Πάπουτσος: «Δεν ήταν σκόπιμο. Πασιφανές λάθος, εκτεθειμένη η διαιτησία»

Για κακή ερμηνεία της φάσης από τους διαιτητές  στο τράβηγμα του Έκτορ Τόρες Μαρτίνεθ στον Ντένινγκ στο παιχνίδι της ΑΕΚ με την Ένωση έκανε λόγο ο Γιώργος Πάπουτσος. Μιλώντας στον Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών τόνισε ότι ήταν ένα σοβαρό λάθος ο μη καταλογισμός του πέναλτι που αφήνει εκτεθειμένη τη διαιτησία.

Ο Γιώργος Πάπουτσος ύψωσε ασπίδα προστασίας στο VAR υπογραμμίζοντας ότι παρά τα λάθη που παρατηρήθηκαν στον πρώτο μήνα εφαρμογής του στην Κύπρο έχει βοηθήσει την κυπριακή διαιτησία και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με την εμπειρία σταδιακά θα ελαχιστοποιούνται τα λάθη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιώργου Πάπουτσου

Τι έχουμε χάσει στην ιστορία με το VAR; Είστε και εσείς ανάμεσα σε αυτούς που λένε ότι κάτι δεν πάει καλά; «Το VAR είναι εργαλείο που αποκαθιστά τα σοβαρά λάθη. Για τη χθεσινή φάση (σ.σ. στο παιχνίδι της ΑΕΚ με την Ένωση) έχει διαφανεί ότι μια σοβαρή φάση δεν ερμηνεύτηκε σωστά. Δεν έγινε σωστή συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων και έμεινε εκτεθειμένη η διαιτησία. Όμως, δεν πρέπει να μηδενίζουμε το VAR, χρειάζεται να αποκτήσουν όλοι εμπειρία».

Τι μπορεί να πάει λάθος σε αυτή την περίπτωση; Το τράβηγμα ήταν παρατεταμένο και φάνηκε ξεκάθαρα… «Εάν στη συγκεκριμένη περίπτωση ο διαιτητής είχε την άποψη ότι το τράβηγμα δεν ήταν παρατεταμένο. Εάν ο VAR επέμενε ότι το τράβηγμα ήταν παρατεταμένο θα έστελνε το διαιτητή στο βίντεο. Φαίνεται ότι αυτό που βλέπουμε εμείς, δηλαδή το παρατεταμένο τράβηγμα και το πέναλτι κατά την προσωπική μου άποψη δεν δόθηκε. Ευτυχώς δεν αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα. Η φάση αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα καλό μάθημα για τους διαιτητές».

Ο Varίστας δεν έπρεπε να τον στείλει αμέσως στο βίντεο; Αφού το τράβηγμα ήταν παρατεταμένο… «Αυτός που θα αποφασίσει είναι ο ίδιος ο διαιτητής, ανεξάρτητα αν ο VARίστας τον ενημερώσει να πάει να τη δει διαπιστώνοντας ότι το λάθος ήταν εξόφθαλμο. Αν εγώ ο διαιτητής πω στην ενδοεπικοινωνία ότι βλέπω ένα τράβηγμα που ήταν ανεπαίσθητο συνεχίζω τον αγώνα. Αν ο VARίστας είδε ότι το τράβηγμα είναι παρατεταμένο έπρεπε να επιμείνει και να στείλει το διαιτητή στο βίντεο».

Με βάση έρευνες που έγιναν τα διαιτητικά λάθη με το VAR σε όλη την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 99%. Με όλο τον σεβασμό, στην Κύπρο έχουμε δει σοβαρά λάθη από τη συνεργασία διαιτητών και VAR «Ναι, αυτό το επισημάναμε. Έγιναν και σοβαρά λάθη και πιστεύω είναι ακόμα λόγω της απειρίας. Χρόνο με τον χρόνο θα γίνεται καλύτερη συνεργασία. Όμως, έγιναν και σωστές υποδείξεις. Οφείλω να πω ότι η διαιτησία φέτος είναι βελτιωμένη και πριν την κάθοδο του VAR. Με την πιο προσεγμένη χρήση του VAR στο μέλλον θα είναι ακόμα καλύτερη η διαιτησία. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη φάση η συνομιλία των διαιτητών είναι καταγεγραμμένη. Πιστεύω έγινε από ολιγωρία το λάθος, δεν ήταν σκόπιμο. Η φάση ήταν πασιφανές λάθος και δεν μπορεί να κρυφτεί».

Σας φοβίζει το γεγονός ότι κάθε βδομάδα οι ίδιοι άνθρωποι επιβαρύνονται; Μια είναι διαιτητές, την άλλη VARίστες… «Εγώ είμαι ενάντια στους πολυθεσίτες. Είμαι υπέρ του να υπάρχουν λύσεις. Οι 11 διαιτητές στην Α’ Κατηγορία είναι λίγοι. Χρειάζονται τουλάχιστον 16. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο VAR κάποιος εκτός λίστας. Πρέπει να εμπλουτιστεί η Α’ Κατηγορία με διαιτητές ικανούς για να μην παίζουν συνέχεια οι ίδιοι και να φτάσουμε στο σημείο το περσινό που αυτοί οι διαιτητές αμφισβητήθηκαν. Είναι καλύτερη η ψυχολογία των διαιτητών φέτος. Έδειξαν αποφασιστικότητα και βλέπουμε και νέους διαιτητές που δείχνουν ικανότητα, παρά τα λάθη που έγιναν».

Είναι σωστό κατά την άποψή σας να χρησιμοποιηθεί το VAR στον αγώνα Απόλλων – Ομόνοια που είναι εξ αναβολής; Από την στιγμή που την 5η αγωνιστική δεν υπήρχε το VAR θα είναι ισόνομο για τις άλλες ομάδες να γίνει η αναμέτρηση με VAR; «Προσωπική μου άποψη είναι βεβαίως να χρησιμοποιηθεί. Έχεις το εργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει γιατί να μην το χρησιμοποιήσεις».