Παραιτήθηκαν οι μισοί γιατροί από την Εθνική Φρουρά


Μειώνεται χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των γιατρών που υπηρετούν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΣΝΕ) καθώς ο ένας μετά τον άλλον, τα παρατάνε και φεύγουν για τον ιδιωτικό τομέα. Aρκεί να αναφέρουμε ότι κατά την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των εν λόγω γιατρών μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ. Συγκεκριμένα, από 52 γιατροί που ήταν το 2008 υπηρετούν σήμερα μόλις 29, εκ των οποίων οι δύο υπέβαλαν αίτημα παραίτησης. 

 

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Μιχάλη Γιωργάλλα, ο υπουργός Άμυνας πληροφόρησε τη Βουλή με επιστολή του στις 5/9/2019, ότι η Εθνική Φρουρά διαθέτει αυτή τη στιγμή συνολικά 29 γιατρούς, εκ των οποίων οι επτά είναι ειδικοί γιατροί, οι 19 γενικοί γιατροί (οι δύο τελούν υπό παραίτηση) ενώ οι υπόλοιποι τρεις, είναι ειδικευόμενοι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

 

Στην παρούσα φάση, το ΣΝΕ διαθέτει γιατρούς με τις πιο κάτω ειδικότητες: παθολόγο, οφθαλμίατρο που εκτελεί και χρέη Διοικητή, δερματολόγο, ψυχίατρο, καρδιολόγο και ένα νευρολόγο εξ Ελλάδος. Οι γιατροί με ειδικότητα ορθοπεδικού και αναισθησιολόγου μετατέθηκαν σε μονάδες Υγειονομικού σε σχηματισμούς λόγω υπηρεσιακών αναγκών. Σε ό,τι αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω του ότι δεν υπάρχουν στο ΣΝΕ οι απαιτούμενες χειρουργικές ειδικότητες, δεν είναι δυνατή η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγειονομικού, όλος ο ιατρικός εξοπλισμός που διαθέτει αυτή τη στιγμή το ΣΝΕ χρησιμοποιείται πλήρως, είναι σύγχρονης τεχνολογίας και επαρκής. 

 

Όπως διαβεβαιώνει στην επιστολή του προς τη Βουλή ο κ. Αγγελίδης, το υπουργείο Άμυνας καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για ανάσχεση των παραιτήσεων και για τη δημιουργία πιο ελκυστικών όρων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, εντάσσεται και η τελευταία τροποποίηση των σχετικών Κανονισμών από τη Βουλή ώστε οι γιατροί της Εθνικής Φρουράς να μπορούν να εντάσσονται στο ΓεΣΥ.

 

Όσον αφορά τις παλιές εγκαταστάσεις του ΣΝΕ, αυτές έχουν αξιοποιηθεί στο έπακρο σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας. Αναφέροντας, παράλληλα, πως ένα μέρος τους, που ήταν οι παλιοί θάλαμοι, έχουν μετατραπεί σε εξωτερικά Ιατρεία (ορθοπεδικό, οφθαλμολογικό και ΩΡΛ) ενώ στις αίθουσες όπου γινόταν προηγουμένως η διαλογή των ασθενών, στεγάστηκαν οι Υγειονομικές Επιτροπές και μέρος του Αρχείου των Επιτροπών αυτών.

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού