Παραλίμνι - Αγία Νάπα: Δραματική μείωση των πολιτικών γάμων


Αγγελία: Πωλείται Discovery Sport


Δραματική θα είναι φέτος η μείωση των πολιτικών γάμων ζευγαριών από το εξωτερικό που μαζί με τους συγγενείς τους, συνδύαζαν κάθε χρόνο την τέλεση του πολιτικού τους γάμου με διακοπές στο νησί μας.

 Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τους Δήμους Λάρνακας, Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, σημαντικό παρήγορο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι, πολλές εκατοντάδες τουριστών που σκόπευαν να τελέσουν τον πολιτικό τους γάμο την άνοιξη και το καλοκαίρι στην Κύπρο, δεν έχουν ακυρώσει τη διευθέτηση στην οποία προέβησαν, αλλά τη μετάθεσαν σε άλλη ημερομηνία. 

Ωστόσο, η απώλεια εσόδων για τους τρεις δήμους φέτος ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και σε συνδυασμό και με την απώλεια εσόδων από άλλες πηγές, λόγω των περιοριστικών μέτρων, αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα.

Οι επιπτώσεις, όμως και από τους τρεις δήμους, δεν θα είναι μόνο για τους ίδιους. Μια σειρά από ιδιώτες, όπως φωτογράφοι, οίκοι νυμφικών, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, οδηγοί ταξί, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια, αυτοκίνητα ενοικίασης και ασφαλώς και ξενοδοχεία, θα απολέσουν φέτος έσοδα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όπως ασφαλώς κατ’ επέκταση και η κυπριακή οικονομία. Υπολογίζεται ότι για κάθε πολιτικό γάμο, μέχρι και 200 άτομα, συγγενείς και φίλοι του ζεύγους, έρχονται για διακοπές στην Κύπρο για τον σκοπό αυτό. 

Ευτυχώς για τον τόπο μας σε αυτούς τους τρεις τουλάχιστον δήμους, το ποσοστό πολιτικών γάμων από αλλοδαπούς που επέλεξαν να τους ακυρώσουν ήταν πολύ μικρό. Κάτι που, όπως μας επισημάνθηκε, αποτελεί καλό οιωνό για την τουριστική βιομηχανία τον επόμενο χρόνο, αφού όλα αυτά τα ζευγάρια και οι συγγενείς τους, ουσιαστικά έχουν προκρατήσει διακοπές στο νησί μας για το 2021. 

Αυτό, σε συνδυασμό με τα ζευγάρια που ούτως ή άλλως θα επέλεγαν την Κύπρο για πολιτικό γάμο το 2021 με προγραμματισμό και όχι εξ αναβολής, αποτελεί μια θετική ένδειξη, ίσως την πρώτη μάλιστα έστω και μικρή, για τη θερινή τουριστική σεζόν του 2021.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Δήμου Αγίας Νάπας, σε ποσοστό 1.000 και πλέον πολιτικών γάμων αλλοδαπών που ήταν προγραμματισμένοι αυτή την περίοδο και το καλοκαίρι στον δήμο, έχουν μετατεθεί σε ποσοστό 75% για το 2021 ή το 2022 ακόμη. Με τους υπόλοιπους να παραμένουν ασφαλώς σε κάποια αβεβαιότητα, καθώς η τέλεσή τους θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με το πώς θα κινηθεί η τουριστική περίοδος και οι αερομεταφορές στη συνέχεια του έτους. 

Στον Δήμο Παραλιμνίου, ισχύουν περίπου τα ίδια δεδομένα, με τον αριθμό των πολιτικών γάμων αλλοδαπών που έχουν μετακινηθεί ώς τώρα, να υπολογίζονται πέριξ των 500.

Όσον αφορά τη Λάρνακα, η μη έναρξη των κρουαζιέρων από τα ισραηλινά κρουαζιερόπλοια, που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει από τις 10 Απριλίου, ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη απώλεια εσόδων στον δήμο. Στον οποίο, οι πολιτικοί γάμοι των Ισραηλινών κάθε χρόνο αποτελούν το 60% ως 70% του συνόλου που γίνονται. Παρήγορο στοιχείο, τόνισε ο δήμαρχος Αντρέας Βύρας, είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση, οι πολιτικοί γάμοι Ισραηλινών μετατέθηκαν για την επόμενη χρονιά. Επίσης, ο κ. Βύρας, σημείωσε ότι και αν ακόμη οι κρουαζιέρες από το Ισραήλ ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα, ήδη το κόστος από την απώλεια εσόδων για τον εμπορικό κόσμο της πόλης είναι δυστυχώς πολύ μεγάλο, συν την απώλεια εσόδων, ασφαλώς, από τους τουρίστες άλλων χωρών. 


Πηγή:philenews / Πάμπος Βασιλας