Πανέτοιμες να απαντήσουν για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία οι ΗΠΑ


Οι συντονισμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μονάδες παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο επηρέασαν σημαντικά σε ποσοστό 5% την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν τη χρήση ποσοστού των έκτακτων στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου ενώ αναμένουν υπομονετικά την επιβεβαίωση ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται το Ιράν.


«Η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία δέχθηκε επίθεση. Υπάρχει λόγος που λέμε ότι ξέρουμε τον ένοχο, κλειδώσαμε το στόχο και είμαστε φορτωμένοι αναλόγως της επαλήθευσης, όμως περιμένουμε να ακούσουμε από το Βασίλειο ποιοι πιστεύουν βρίσκονται πίσω από την επίθεση και τους όρους με τους οποίους θα προχωρήσουμε», ανέφερε μέσω Τwitter ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ.


Το Tweet του Τραμπ εκτιμάται ότι δείχνει σε μεγάλο βαθμό την ετοιμότητα των ΗΠΑ να εμπλακούν ενεργά στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής με στρατιωτική παρέμβαση. Πάντως ο Τραμπ χρησιμοποίησε παρόμοιο λεκτικό για το Ιράν και στο παρελθόν ωστόσο τα πλάνα του ακυρώθηκαν την υστάτη γιατί υπήρχε η εκτίμηση ότι θα χάνονταν ζωές πολιτών.


Την ευθύνη των επιθέσεων στα δύο σημεία παραγωγής πετρελαίου ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης που πολύ συχνά υποστηρίζονται από το Ιράν.


Ήδη παρατηρούνται αυξήσεις της τάξης του 10% στην παγκόσμια τιμή του αργού πετρελαίου.


Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο CNN, δύσκολα οι αντάρτες της Υεμένης θα μπορούσαν να οργανώσουν τέτοιου είδους επίθεση. Πιστεύεται ότι η επίθεση προήλθε είτε από το Ιράν είτε από το Ιράκ. Συνολικά χτυπήθηκαν 19 στόχοι κατά τις επιθέσεις, και πλέον εκφράζεται αμφιβολία κατά πόσο αυτό ήταν εφικτό να γίνει με 10 μόνο drones.