως για να λυθεί πρέπει να πάρουμε τα ηνία οι κάτοικοι». 

Ρίχνοντας για ακόμη μια φορά τα βέλη του στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ), έκανε λόγο για «κηδεμόνες» στον επιχειρηματικό τομέα. «Κάποιοι που δραστηριοποιούνται στη Λεμεσό και τη Λευκωσία, θέλουν να ηγούνται της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Οι άνθρωποι του ΕΒΕΑ δεν θέλουν να αναπτυχθεί η περιοχή μας και οφείλουν να μας πουν τι ενέργειες έκαναν για το ΑΞΙΚ που πήγε στην Πάφο». 

Έρχεται η μαρίνα και νέος πεζόδρομος

Με νέα δεδομένα θα εισέλθει στην νέα τουριστική σεζόν η περιοχή του Πρωταρά, αφού πέραν από τα σημαντικά έργα που προγραμματίζει ο δήμος, μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσει η μαρίνα Παραλιμνίου, που αναμένεται να δώσει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή. 

Το έργο, όπως είπε ο δήμαρχος Παραλιμνίου προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό και ήδη έχει ολοκληρωθεί λιμενοβραχίονας. «Είναι μια μαρίνα για 300 σκάφη και είναι σχετικά μικρή, αλλά αυτό θέλαμε και εμείς. Δεν θέλαμε στην περιοχή μας μια τεράστια μαρίνα, για να μην παρέμβει στον χαρακτήρα του χώρου. Στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν ένας φυσικός κόλπος. Είναι το μοναδικό έργο υποδομής, το οποίο έχει 100% κυπριακή συμμετοχή και είναι κάτι για το οποίο χαιρόμαστε. Ήδη έχουν πωληθεί πολλά διαμερίσματα τα πλείστα σε Κύπριους και θα είναι μια μαρίνα, που θα σφύζει από ζωή 365 μέρες το χρόνο». 





Σε φάση ωρίμασης βρίσκεται και το μεγάλο έργο της επέκτασης του πανέμορφου πεζόδρομου Παραλιμνίου. Η νέα προσθήκη θα έχει μήκος 9 χιλιομέτρων, θα ξεκινά από τη μαρίνα και θα φτάνει μέχρι τη γραμμή αντιπαράταξης στην περιοχή Κάππαρη. Η τέταρτη φάση του πεζόδρομου που θα έχει πλάτος πέντε μέτρων και άλλα τρία μέτρα ποδηλατόδρομο, θα στοιχίσει 19 εκ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη κι ο σχεδιασμός για την πέμπτη φάση του πεζόδρομου, που θα ξεκινά μετά το ξενοδοχείο Ναυσικά. «Με την ολοκλήρωση του πεζόδρομου, θα μπορεί κάποιος είτε με ποδήλατο είτε με πατίνι, είτε με ηλεκτρικό σκούτερ να διακινηθεί στον Πρωταρά, χωρίς να χρειάζεται αυτοκίνητο». 

Μέχρι τον Μάρτιο, θα έχει αποπερατωθεί εξάλλου και το κύριο μέρος της ανάπλασης του οδικού δικτύου της λεωφόρου Κάππαρη. «Τη χειμερινή περίοδο θα γίνουν όλες οι δεντροφυτεύσεις που θα προσδώσουν νέα εικόνα στην περιοχή. Ολόκληρο το έργο θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Επενδύουμε στην Κάππαρη, που πλέον λειτουργεί όλο τον χρόνο και δεν έχει τα χαρακτηριστικά των υπόλοιπων τουριστικών περιοχών».