Παραλίμνι: Ακτιβιστές κατήγγειλαν λαθροθήρα με 12 ξόβεργα

Με 12 ξόβεργα και δύο σκοτωμένα αμπελοπούλια πιάστηκε επ’  αυτοφώρω την περασμένη Παρασκευή, 12 Απριλίου, ύποπτος για λαθροθηρία στο Παραλίμνι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της "Επιτροπής κατά της σφαγής πτηνών (Committee Against Bird Slaughter – CABS)" και του "SPA (Stiftung Pro Artenvielfalt Foundation)", οι οποίοι ξεκίνησαν την περιοδεία ενάντια της παράνομης παγίδευσης αυτή την άνοιξη στην Κύπρο, τρεις παγιδευτές πτηνών συνελήφθησαν από τους Θηροφύλακες του Ταμείου Θήρας και Πανίδας, αφότου οι εθελοντές των οργανισμών ανέφεραν το περιστατικό της παράνομης παγίδευσης στις αρμόδιες αρχές.

Ένας από τους τρεις δράστες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στο Παραλίμνι, έχοντας στην κατοχή του 12 ξόβεργα και 2 πρόσφατα σκοτωμένα αμπελοπούλια. Σύμφωνα με τον οργανισμό, ο λαθροθήρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο άνω των 8.000 ευρώ για "κυνήγι ή παγίδευση εκτός της επιτρεπόμενης περιόδου", η οποία έληξε τον Φεβρουάριο.

"Αυτό το άτομο είναι ένας διαβόητος λαθροθήρας, ο οποίος στοχεύει επανειλημμένα τα πουλιά στην περιφραγμένη του περιουσία, κάθε χρόνο και κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου των πουλιών", δήλωσε ο υπεύθυνος περιοδειών του οργανισμού Andrea Rutigliano.

Οι δύο ΜΚΟ σημείωσαν, επίσης, ότι ο ύποπτος έχει διωχθεί προηγουμένως τουλάχιστον πέντε φορές. Την άνοιξη του 2012, ο ύποπτος διώχθηκε για τη χρήση διχτυών και ξόβεργων. Μόλις τρεις ημέρες αργότερα, βρέθηκαν στην κατοχή του 130 ξόβεργα. Το φθινόπωρο του 2014, ο ύποπτος συνελήφθη με 360 ξόβεργα και μια ηχομιμητική συσκευή. Το φθινόπωρο του 2015, πιάστηκε δύο φορές από την αστυνομία με 107 και 118 ξόβεργα αντίστοιχα.

Ο Rutigliano πρόσθεσε: "Αυτή η τελευταία περίπτωση είναι τρανταχτή απόδειξη ότι ο λαθροθήρας δεν φοβάται την οποιαδήποτε τιμωρία και συνεχίζει να παγιδεύει ανέμελα και χωρίς καμιά ανησυχία".

Το CABS και το SPA συμφωνούν με το υψηλό πρόστιμο που δίνεται στις περιπτώσεις παράνομης παγίδευσης "εκτός της επιτρεπόμενης περιόδου", αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων παραβατών που συνεχίζουν να παγιδεύουν πουλιά, παρά το γεγονός ότι συνελήφθησαν.

"Αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να παίρνουν αυτό το ρίσκο, επειδή τα πρόστιμα για τη χρήση των ξόβεργων είναι εξευτελιστικά χαμηλά", δήλωσε ο πρόεδρος του CABS Heinz Swartz.

Στην ανακοίνωσή τους, οι δύο οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει και να αυξήσει τα τρέχοντα πρόστιμα για τη χρήση ξόβεργων, καθώς και τα πρόστιμα για τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες.

Πηγη:sigmalive