Πάνω από 100 κρούσματα γρίπης Α


Ξεπέρασαν τα 100 τα κρούσματα γρίπης Α στην Κύπρο, που βρίσκεται σε έξαρση. Έξι περιστατικά ήταν σοβαρά και ένα άτομο νοσηλεύεται ακόμη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας.

 Διαβάστε το πιο κάτω ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Reporter.com.cy

Μιλώντας στον REPORTER η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι τα περιστατικά αφορούν κυρίως παιδιά κάτω των 15 ετών.

«Φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα τα περιστατικά Γρίπης Α, αλλά είναι ηπιότερης μορφής από πέρσι. Αυτό νομίζω οφείλεται και στο γεγονός, ότι αυξήθηκε η εμβολιακή κάλυψη του πληθυσμούς. Μέχρι στιγμής εμβολιάστηκαν 100 χιλιάδες άτομα. Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους ιατρό. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

Οι γιατροί τονίζουν, πως η πρόληψη είναι το άλφα και το ωμέγα για την προστασία από τη γρίπη.  Πρέπει, όπως λένε, να τηρούνται τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, όπως το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών και να αερίζονται καλά οι χώροι.

«Όσοι νοσήσουν δεν πρέπει να καπνίζουν, πρέπει να ακολουθήσουν υγιεινή διατροφή να πίνουν πολλά υγρά και να ξεκουράζονται», σημείωσε η κ. Κωνσταντίνου.

Σε αναμενόμενα επίπεδα
«Η έξαρση είναι εποχική, δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι ανησυχητικό . Η γρίπη Α είναι όπως και τα τελευταία χρόνια, αν και το στέλεχος είναι διαφορετικό. Είναι το Η3Ν2 από το Η1Ν1, αλλά δεν είναι κάτι το διαφορετικό. Γενικά στην Ευρώπη φέτος δεν έχουμε, μεγάλη έξαρση. Είναι στα επίπεδα στα αναμενόμενα», ανέφερε στον REPORTER o επιδημιολόγος Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης.
 

Υψηλό ποσοστό θνησιμότητα στις ευπαθείς ομάδες
«Η επικινδυνότητα για τις ευπαθείς ομάδες, είναι πολύ πιο υψηλή από ένα υγιές άτομο. Εάν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεν έχουν προστατευθεί, μπορεί ν’ αναπτύξουν επιπλοκές. Οι επιπλοκές της γρίπης είναι άσχημες, κάποτε, με αποτέλεσμα να έχουμε πνευμονίτιδα, πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο.

 

Είναι αρκετά υψηλό το ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στις ευπαθείς ομάδες στην Κύπρο, μπορεί να είναι και πάνω από 10%, που είναι υψηλό για μια ανεπτυγμένη χώρα. Πέρσι είχαμε 17 θανάτους από γρίπη. Ευτυχώς φέτος δεν έχουμε κρούσματα τέτοιου είδους ούτε πολλά άτομα να νοσηλεύονται άτομα σε εντατικές. Πέρσι νοσηλεύτηκαν πάρα πολλοί σε μονάδες εντατικής θεραπείας», υπέδειξε ο Δρ. Βωνιάτης.
 

Σε έξαρση και η γρίπη Β
Σε έξαρση βρίσκεται αυτή την περίοδο και η γρίπη Β που έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματά και επιπτώσεις με τη γρίπη Α.

«Τα συμπτώματα είναι τα ίδια, όταν προσβληθεί κάποιος από γρίπη, είτε Α’ είτε Β’, επειδή έχουμε και τη Β φέτος. Θα είναι πολύ ψηλός πυρετός, πάνω από 38,5 που φτάνει μέχρι και τους 40 βαθμούς, καταβολή δυνάμεων, πόνος στις αρθρώσεις και τα κόκκαλα, μυϊκοί πόνοι, βήχας και ρινική καταρροή. Συνήθως, τα συμπτώματα ξεκινούν ξαφνικά, δεν είναι όπως το απλό κρυολόγημα που μπορεί να αρχίσει με ρινική καταρροή και μπορεί σιγά, σιγά να “πάει” σε λίγο βήχα», ανέφερε ο Μιχάλης Βωνιάτης, ο οποίος κάλεσε όσους παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα να επισκεφθούν αμέσως το γιατρό τους.

«Ειδικά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όταν έχουν τέτοια συμπτώματα καλό είναι να συμβουλευθούν άμεσα τον ιατρό τους, να μην περιμένουν μέρες. Κι ο λόγος είναι ότι σήμερα έχουμε αντιϊκά  φάρμακα,  τα οποία αν χορηγηθούν τις πρώτες 48 ώρες μειώνουν τόσο την ένταση των συμπτωμάτων όσο και τη διάρκεια της ασθένειας. Επίσης, σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μειώνουν την πιθανότητα των επιπλοκών. Άρα έχουμε μέτρα αντιμετώπισης και τα φάρμακα αυτά υπάρχουν στην Κύπρο. Όσοι έχουν εμβολιαστεί φέτος για γρίπη, έχουν εμβολιαστεί και για τους δύο τύπους της που κυκλοφορούν αυτή την εποχή, άρα προστατεύονται  κατά 95%. Απόλυτη προστασία από εμβόλιο δεν υπάρχει», κατέληξε ο κ. Βωνιάτης